Telefoanele anilor '90, la modă printre tinerii de azi: generaţia Z vrea o pauză de la reţelele sociale
Nostalgia părinţilor de ieri a devenit moda adolescenţilor de azi. "Aduceţi înapoi telefoanele mobile pliabile" este hashtagul international care a adunat zeci de milioane de vizualizari pe Tik Tok în toată lumea. Generaţia Z promovează trendul mobilelor din anii '90, pentru a lua o pauză de la reţelele sociale. Hainele vintage de la părinţi sau bunici sunt şi ele acum pe podium.
De Mădălina Iacob la 01.02.2023, 20:26Fără TikTok, Instagram, Discord sau Facebook. Fără discuţii cu prietenii virtuali, ci doar cu amici în carne şi oase, pe care îi întâlnesc la şcoală sau după ore. Paradoxal. este noua modă a generaţiei Z, care încearcă să dea skip dependenţei de online. Li se pare cool să aibă un telefon mobil care se pliază, aşa cum foloseau, de altfel, în mod obişnuit, părinţii sau bunicii lor. "TikTok este o platformă care aduce foarte multe trenduri din trecut, anii '90 au inceput sa fie din nou in trend. Au fost readuse din trecut haine, dar si obiecte, telefonul, acela flip copiii si-l doresc pentru ca l-au vazut pe aceasta platformă", spune o elevă.
Ce au în comun Generaţia Z şi milenialii
Cântăreaţa Camila Cabello şi actriţa Dove Cameron au anunţat pe reţelele sociale că se alătură echipei. BRING FLIP PHONES BACK a luat amploare în toată lumea. Chiar si astazi cele mai importante companii de tehnologie aduc pe piata modele pliabile de telefoane si tablete. Cele mai populare sunt Xiomi, Samsung si Asus, cu modelele Flip si Fold. "Diferenţele par evidente: cât de mare este ecranul smartphoneului fata de acest flip phone, apoi avem camera pe vechile telefoane puteam doar sa sunam sau sa trimitem mesaje text scrise sau sa primim, pe aceastea putem sa ne uitam la Antena 1 live. Pe aceste telefoane nu eram conectati asa mult. Offline is a luxury, este si acest trend", a declarat Răzvan Crăciunescu, conferenţiar inginer UPB.
Tendinţa de a aduce trecutul în prezent iese la iveală şi când vine vorba despre vestimentaţia generaţiei Z. Generaţia Z şi milenialii, copiii noului mileniu, adică cei născuţi între 1980 şi mijlocul anilor 1990, au ceva în comun, trag concluzia antropologii. "Au aceeasi intrebare, de ce oamenii din trecut cu 70, 80 de ani in urma arata diferit, in sensul in care sunt altfel imbracati, au zambetul pe buze si in spatele lor ca au o mitologie pozitiva. Si atunci incearca sa recupereze fragmente cumva", a declarat Adrian Majuru, director Muzeul Vârstelor din Bucureşti.
"Au o minte extraodinara foarte flexibila, încrezătoare si se diferentiază printr-o gândire critică mai ascutită, printr-o autonomie persoanala mai crescută gasesc mai usor informatie si stiu sa o foloseasca. Tinerii sunt trendsetteri. E cool sa aduci niste lucruri din trecut si sa le reinterpretezi", a declarat Simona Hainagiu, psiholog. Reinterpretarea îi va costă destul de mult pe tineri. Specialiştii estimează că piaţa telefoanelor pliabile va atinge 29 de miliarde de dolari până în anul 2025. Asta înseamnă o creştere anuală de 70%.