Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Români dezamăgiţi după ce au cumpărat litri întregi de ulei de măsline din Grecia: "Mi-am luat ţeapă"

Românii vin cu mai puţin ulei de măsline din vacanţa petrecută în Grecia. Preţurile sunt aproape duble faţă de anul trecut. De vină este seceta, care a afectat grav producţia. Pe forumuri, turiştii se plâng că şi calitatea a scăzut. Ba mai mult, în unele locuri se vinde ulei contrafăcut. 

de Ingrid Tîrziu

la 30.07.2024 , 20:16

Grupurile de vacanţă de pe reţelele sociale sunt pline de postări ale românilor care se plâng de faptul că uleiul pe care îl cumpără din Grecia nu mai e la fel. "Am cumpărat un bidon de 17 litri şi mi-am luat ţeapă. Efectiv nu am putut să îl consum!", a scris George. "Calitatea uleiului nu mai e aceeaşi", a postat şi Cristina.

Cum recunoaştem un ulei de măsline de calitate

Specialiştii spun că un ulei de bună calitate trebuie să aibă inscripţionat pe etichetă atât provenienţa măslinelor, cât şi campania în care a fost făcut. Acest ulei, de exemplu, este creat în campania 2024, deci este un ulei proaspăt şi bun de consum, iar asta ar trebui să întrebăm şi la poarta producătorului dacă alegem să-l luăm din concediu. 

Vezi și

În plus, şi preţurile au explodat. Din cauza căldurii extreme și a secetei din întreaga regiune mediteraneană, prețul mediu al unei sticle de un litru a crescut cu 39% în 2024. 

Pe acelaşi subiect

"Înainte vindeam şi multe de cinci sau de trei litri, acum cel mai bine merg de 500, 750, maximum un litru. Am făcut o selecţie şi mai dură, astfel încât să aducem branduri care răspund la un raport calitate preţ mult mai bine ca înainte", ne spune Nikolaus Manolis, proprietarul unui magazin grecesc.

Până când poate fi consumat uleiul după deschidere

Românii iau în calcul şi alte aspecte în afară de cost. Specialiştii ne recomandă să consumăm uleiul de măsline în maximum trei luni de la desigilarea sticlei. Acesta poate fi folosit şi la gătit, până la maximum 220 de grade. 

Uleiul extravirgin de măsline este pe primul loc în topul alimentelor contrafăcute. O campanie Observator a scos la iveală o înşelătorie de proporţii, chiar pe rafturile unor magazine româneşti. 

Şi Uniunea Europeană a început să controleze la sânge industria, după ce în primul trimestru al acestui an a fost raportat un număr record de potenţiale cazuri de falsificare. Au fost descoperite sticle contaminate cu pesticide sau care conţin de exemplu ulei lampant, inflamabil, şi extrem de dăunător pentru organismul uman. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Români dezamăgiţi după ce au cumpărat litri întregi de ulei de măsline din Grecia: "Mi-am luat ţeapă"