Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii de Sfântul Nicolae. Se spune că, astăzi, din barba moșului se scutură zăpada şi începe să ningă

Sărbătorim, astăzi, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendar: Sfântul Ierarh Nicolae. Aproape 800 de mii de români își sărbătoresc onomastica. În tradițiile populare se spune că aceasta este ziua în care vine cu adevărat iarna, pentru că din barba moșului Nicolae se scutură zăpada şi începe să ningă. Tot așa se spune că, dacă ninge Moș Nicolae îmbătrânește. Iar dacă nu, moșul întinerește. 

de Redactia Observator

la 06.12.2021, 08:03

Vezi și
  • O, ce veste minunată...

Pentru ca versurile colindului să răsune melodios şi la unison, tinerii se pregătesc din timp.

În satele de pe valea Mureşului se păstrază şi astăzi obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, tinerii şi copii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

  • Trei păstori se întâlniră...
Pe acelaşi subiect

În colindele româneşti se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr. Iar bătrânii consideră că acea nuia a Sfântului Nicolae trebuie să fie neapărat tăiată din acest copac.

  • Am adus crengile, acum le putem băga şi în apă.
  • Dacă le punem în apă, la sfârşit, de Revelion, dacă acestea înfloresc...vom avea un an plin de bogăţii şi 6.18 recoltele vor fi mai bogate.

Nuiaua lăsată la uşa unui copil înseamnă că nu prea a fost cuminte peste an

Nuiaua are şi o altă semnificaţie. Dacă e lăsată la uşa unui copil, înseamnă că nu prea a fost cuminte peste an. 

  • Bătrânii obişnuiesc să spună şi poveşti despre Moş Nicolea precum că ar veni pe un cal alb dinspre tărâmurile din Miază-Noapte.

Un cal care ar trebui hrănit bine pentru a ajunge şi anul viitor.

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, supranumit "Făcătorul de minuni", unul dintre cei mai iubiţi sfinţi creştini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Tradiţii de Sfântul Nicolae. Se spune că, astăzi, din barba moșului se scutură zăpada şi începe să ningă