Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dezastrul provocat de secetă putea fi evitat parţial, cu ajutorul asigurărilor agricole. "Sunt pierderi colosale, e o situaţie dramatică"

Seceta lasă în urma ei şi în acest an un dezastru financiar, dar chiar şi aşa fermierii nu-şi asigură culturile. Spun că n-au bani şi pentru asta, deşi o poliţă care să-i protejeze în faţa naturii ar fi colacul de salvare pentru cei care au culturile distruse în totalitate. În plină criză, statul lucrează la un mecanism prin care să asigure toate culturile în faţa secetei. 

de Mădălina Chiţac

la 21.08.2024 , 21:17

Cele 350 de hectare de porumb ale fermierului Daniel Radu sunt distruse în totalitate. "Venim după o iarnă în care nu am avut precipitaţii. Primăvara la fel. Deficitul de apă din sol, extrem de mare. Apoi, temperaturi foarte mari. Îmi e frică să fac calcule pentru că nu vreau să-mi pun inima în pericol. Dar sunt pierderi colosale, e o situaţie dramatică", arată Daniel Radu, fermier.

Asigurări obligatorii pentru fermieri

La fel se întâmplă în întreaga ţară. Seceta a făcut ravagii în acest an. Sunt nu mai puţin de 2 milioane şi jumătate de hectare afectate, ceea ce înseamnă cam 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă sau floarea soarelui. Iar pierderile sunt uriaşe şi sunt estimate la 1,8 miliarde de euro.

Vezi și

Pierderile n-ar fi fost atât de mari, dacă am fi avut culturile asigurate. Iar companiile au deja pachete care să-i protejeze pe fermieri. "Avem o variatate de riscuri. Asigurarea de bază. Sunt riscurile standard. Grindină, furtună, ploaie torenţială şi incendiu. Variază între 60 şi 100 - 120 de lei pe hectar, la o sumă asigurată de 5.000 de lei pe hectar", spune Adrian-Horia Lupu, director companie asigurări.

Pe acelaşi subiect

0,8% din asigurări sunt agricole

"La aceste riscuri se poate adăuga şi indexul de secetă. Practic, noi asigurăm deficitul de precipitaţii din zilele caniculare, la culturile de porumb, soia, grâu de toamnă şi floarea soarelui. Acest tip de poliţă, care include şi indexul de secetă, se poate încheia doar în situaţia în care culturile sunt asigurate pentru riscurile generale", explică Marius Constantinescu, broker de asigurări.

Practic, dacă includem şi riscul de secetă, costurile ajung la 500 de lei pe hectar. Vestea bună e că statul decontează 70% din asigurarea plătită de fermier, dar banii vin de obicei după recoltare. Aşa că nu mulţi îşi asigură culturile. Mai precis doar 0,8% din asigurări sunt agricole.

"În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate in spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise si 24 de milioane reprezentand despagubiri", a declarat Alexandru Petrescu, preşedinte ASF. "Riscul de secetă este extrem de costisitor pentru societăţile de asigurare, dar şi pentru fermieri. Nu-ţi poţi permite să achiţi tu prima de asigurare", adaugă Daniel Radu, fermier.

Ministerul Agriculturii intenţionează să activeze un mecanism de asigurare la secetă şi promite poliţe de asigurare pentru 7 milioane de hectare de culturi agricole.

"Am făcut un fond de risc prin care se reţin de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană. Vor primi fermierii, atunci cand vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă, vor primi şi prima de asigurare. Acea primă e undeva la 3.000 de lei", a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

În acest an, sprijinul statului pentru fermierii afectaţi de secetă e de 200 de euro pe hectar.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri economice » Dezastrul provocat de secetă putea fi evitat parţial, cu ajutorul asigurărilor agricole. "Sunt pierderi colosale, e o situaţie dramatică"