Strategii pentru ca România și Bulgaria să intre simultan în Schengen. Ce discută Ciolacu şi ceilalţi premieri la Trilaterala de la Varna
Premierul Marcel Ciolacu participă astăzi la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, unde se pun cap la cap strategii pentru ca România și Bulgaria să intre simultan în Schengen anul acesta. La întâlnire participă şi comisarii europeni Adina Vălean şi Margaritis Schinas, a declarat Ciolacu, el precizând că acest lucru reprezintă o dovadă în plus a angajamentului UE de a consolida cooperarea regională şi de a sprijini proiectele majore de interconectivitate între cele trei ţări.
De Redactia Observator la 09.10.2023, 14:27"Întâlniri foarte importante aici la Varna, în această dimineaţă a ajuns delegaţia României, iar premierul Marcel Ciolacu a avut deja întâlniri cu omologii săi din Bulgaria şi Grecia. Au participat şi mai mulţi miniştri din ţara noastră, dar şi doi comisari europeni. Poate una dintre cele mai importante teme de discuţie a fost aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În urmă cu scurt timp, a fost semnată şi o declaraţie comună care face referire la angajamentele celor două ţări pentru a adera la spaţiul european de liberă circulaţie.
Dacă am adera la Schengen, am reduce costurile comerciale şi de asemenea am ajuta mediul de afaceri. România pierde 2% din PIB pentru că nu a aderat încă la spaţiul de liberă circulaţie, spunea Marcel Ciolacu, de asemenea acesta a anunţat că va da Austria în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dacă va bloca aderarea ţării noastre la Schengen. O altă temă de discuţie importantă este legată de creşterea capacităţii de transport şi, de asemenea, dezvoltarea infrastructurii, mai exact se va construi un nou pod peste Dunăre la Ruse", a transmis reporterul Observator Florentina Lazăr.
Ciolacu: "România poate, în parteneriat cu Bulgaria şi Grecia, să aibă o influenţă mai mare în UE"
Premierul scrie ca a participat, la Varna, la Trilaterala România-Bulgaria-Grecia prin care a relansat dialogul dintre ţările noastre în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerţ sau securitate.
- Întalnire de grad zero la Varna. Premierul Ciolacu participă la reuniunea trilaterală România - Bulgaria -...
- Iohannis nu crede că Austria ne va primi în Schengen, după noul pact pe migrație: "Sincer, progresul e destul de...
- Schengen. Roberta Metsola, anunţ despre aderarea României: "Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi...
"În prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, a prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, şi cel al Bulgariei, Nikolai Denkov, am reiterat ambiţia României de a deveni rapid stat membru al spaţiului Schengen şi de a deveni un actor economic influent în regiune. Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acţiune comun pentru a avea evoluţii semnificative în cooperarea trilaterală", a subliniat premierul, potrivit news.ro.
Marcel Ciolacu afirmă că "România poate, în parteneriat cu Bulgaria şi Grecia, să aibă o influenţă mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucţia Ucrainei şi dorinţa de a vedea Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană".
Marcel Ciolacu a menţionat că pe agenda discuţiilor s-a aflat şi dosarul Schengen.
"În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice, de peste 10 ani de zile, eforturile din ultimul timp ale Bulgariei, de a închide toate dosarele, în ceea ce priveşte statul de drept, s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus", a afirmat Ciolacu.
"Îmi menţin părerea că este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept", a mai spus premierul Ciolacu.