Un laborator unic în România a fost inaugurat la Cluj-Napoca (Video)
Iar de-acum înainte, studenţii pot dezvolta acolo proiecte ingenioase. Deja tinerii şi-au prezentat câteva dintre proiecte, printre care maşina care se parchează singură şi roboții care îi pot ajuta pe agricultori.
De Redactia Observator la 20.06.2019, 17:29Iar de-acum înainte, studenţii pot dezvolta acolo proiecte ingenioase. Deja tinerii şi-au prezentat câteva dintre proiecte, printre care maşina care se parchează singură şi roboții care îi pot ajuta pe agricultori.
Momentan, există doar o maşinuţă care se poate parca singură. Dar, cu timpul şi cu multă muncă în laborator, în viitor, proiectul ar putea fi adaptat şi pentru autoturismele de dimensiuni normale.
Tânără: Acest proiect l-am început în anul 4, e proiectul meu de licenţă. Mi-ar plăcea să lucrez în continuare pe proiectul meu.
Profesoară: Sunt platforme pe care le-am costruit împreună cu studenţii, lucrăm cu ei constant în laborator ca ei să poată să-şi testeze ce ştiu.
Noul laborator este de mare ajutor tinerilor. „Internet of Things" este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, este locul unde studenţii pot pune în practică tot ce învaţă la şcoală.
Liviu Miclea, Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare: Firmele ca să-şi poată aduce, să-şi poată angaja absolvenţi de bună calitate şi dedicaţi necesităţilor lor au început să înţeleagă că trebuie să investească în învăţământul superior.
Valentin Sita, şef lucrări în cadrul facultăţii UTCN: Valoarea ar fi undeva la câteva zeci de mii de euro. N-am făcut un calcul exact. Sunt sponsorizări de la mai multe firme.
Laboratorul este dotat cu platforme de dezvoltare pentru implementarea proiectelor prototip, gândite de studenţi, astfel încât acestea să poată fi transformate în noi produse performante.
De laboratorul vor beneficia, anual, peste 2000 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători.