Ultimele imagini cu alpinista Mihaela Gabi Ianoși, înainte să urce pe Aconcagua și moară: "Doamne ajută! Emoţiile sunt mari!"
Tragedie românească pe cel mai înalt munte din cele două Americi, Aconcagua. O alpinistă de 56 de ani din Mehedinţi a murit subit, imediat după ce a cucerit vârful, aflat la aproape şapte mii de metri altitudine, în Argentina. Ea se alătură listei lungi, cu zeci de sportivi care au pierit în ultimii ani, când încercau să doboare recorduri mondiale şi să ducă tricolorul pe acoperişul lumii.
De Redactia Observator la 26.01.2024, 19:34Mihaela Gabi Ianoşi. O femeie cu o energie cât muntele, cum o descriu prietenii, gata să înfrunte oricând o provocare cu zâmbetul pe buze. A plecat acum două săptămâni în aventură, fără să ştie că avea să fie ultima.
- Mihaela Gabi Ianoşi, alpinistă: Viva Argentina! Bagajele sunt pregătite, rucsacii pregătiţi! Suntem gata de plecare! Doamne ajută! Emoţiile sunt mari!
Sunt ultimele imagini cu Mihaela înainte să urce pe Aconcagua, într-un grup format din mai mulţi alpinişti români şi străini. A reuşit să escaladeze muntele şi să pună steagul României în vârf. Nu a apucat să îşi refacă forţele. A început coborârea imediat. Pe traseu, inima ei a cedat. Un medic care se afla printre turişti i-a administrat adrenalină, dar nu a putut să o salveze.
- Cornel Roman, prieten: Sunt devastat. Era foarte bine pregătită, din punct de vedere fizic şi tehnic. Avea echipament de top.
- Alpinista Mihaela Gabi Ianoşi a murit pe cel mai înalt vârf de pe continentul american. Românca a leşinat brusc,...
- O fetiță de 4 ani a intrat în istorie. Zara, din Cehia, este cea mai tânără alpinistă care a ajuns în tabăra...
- A murit Anna Gutu, una dintre cele mai bune alpiniste din lume. O avalanşă a înghiţit-o în timp ce urca la 8.000...
Vârful Acongacua poate fi o capcană pentru alpinişti
Presiunea atmosferică este sub jumătate din cea obişnuită. Pentru o persoană nepregătită, fără mască de oxigen, acest lucru poate fi fatal la acea înălţime. Horia Colibăşanu, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din România, ştie cât de periculoase pot fi aceste ascensiuni.
- Horia Colibășanu, alpinist: Medicină de altitudine ne spune că există niște boli care apar acolo și nu ai cum să le eviți de cele mai multe ori. Când ai o expediţie, un vârf care are 7.000 de metri, trebuie deja să faci niște teste medicale, niște teste de efort să vezi care sunt parametrii pe care organismul tău îi suportă.
Mihaela Gabi Ianoşi nu era la prima expediţia importantă pe munte
După ce cucerise cei mai înalţi munţi din ţară, explorase Himalaya anul trecut. Prietenii, cu care împărtăşea online victoriile la înălţime, sunt devastaţi.
- Prieten: Aşteptam să coboare, să se conecteze şi să ne transmită imagini, să ne spună primele impresii. Era o împătimită a muntelui, a activităţilor acestea extreme, îi plăcea să trăiască viaţa la maximum.
- Claudiu Cenușe, director Serviciul Salvamont Mehedinți: Ajunsese la un nivel foarte ridicat, într-un timp foarte scurt. Era o persoană foarte dedicată, echipament profi tot timpul.
Ghizii montani spun că nu există o lege care să stabilească toate condiţiile în care se fac astfel de expediţii şi cine răspunde când au loc tragedii.
- Nușa Teodorescu, membru Asociația Ghizilor Montani: Fiecare îşi face legea cum vrea. Este ca şi când cineva ar practica medicina fără să aibă diplomă de medic.
Doar de la începutul anului, Aconcagua a făcut trei victime. În afară de românca noastră, un american şi un rus şi-au găsit sfârşitul pe muntele din Argentina.