Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Record de pelerini şi cozi kilometrice la moaştele Sfintei Parascheva, în Iaşi. Politicienii care au sărit rândul

A fost ziua cea mare pentru credincioşii veniţi la Iaşi, la hramul Sfintei Parascheva. 230.000 de credincioşi s-au închinat la raclă în cele 7 zile de pelerinaj. Astăzi, coada s-a întins pe kilometri întregi, iar timpul de aşteptare a fost de peste 20 ore. În mulţime, au apărut şi candidaţii la prezidenţiale. Unii dintre ei au sărit rândul.

de Clara Mihociu

la 14.10.2024 , 19:49

Întreg oraşul a devenit o biserică uriaşă. Iar în jurul Catedralei Mitropolitane a fost puhoi de oameni. E ziua în care se spune că puterile Sfintei sunt cele mai mari, iar credincioşii au stat neclintiţi la coadă. 

Cozi uriaşe la Sfânta Parascheva

După 7 zile de pelerinaj, peste 250.000 de oameni au ajuns şi s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar în ziua hramului, în mod constant au fost în rând cel puţin 50.000 de oameni. Aşa că cei pe care îi vedem aici au stat şi au aşteptat aproape 20 de ore.

Vezi și

Fiecare s-a rugat cum a simţit, unii în tăcere, alţii într-un glas cu preoţii. "Pentru că îmi dă putere să merg mai departe, să trec peste răutăţile care ne înconjoară şi să încerc să fac fapte mai bune", spune un credincios. "Încerc să vin în fiecare an pentru băiatul meu care e plecat acum în Australia. Venea noaptea şi stătea şi îngheţa de frig şi am zis că eu, femeie mai matură şi bătrână pot să vin, să mă sacrific, să stau câteva ore la rând", mărturiseşte o femeie.

Pe acelaşi subiect

"Ziua este foarte frumoasă. A ţinut şi vremea cu noi. Şi mă bucur din suflet să fiu aici. E bine că ne aduce linişte. Asta încercăm toţi să căutăm, până la urmă", a precizat o tânără.

Unii însă şi-au pierdut răbdarea: "Nu mai trageţi de gardul ăsta că îl daţi jos!" Iar din cauza frigului şi epuizării, zeci de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cei mai mulţi însă nu au renunţat. După slujbă, oamenii s-au înghesuit să prindă o porţie de sarmale, pregătite de voluntari: "Mulţumim Domnului şi bucătăreselor".

Ciolacu, Ciucă, Geoană şi Lasconi au asistat din mulţime. Simion şi Becali au intrat în faţă

Candidaţii la prezidenţiale au încercat să joace cartea discreţiei. Au stat în mulţime, departe unul de celălalt. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, şi Elena Lasconi au ascultat slujba din mijlocul credincioşilor, doar Mircea Geoană a ales locul destinat oficialităţilor.

"Am venit ca în fiecare an. Şi singurul lucru pentru care ne rugăm cu toţii este să ne dea Dumnezeu înţelepciune, linişte şi pace", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Întrebaţi pentru ce s-au rugat, Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila răspund: "Pentru sănătate". George Simion, însoţit de Gigi Becali, a sărit rândul ca să ajungă mai repede la raclă.

Pentru prima dată după decizia Curţii Constituţionale care o scoate din cursa pentru Cotroceni, Diana Şoşoacă a făcut o baie de mulţime

Sfânta Cuvioasă Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox. Născută în localitatea Epivata, de pe ţărmul Mării Marmara, în secolul al XI-lea, a trăit doar 27 de ani în care a dat dovadă de generozitate şi credinţă nestrămutată. Moaștele Sfintei au fost aduse la Iași în urmă cu 383 de ani. 

Racla cu moaşte va rămâne în continuare în faţa Mitropoliei, până ce ultimul credincios de la rând se va închina şi se va ruga pentru o minune. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Evenimente » Record de pelerini şi cozi kilometrice la moaştele Sfintei Parascheva, în Iaşi. Politicienii care au sărit rândul