Un mort și șapte răniți după ce o bucată de gheaţă a zburat de pe un TIR fix în parbrizul unei maşini
A fost plan roşu de salvare pe un drum european din Vaslui. Două maşini s-au ciocnit frontal, după ce pe parbrizul uneia dintre ele a căzut o bucată de gheaţă.
De Redactia Observator la 26.02.2018, 20:43A fost plan roşu de salvare pe un drum european din Vaslui. Două maşini s-au ciocnit frontal, după ce pe parbrizul uneia dintre ele a căzut o bucată de gheaţă desprinsă de pe prelata unui TIR. Şoferul autoturismului care venea din sens opus a murit pe loc. În maşina care a intrat pe contrasens se aflau şi doi copii, care au scăpat teferi. Tragedia readuce în atenţie pericolul pe care-l reprezintă în trafic maşinile care nu sunt curăţate de zăpadă. La o viteză de o sută de kilometri pe oră, o bucată de gheaţă desprinsă de pe un autoturism poate lovi o altă maşină cu o putere de câteva tone.
"A căzut nişte gheaţă de pe nişte tiruri şi a tras unul de volan în stânga, altul în dreapta, nu ştiu exact. Erau pe jos toţi. Doar soţia şoferului plângea acolo: Ajutaţi-mă, ajutaţi-mă!"
Sunt scene dramatice filmate aseară, pe un drum european din Vaslui. Două maşini s-au ciocnit frontal, după ce un şofer a tras de volan, în momentul în care bucăţi mari de zăpadă şi gheaţă desprinse de pe un TIR i-ar fi căzut pe parbriz. În maşina lui, înmatriculată în Republica Moldova, se mai aflau cinci persoane, printre care şi doi copii de 10 şi 11 ani. Autorităţile au declanşat plan roşu de intervenţie.
Copiii au scăpat teferi. Două femei cu traumatisme au fost duse la Spitalul de urgenţă din Vaslui. Şoferul celeilalte maşini a murit în ambulanţă. Nu se ştie încă cine era la volanul TIR-ului care ar fi provocat tragedia. A mers mai departe, cel mai probabil fără să realizeze ce s-a întâmplat. Indiferent de gabarit, maşinile care pleacă la drum fără să fie curăţate pot deveni arme pe şosea.
Deszăpezirea incompletă a maşinii poate însemna timp câştigat pentru noi, însă odată ce ieşim din parcare, devine un pericol pentru pasagerii autoturismelor din spatele nostru. Zăpada depusă pe plafon se întăreşte din cauza temperaturilor scăzute şi se transformă într-un bloc solid, asemănător unei plăci groase de rigips de 45 de kilograme. Chiar şi în condiţii normale de trafic, această bucată se poate desprinde. Iar dacă vorbim de o viteză de rulare de 100 de kilometri pe oră, parbrizul maşinii din spate este lovit cu 10 tone forţă.
Şi Codul Rutier prevede sancţiuni, dacă nu vă pregătiţi maşina pentru un drum în condiţii de iarnă: riscaţi 2 sau 3 puncte de amendă, când aveţi plăcuţele de înmatriculare acoperite cu gheaţă sau zăpadă.