Surse Observator: 5 mercenari români au murit în Congo, inclusiv un poliţist din Bucureşti care şi-a luat concediu fără plată un an
Apar informaţii noi în cazul foştilor militari români, victime într-un atac armat în Congo. Un fost poliţist din Bucureşti s-ar număra printre cei ucişi. Făcea parte din grupul de 20 de luptători, angajaţi în gruparea condusă de Horaţiu Potra.
De Cristina Filip la 09.02.2024, 15:14Tragedia românescă din Congo scoate la iveală detalii şocante. Mai mulţi poliţişti din Bucureşti şi-ar fi luat concediu ca să plece să lupte ca mercenari în Africa.
Surse Observator: Cinci mercenari români au murit în Congo
Potrivit informaţiilor Observator, neconfirmate oficial, numărul celor decedaţi a ajuns la 5, printre ei şi un angajat al Poliţiei Capitalei care şi-a luat concediu fără plată un an de zile pentru a merge în misiune în Congo. Ministerul de Externe de la Bucureşti a confirmat joi doar 2 români morţi şi 4 răniţi.
Surse Observator: 15-20 de poliţişti din Capitală luptă în Congo
- Cine este Horaţiu Potra, şeful mercenarilor români care luptă în Congo: A fost prins de DIICOT cum dormea cu un...
- EXCLUSIV. Foştii militari români morţi în Congo erau plătiţi cu 5.000 $ pe lună. Un martor povesteşte cum a...
- Doi foşti militari români au murit în Congo, alţi 3 sunt în stare gravă. Primeau câte 5.000 de euro pe lună...
În total, în Congo, ar fi 15-20 de poliţişti din Capitală iar numărul total al românilor plecaţi în aceste misiuni ar fi de peste 1000, potrivit surselor Observator, la fel neconfirmate oficial. În ceea ce priveşte numărul răniţilor, acesta ar fi de câteva zeci.
Autorităţilor din România le este foarte dificil să afle câţi români au fost ucişi şi răniţi în urma confruntărilor din Congo, cu rebelii M23, pentru că foştii militari, foştii poliţişti şi foştii jandarmi au plecat cu contracte private, pe persoană fizică.
Între timp, cei care sunt acolo şi au fost victimele acestui atac ne-au spus că îl aşteaptă pe contractorul lor să vină să le dea salariile şi să reorganizeze misiunea. Asta şi pentru că mulţi dintre cei plecaţi acolo ar vrea să se întoarcă în România în perioada următoare.
Românii fac parte dintr-o grupare condusă de un fost luptător în Legiunea Străină, Horaţiu Potra. Iar unitatea de mercenari este afiliată guvernului congolez, cu scopul declarat de a-i antrena pe soldaţii locali.
Congo este considerată una dintre cele mai periculoase ţări africane, pentru care Ministerul român al Afacerilor Externe a emis avertizare de călătorie. Statul este coplesit de războaie civile, iar unele grupări paramilitare, cum este cazul M23, sunt antrenate în străinătate.
Au dotări mult mai bune decât autorităţile şi strategi versaţi care le pun la cale loviturile. În gruparea condusă de Horaţiu Potra sunt foşti militari cu experienţă uriaşă în teatrele de război, numai că - în cazul recentului atac - au realizat că vor fi atacaţi mult prea târziu. 5000 de euro pe lună ar fi primit ca să-şi desfăşoare activitatea în Congo.