Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alternativa la RT-PCR, descoperită de studenţi români. Testul este mai precis, mai ieftin și mai rapid

Alternativă pentru testul PCR, prezentată în premieră la Timişoara! Un test de mare precizie, dar şi mai rapid şi accesibil. Surprinzător, specialiştii de la Institulul Oncogen au primit propunerile de cercetare de la tineri de liceu sau din primii ani de facultate, care fac parte dintr-un program de mentorat.

de Iulia Pop

la 25.09.2021 , 09:06

Testul prezentat la Timişoara se bazează pe o tehnologie de editare genetică, care în anul 2020 a luat premiul Nobel şi are un potenţial ştiinţific foarte important. Este un test de mare precizie, mai rapid şi mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecţiilor virale.

"În cadrul acestui protocol voi parcurge trei paşi. Primul este amplificarea izotermă a materialui genetic. Al doilea este faza de detecţie, iar pasul numărul trei constă în citirea rezultatelor detecţiei pe dipstickuri". 

Sergiu Nicorici este student în anul 1 la Medicină, însă, încă din liceu a inceput să lucreze cot la cot cu cercetatorii de la institutul Oncogen din Timişoara.

Vezi și

"Faţă de testele PCR, e o dată precizia, dar cel mai important e că nu depindem de aparatura clinică, de aparatura de laborator", a declarat tânărul student.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rezultatele testelor PCR făcute în Spital se compară direct cu rezultatele obţinute de elevi cu ajutorul noului test, astfel încât să se poată observat adevăratul potenţial.

"S-a testat pe probe provenite de la pacienţi. Extracţia este făcută în cadrul spitalului, de exudat nazal, extracţia materialului genetic, tot în spital, noi primim strict materialul genetic, care este ţinut la -80 de grade, iar în momentul experimentului este decongelat şi folosit", explică Sergiu Nicorici.

Alături de Sergiu, alţi 50 de tineri pasionaţi de ştiințe au intrat într-un program de mentorat, în cadrul căruia au avut şansa să facă cercetare cu ajutorul tehnologiilor de top.

"Acest test a fost pus la punct şi au lucrat la el doar copiii aceştia pe care îi vedeţi aici care sunt clasa a 12-a , anul I de facultate, anul 3 de facultate, plus doi, trei colegi de-ai nostri", spune Virgil Păunescu – director Oncogen.

Cercetatorii de la Oncogen au implicat, în programul de mentorat, zeci de tineri de la cele mai bune licee din ţară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil" din Timişoara, ICHB şi Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu" din București, precum şi studenţi români care studiază la cele mai prestigioase universităţi din lume.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Alternativa la RT-PCR, descoperită de studenţi români. Testul este mai precis, mai ieftin și mai rapid