Substanţele pe care le folosim zilnic şi care ne pot îmbolnăvi de cancer. Femeile sunt cele mai expuse: "N-avem cum să ne ferim de așa ceva"
Ne place curăţenia, dar ne şi îmbolnăveşte în acelaşi timp. Pare o contradicţie totală, dar nu e, dacă ne gândim la toate produsele pe care le folosim atunci când curăţăm casa. Soluţie de parchet, de geamuri, degresanţi - există câte un produs pentru orice. Şi fiecare este, de fapt, un amestesc toxic de substanţe. Ultimele studii au demonstrat că mai afectate ar fi femeile. Multe tipuri de cancer pot avea legătură cu aceşti compuşi.
De Andreea Petrescu la 27.09.2023, 17:32Cercetarea a avut în prim plan aşa numitele "substanțe chimice veșnice" care se regăsesc în aproape tot ce ne înconjoară. Rămân în apă, în sol, şi nu se descompun nici în organismu uman. "În stofa care se regăseşte pe canapeaua pe care stăm la televizor şi stăm foarte mult şi transpirăm pe ea. Cumpărăm un ochelar de soare, acele pernuţe de la ochelarii de soare sau ochelarii de vedere s-ar putea să conţină şi bisfenol şi tot felul de altfel de substanţe care să ne facă extrem de rău fiind şi foarte aproape de creier", a declarat Sorin Mierlă, Infocons.
Oamenii spun că e aproape imposibil să evite aceste substanţe
Femeile expuse la mai multe substanțe chimice par să se confrunte cu riscuri mai mari de a dezvolta cancer ovarian şi melanom. "Ne afectează în primul rând sistemul endocrin, adică secreţia de hormoni, funcţionarea acestora. Au infleunţe asupra metabolismului crescând colesterolul şi au infleunţe asupra dezvoltării fătului pot da naştere unor cancere. Cancerul renal este cel mai adesea legat dar şi cancerul de sând, prin intermediul sistemului. Pentru că rinichii sunt cei care filtrează sângele și substanțele acestea rămân acolo", a declarat Dragoş Median, oncolog.
Oamenii spun că e aproape imposibil să evite aceste substanţe. "Probabil dacă aș studia mai mult, aș ști ce să fac, cel puțin în dreptul meu. Sau ar trebui să facă instituțiile abilitate, să nu mai permită aceste substanțe", spune o femeie. "Nu cred, n-avem cum să ne ferim de așa ceva. Toate sunt nocive", spune o alta. Specialiştii ne recomandă să fim atenţi măcar atunci când dozăm produsele de curăţenie. Pe fiecare prospect este indicată cantitatea maximă pe care o putem folosi.