Transportul pe Dunăre, la un pas de blocaj. Debitul fluviului a ajuns la cote alarmante: nivelul apei este cu peste 50% mai mic decât ar fi normal
Canicula şi seceta au dus la scăderea îngrijorătoare a nivelului Dunării. Transportul fluvial ar putea în curând restricţionat pentru bacurile care transportă maşinile de mare tonaj. Bacurile care leagă Galaţi de Tulcea deja sunt nevoite să facă un ocol ca să poată ajunge de pe un mal pe altul.
De Daniel Lare la 22.07.2022, 20:17Debitul Dunării a ajuns la cote alarmante. Nivelul apei este cu peste 50% mai mic decât ar fi normal. Între Galaţi şi Tulcea, bacurile sunt nevoite să facă un ocol ca să poată traversa fluviul. Bacurile sunt nevoite să urce câteva sute de metri în amonte, după care să se îndrepte către malul celălalt.
Seceta afectează 19 judeţe, pe o suprafaţă totală de aproape 90.000 de hectare
Timpul mai mare pentru traversarea Dunării este însă cea mai mică problemă a navigatorilor. În lipsa ploilor, transportul fluvial ar putea fi în curând vizat de mai multe restricţii. "Dacă mai scade apa în continuare, vehiculele agabaritice, cum ar fi tirurile, autocarele, maşinile cu gardă joasă, nu mai pot traversa Dunărea", a declarat Alexandru Cojoc, căpitan de bac. Problemele pe Dunăre încep chiar de la intrarea în ţară a fluviului. În secțiunea Baziaș, debitul apei a ajuns la mai puţin de 40% din normalul perioadei. Iar asta duce la apariţia bancurilor de nisip, ceea ce poate împiedica traficul pe apă.
"Mai abitir ca în anii precedenţi, se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre. Avem nevoie să degajăm. Am stabilit ca pe o porțiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Specialiştii avertizează că, în perioada următoare, apa va fi tot mai preţioasă. Ultimul raport oficial arată că seceta afectează 19 judeţe, pe o suprafaţă totală de aproape 90.000 de hectare.