Trotinetele electrice de închiriat, interzise în Constanţa. Motivele pe care le-au invocat autorităţile locale
Trotinetele electrice care se pot închiria au fost interzise în Constanţa, până la finalul anului. Primăria n-a mai prelungit autorizaţiile companiilor care se ocupă de închirierea lor, pentru că administratorii au încălcat de prea multe ori regulamentele de funcţionare. Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat anul trecut. Primul oraş din România care a interzis trotinetele electrice în zonele pietonale a fost Drobeta Turnu Severin, în 2021.
De Redactia Observator la 12.08.2023, 20:56"Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite", spun oficialii Primăriei Constanţa, citaţi de Info Sud-Est.
"S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.) uneori şi trei zile, deşi aveau staţii alocate pe toata raza municipiului Constanţa. Au fost dispuse zeci de măsuri tehnico-administrative de ridicare de pe domeniul public a trotinetelor electrice aparţinând celor doi operatori economici întrucât a fost pusă în pericol siguranţa traficului rutier sau pietonal", au mai transmis autorităţile.
Numărul de accidente în care sunt implicate trotinetele electrice, în creştere
Numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice este în creştere în ultimii ani, numai în 2022 fiind înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
- Asigurări pentru trotinete electrice şi RCA de o zi pentru maşini. Autorităţile pregătesc schimbări radicale...
- Momentul în care o trotinetă electrică, lăsată în casă la încărcat, izbucneşte în flăcări. Incendiul a...
- Trotinetele electrice, interzise. Revolta parizienilor şi-a spus cuvântul: data de la care nu mai pot fi închiriate
Organizaţia citează datele puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit cărora anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, uşoare şi grave.
"Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulaţie, viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers sau circulaţia pe sens opus. În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5", se precizează în comunicatul UNSAR.
Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează şi în cazul accidentelor uşoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente uşoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea uşoară a 919 persoane.
"Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creştere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.