Sfaturi pentru şoferi, pe timp de caniculă. Nu porniţi aerul condiţionat imediat ce intrăm în maşină
În aceste zile caniculare, şi maşina are nevoie de tratament special. Temperaturile extreme pot deteriora atât componentele tehnice ale maşinii, cât şi culoarea vopselei. Există, însă, anumite trucuri pentru a preveni problemele cauzate de căldură: ieftine şi uşor de pus în practică.
De Ingrid Tîrziu la 17.07.2023, 17:55O vizită la service-ul auto înainte de un val de caniculă ne poate scuti de o factură costisitoare mai târziu. Specialiştii auto ne recomandă să nu uităm să facem o verificare tehnică a maşinii, mai ales atunci când plecăm la drum, pentru a nu avea surprize neplăcute.
Dan Barbu, Patronatul Operatorilor de Service Auto: Instalaţia de răcire e importantă, ca motorul să nu se încingă. Este importantă şi instalaţia de climatizare, pentru că la temperaturile de afară este clar că vom circula destul de greu cu o instalaţie de climatizare defectă. Şi instalaţia electrică, ventilatoarele maşinii, care trebuie să fie funcţionale ca să poată circula aerul.
Specialiştii ne mai recomandă să nu pornim aerul condiţionat imediat ce intrăm în maşină
Florin Bujgoi, inginer auto: Dacă ni se defectează maşina în Bulgaria, ca să o aducem pe platformă în România vă costă minim 500 de euro. O verificare generală probabil costă patru, cinci sute de lei. Dacă ai o maşină mai veche de trei sau patru ani, s-ar impune o verificare.
- Vremea 17 - 30 iulie 2023. România, între căldură excesivă și furtuni puternice. Când scăpăm de caniculă
- 11 județe intră de la ora 15.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. În...
- "Mă forţez să trăiesc". Drama victimelor fenomenelor extreme din Coreea de Sud şi SUA. În Europa, temperaturi...
Specialiştii ne mai recomandă să nu pornim aerul condiţionat imediat ce intrăm în maşina încinsă, ci mai degrabă să lăsăm geamurile sau uşile deschise.
Nu trebuie să uităm nici de exteriorul maşinii. Soarele puternic poate strica vospeaua de pe caroserie.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Am făcut o verificare tehnică a maşinii. E timpul să ne ocupăm şi de carosierie. Ceara ar fi cea mai bună variantă, ne spun specialiştii, atât împotriva razelor UV, cât şi împotriva insectelor.
Gica Seclieriu, administrator spălătorie auto: Recoăand, poate de două, trei ori pe an o ceară solidă. Undeva la 100, 120 de lei. Cine îşi permite, poate cere o ceară ceramică. Undeva la 400-500. Este mult mai bună şi mai scumpă. Pe drumurile către litoral, ţânţari, gândaci, o protejează, chiar nu se ating de maşină.
De evitat ar fi şi să nu lăsăm în maşină diferite obiecte care pot exploda la temperaturi înalte, precum spray-uri sau brichete. Husele pentru tapiţerie sunt, de asemenea, recomandate, atât pentru confortul nostru, cât şi pentru păstrarea intactă a culorii, atunci când temperaturile din termometre sunt foarte ridicate.