Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii de Crăciun din Maramureş. Brondoşii colindă şi alungă spiritele rele cu clopote de 30 de kilograme

În inima Maramureșului, la Cavnic, se simte deja atmosfera sărbătorilor de iarnă. Brondoşii, tineri mascați și îmbrăcați în costume albe, de care atârnă clopote grele, au ieșit pe stradă să alunge spiritele rele. Obiceiul unic, vechi de aproximativ 300 de ani, se practică până de Bobotează.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 17.12.2021, 20:49

Vezi și

Tradiţia e sfântă pentru oamenii locului. Aşa că e transmisă din generaţie în generaţie. Ştefania are 11 ani şi a preluat ştafeta de la tatăl ei. E pentru prima dată când participă la paradă. "Tatăl meu nu a putut veni, aşa că am venit eu în locul lui", povesteşte fetiţa. Iancu spune că cei care îi văd reacţionează cu entuziasm: "Bucurie. E cea mai faină tradiţie". Uneori se opresc şi maşini pentru a face poze cu brondoşii.

Tradiţia brondoşilor din Maramureş

Costumele de brondoşi sunt confecționate de localnici, însă nu pot fi purtate chiar de oricine. Trebuie antrenament serios. Clopotele ataşate de costum cântăresc chiar şi 30 de kilograme. "Aici jos avem opincile, încălţămintea tradiţională a Maramureşului şi nu numai, gacii de brondoş care trebuie să fie cât mai largi, la fel şi cămaşa, mânecările care ţin cămaşa largă, aşa bufantă şi bineînţeles clopotele. Şi pentru a nu ne recunoaşte nimeni avem masca", arată Ionuț

Tocmai sunetul clopotelor îi scoate din casă pe oameni. De când se ştie, domnul Dorel n-a pierdut nicio paradă a brondoşilor: "Obiceiul trebuie dus din an în an, din om în om, ca să nu ne pierdem tradiţiile". "Înseamnă fericire, bucurie, să fie bine de acum înainte", crede o localnică.

Pe acelaşi subiect

Obiceiul brondoșilor din zona Maramureşului este unic în România și datează din anul 1717. Legenda locului spune că iniţial oamenii s-au costumat şi au ieşit în stradă ca să-i sperie pe tătarii care voiau să-i invadeze. "Este o tradiţie de esenţă pură, pot să spun, după cum bine vedeţi sunt foarte mulţi copii mici care sunt costumaţi de brondoş, ceea ce înseamnă că tradiţia e pe mâini bune", spune Ioana Petruț, director Casa de Cultură Cavnic. 

Brondoşii merg la colindat până de Bobotează

Parada de azi a adunat aproximativ o sută de oameni. De mâine şi până în preajma Bobotezei, brondoşii merg la colindat în grupuri mai mici, pe la casele oamenilor sau chiar pe stradă, oprind maşini, ca să alunge spiritele rele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii de Crăciun din Maramureş. Brondoşii colindă şi alungă spiritele rele cu clopote de 30 de kilograme