Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele
Începe vremea culesului, dar livezile şi solariile sunt goale! Mulţi fermierii muncesc singuri, de dimineaţă până seara, pentru că nu găsesc zilieri care să adune recoltele de fructe şi legume.
De Angela Bertea la 28.08.2024, 20:25Până acolo însă, este drum lung. Fermierii se bucură de recolte peste aşteptări, dar nu găsesc zilieri, deşi le oferă până la 300 de lei pe zi, plus mâncare.
Mulţi fermieri culeg roadele singuri
"Nu sunt oameni. Li se dă ajutorul social şi stau mai degrabă, prefera crasma. Oameni care au picioare, mâini...", spune Vasile Mătrășoaia - producător local.
La 70 de ani, Vasile Mătrăşoaia culege singur roşiile din cele cinci solarii pe care le are în judeţul Suceava.
- Dezastrul provocat de secetă putea fi evitat parţial, cu ajutorul asigurărilor agricole. "Sunt pierderi colosale,...
- Laptele de bivoliţă, mai căutat şi mai sănătos decât cel de vacă. Cu cât vând fermierii un litru
- Ideea salvatoare "furată" de un inginer agronom după o vizită în Ungaria. La noi, recoltele din mai multe judeţe...
"Eu singur le pun în lăzi, le urc în maşină, le trimit la piaţă la Suceava", mai spune Vasile Mătrășoaia - producător local.
Şi în livezi, aceleaşi probleme. Marius Buză trebuie să înceapă să culeagă prunele. Din cauza căldurii, s-au copt cu două săptămâni mai devreme. Dacă nu adună repede fructele, încep să se strice.
Soluţia găsită în lipsa forţei de muncă
În lipsa forţei de muncă, fermierii apelează la variante de compromis.
Pentru a nu ramane cu fructele in copaci, acest producător local invita pe oricine doreşte să-şi culeagă singuri prunele. E o situaţie avantajoasă pentru toată lumea: clienţii cumpără la preţ mic fructe pe alese şi se relaxează in livadă.
Agenţia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă lucrează la o platformă online, care să îi ajute şi pe şomeri, şi pe fermieri.
"Un şomer îşi poate face acolo un cont pe platforma şi el este vizibil din momentul în care şi-a făcut cont", spune Anca Capverde - purtător de cuvânt AJOFM Suceava.
Pentru că nu găsesc zilieri care vor să lucreze în livezi, mulţi fermieri cer ajutorul rudelor şi prietenilor ca să nu rămână cu recolta neculească.