Video Tinerii care se luptă să salveze Băile Herculane, "cea mai frumoasă staţiune de pe continent"
Ceea ce nu reuşeşte să facă statul de ani buni, face o mână de studenţi! Câţiva tineri cu iniţiativă s-au apucat să readucă la viaţă "Cea mai frumoasă staţiune de pe continent". Aşa era cunoscută în secolul al 19-lea staţiunea Băile Herculane, acum un loc care întâmpină puţinii oaspeţi cu hoteluri ponosite şi clădiri istorice în pericol de prăbuşire. Cum s-ar putea transforma locul, ne spun voluntarii.
Dintr-o stea a turismului românesc, aleasă de elitele europene, staţiunea Băile Herculane a ajuns, după căderea comunismului, un loc uitat de lume. Câţiva tineri, studenţi ori absolvenţi de Arhitectură, se luptă acum să îi aducă înapoi grandoarea.
Laurențiu Stănilă, voluntar ONG: Încercăm să facem o strucutură din lemn, pe care o să punem o plasă metalică, pentru a proteja cetăţeanul, în cazul în care o să cadă o tencuială, o cărămdă, căci, după cum vedeţi, clădirea este într-un stadiu de degradare foarte mare, să putem să îi protejăm.
Laurenţiu, alături de coordonatorul proiectului, Oana Chirilă, sunt unii dintre voluntarii care refac cel mai spectaculos, dar şi cel mai degradat ansamblu de clădiri din staţiune: Băile Neptun. O construcţie ridicată în anii 1880, sub îndrumarea arhitectului curţii imperiale de la Viena.
Oana Chirilă, coordonator proiect: Anul acesta facem un soi de barieră de vapori în interiorul clădirii tocmai pentru a stopa infiltraţiile de apă. Aşa cum ştim, cel puţin pentru Baia Neptun cel mai mare duşman al clădirii este apa. Am mai făcut câteva mici intervenţii de întreţinere la interior, o curăţenie.
- Festin pescăresc pe faleza Dunării, pentru sute de brăileni: "Păcat că e o singură dată pe an!"
- Ţinutul Buzăului, la un pas să devină Geoparc UNESCO. Ce avantaje decurg din acest titlu pentru localnici
- Cârnații de Pleșcoi, nelipsiți din bagajele românilor care se întorc la muncă în străinătate. Investesc...
Entuziasmul, arma voluntarilor care luptă pentru Băile Herculane
Pentru orice arhitect, restaurarea Băii Neptun ar putea reprezenta cea mai importantă lucrare din carieră. Eliza este încă studentă. De îndată ce a aflat despre acest proiect, a vrut să fie şi ea parte din schimbare.
Eliza Cheșa, voluntar ONG: Am zis să încep drumul cu arhitectura în braţele lor. Sunt foarte multe lucruri de făcut, clădirea este minunată, avem foarte mult de lucrat.
An de an grupul de voluntari soseşte în staţiune, pentru restaurări. Tinerii au la dispoziţie peste 60 de mii de euro pentru reparaţii, bani strânşi din donaţii. Este însă nevoie de mult mai multe investiţii pentru ca Băile Herculane să redevină ce au fost odată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰