Ştirile false, mai uşor de detectat cu ajutorul unei extensii create de trei elevi de liceu din Timişoara
Ştirile false nu vor mai fi de acum o problemă pentru nimeni! Trei elevi de liceu, din Timişoara, au dezvoltat o extensie, prin care fake news-urile de pe siteuri sunt uşor de identificat.
De Iulia Pop la 10.10.2021, 09:47Extensia creată de ei, NoLies, este gratuită, uşor de folosit şi va putea fi instalată pe toate browserele și toate sistemele de operare.
Aplicaţia este perfect adaptată chiar şi pentru nevăzători şi dislexici
În spatele extensiei NoLies stă munca a trei elevi de la Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga din Timişoara, desemnaţi recent cei mai buni din ţară. Toţi au ceva în comun: pasiunea pentru tehnologie, marketing şi munca în echipă.
Reporter: Dacă e să analizăm un site românesc... Să luăm, de exemplu, observatornews.ro, ce ne arată extensia?
- Alternativa la RT-PCR, descoperită de studenţi români. Testul este mai precis, mai ieftin și mai rapid
- "Practic, nu exist". Surpriză majoră pentru o studentă din UK, după un test ADN. Certificatul de vaccinare...
- Tinerii care se luptă să salveze Băile Herculane, "cea mai frumoasă staţiune de pe continent"
Elev: Deocamdată, extensia noatra dă scorul normal de 40%, deoarece nu are nici voturi și nu se găsește în lista noastră neagră. Însă, cu cât avem mai mulți utilizatori, avem nevoie de voturile lor, de exemplu putem să dam 5 stele la această știre și, acum... când deschidem extensia are un scor maxim, deoarece toți utilizatorii au dat că aceasta știre este adevărată.
Vlad Pintea, elev: Este creată pt a combate știrile false, ea fiind o extensie de browser, care analizează un site și iți spune dacă știrea pe care o citești e adevărată, o minciună sau între.
Practic, inovaţia lor arată clar dacă un site de ştiri este de încredere sau nu. Feedbackul utilizatorilor este şi el foarte important.
Iulian Rotaru, elev: Combinăm o listă neagră de site-uri, o parte creată de noi o parte resursă disponibilă online, cu cel mai important factor, care este scorul dat de oameni site-ului.
Ioana Satmari, elevă: E o problemă în ziua de astăzi şi noi am găsit o rezolvare şi chiar merge.
Dacă site-ul este de încredere, ştirea este marcată cu verde. Dacă, în schimb nu este, va fi marcată cu roşu.
Renata Boar, profesoară de informatică: În această competiție care s-a desfășurat în 2 etape de 24 de ore, au trebuit să lucreze online, fiecare a colaborat cu celălalt, pentru a reuşi să facă aplicația respectivă.
Votul final pentru extensia dezvoltată va veni în 14 octombrie, când are loc finala Eu Code Week. Iată că într-o perioadă cu foarte multe provocări pentru educație, pasiunea și perseverența acestor tineri a devenit un model de succes.