Solstiţiul de iarnă 21 decembrie 2021. E cea mai scurtă zi din an şi marchează începutul iernii astronomice. Tradiţii şi obiceiuri
Solstiţiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie, la ora 17:59. După acest moment, ziua va începe să crească cu 3 minute pe zi.
De Redactia Observator la 20.12.2021, 16:18La această dată, se înregistrează cea mai scurtă zi din an, de doar 8 ore şi 50 de minute. Este totodată şi cea mai lungă noapte din an şi va dura 15 ore şi 10 minute. Solstiţiul de ianră marchează astfel prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, ceea ce se traduce prin cea mai scurtă zi, respectiv cea mai lungă noapte din an. După 21 decembrie, ziua începe să crească cu câte 3 minute pe zi, până la solstiţiul de vară din 2022, care va fi marcat pe 21 iunie.
Momentul solstiţiului de iarnă se poate calculca cu exactitate, dar este aproape imposibilă observarea directă deoarece Soarele se mişcă atât de încet încât pare să stea nemişcat.
Solstiţiul de iarnă 21 decembrie 2021. Tradiţii şi obiceiuri
În culturile vechi, această zi reprezenta începutul noului an, iar oamenii organizau festivităţi şi ritualuri închinate zeului Soare. Cea mai veche referinţă la solstiţiul de iarnă a fost descoperită în vechea Mesopotamie. Sărbătoarea ţinea atunci nu mai puţin de 12 zile.
- Solstiţiul de vară 2021. Începe vara astronomică, 21 iunie este cea mai lungă zi din an
- Tradiţii de Crăciun din Maramureş. Brondoşii colindă şi alungă spiritele rele cu clopote de 30 de kilograme
- Tradiţii de Sfântul Nicolae. Se spune că, astăzi, din barba moșului se scutură zăpada şi începe să ningă
În cultura dacică, solstiţiul de iarnă reprezenta lupta dintre bine şi rău, dintre lumină şi întuneric. După solstiţiu, lumina învingea întunericul pentru că zilele începeau să devină tot mai lungi. În ziua solstiţiului de iarnă, dacii sacrificau porci. Şi în Imperiul Roman, solstiţiul de iarnă era sărbătorit cu mare fast. În perioada 17-23 decembrie, romanii sărbătoreau "Saturnaliile", zile dedicate zeului Saturn. Vechile civilizaţii considerau aceste zile, şi în mod special ziua solstiţiului, drept zilele de naştere ale zeilor. Tot în calendarele romane, ziua de 25 decembrie era considerată ziua de naştere a Soarelui.
Tradiţiile străvechi spun că în cea mai lungă noapte din an trebuie să arzi un brad sau o buturuga. Conform unui alt obicei vechi, în noaptea solstiţiului oamenii trebuie să urce pe un deal, cu torţe aprinse în mâini, pentru a întâmpina răsăritul soarelui. De asemenea, tot conform tradiţiei, nu e bine să fii singur de solstiţiul de iarnă, ci trebuie să ai pe cineva alături pentru a putea trece cu bine peste cea mai lungă noapte din an.
Tot în ziua solstiţiului de iarnă, românii se deghizau în animale (urs, capră sau cerb) şi defilează cu aceste măşti prin sate. Aceste obiceiuri vin din perioada pre-creştină, dar au fost păstrate ca tradiţii peste veacuri.