Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Moscova ar trebui să ne dea inclusiv 93 de tone de aur
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să returneze tezaurul confiscat de bolşevici acum mai bine de un secol. Vorbim despre zeci de tone de aur şi opere de artă de o valoare inestimabilă.
De Marius Gîrlaşiu la 01.03.2024, 13:47"Vorbim despre o rezoluţie iniţiată de europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un act politic care va fi dezbătut şi votat pe data de 14 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. O rezoluţie care, practic, va ridica în premieră la nivel european chestiunea Tezaurului românesc, confiscat şi sechestrat de autorităţile ruse încă din anii Primului Război Mondial, după Revoluţia Bolşevică din 1917. Ne referim aici la peste 93 de tone de aur, la colecţiile Academiei Române, la bijuteriile Reginei Maria şi, de asemenea, la arhivele diplomatice ale statului român, inclusiv arhivele Parlamentului şi arhivele Consiliului de Miniştri", transmite Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
Problema Tezaurului, discutată la Strasbourg
"Pe lângă toate acestea, Tezaurul românesc confiscat de autorităţile ruse mai cuprinde cărţi vechi şi opere de artă de o valoare istorică inestimabilă. Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu spunea recent că statul român deţine, în acest moment, o creanţă pe deplin valabilă din punct de vedere istoric şi juridic asupra tezaurului românesc sechestrat de autorităţile ruse, fie că vorbim despre Uniunea Sovietică, fie că vorbim despre moştenitoarea ei, Federaţia Rusă condusă astăzi de Vladimir Putin", adaugă Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
"Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spunea că statul român deţine acest drept de creanţă asupra Tezaurului românesc sechestrat la Moscova. Deci este foarte important votul din Parlamentul European. Rezoluţia va fi dezbătută şi votată în luna martie. Ar putea fi folosită în ipoteaza unor negocieri de pace, la finalul războiului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, iar Uniunea Europeană ar putea pune presiune pe statul rus pentru a returna Tezaurul românesc care se află la Moscova de mai bine de un secol", mai spune Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.