Ulei de măsline expirat, cu ceară și steroli modificați, la vânzare în România. ANPC a retras mii de litri de la comercializare
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 600 de importatori şi comercianţi de ulei de măsline, din toată ţara şi au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate, vândute în ambalaje deteriorate, ulei păstrat în condiţii necorespunzătoare şi lipsa unor informaţii de pe etichetă. Au fost date amenzi de aproape 750.000 de lei şi s-au oprit de la comercializare sute de litri de ulei de măsline.
De Redactia Observator la 04.12.2024, 11:34Au fost controlaţi 619 operatori economici, la 276 dintre aceştia constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 17.000 litri ulei de măsline, din care peste 5.000 litri prezentau deficiențe.
Cu același prilej, au fost prelevate 5 probe de ulei de măsline, din cantitatea verificată. Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a 3 dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincția specifică, conținutul de ceară, compoziția acizilor grași și compoziția de steroli.
Mii de litri de ulei de măsline expirat, cu ceară și steroli modificați, oprit de la vânzare
În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat 165 amenzi contravenţionale în valoare de 748.000 lei, 115 avertismente, au oprit temporar de la vânzare 4.500 litri ulei de măsline până la remedierea neconformităţilor și au oprit definitiv de la comercializare 240 litri ulei de măsline în valoare de peste 10.000 lei.
- Seceta extremă aduce scumpiri în lanț la alimentele de bază și nu numai. Sunt așteptate majorări și de 15%
- Produsele de bază care au înregistrat cea mai abruptă scădere. Românii cumpără mai multă mâncare deja...
- Români dezamăgiţi după ce au cumpărat litri întregi de ulei de măsline din Grecia: "Mi-am luat ţeapă"
- Țara din Europa în care preţul uleiului de măsline a crescut cu 272%. Cât costă acum o sticlă de 5 litri de...
"Prin verificarea a peste 600 de importatori și comercianți de ulei de măsline, ANPC și-a reafirmat angajamentul față de respectarea drepturilor consumatorilor și asigurarea calității produselor de pe piață. Rezultatele acestor controale subliniază necesitatea unei rigurozități sporite din partea operatorilor economici și importanța respectării standardelor legale. Vom continua să luăm măsuri ferme pentru a proteja consumatorii și pentru a încuraja practici comerciale corecte", declară Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Cele mai importante deficiențe înregistrate au fost:
- comercializarea uleiului de măsline în ambalaje deformate/deteriorate
- comercializarea produselor cu data durabilităţii minimale depăşită
- absența, de pe etichetă, a unora dintre informaţiile obligatorii, care să permită consumatorilor alegerea sortimentului dorit
- nerespectarea condiţiilor de păstrare
- inscripţionarea incorectă a informaţiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de măsline
- lipsa înscrierii, pe etichetă, elementelor de identificare-caracterizare și a denumirii, adresei producătorului şi/sau a distribuitorului ori netraducerea acestora în limba română
- lipsa înscrierii sau înscrierea eronată a declarației nutriționale, pe etichetă
- informarea incorectă/incompletă a consumatorilor la locul de comercializare
- lipsa înscrierii ţării de origine a produsului
- nerespectarea regimului promoțiilor
- lipsa afişării preţurilor sau afişarea acestora în locuri greu vizibile şi lizibile
- neafişarea preţurilor pe unitatea de măsură.