Oficial EMA: Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze, dar nu este clară cauza. Agenția neagă informația: Anunțăm concluziile miercuri sau joi
Un oficial important din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a declarat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze, dar că nu este clară cauza, relatează AFP. Agenția Europeană a Medicamentului spune că investigația este în curs, contrazicând declarația oficialului.
De Redactia Observator la 07.04.2021, 14:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Un oficial de rang înalt al Agenției Europene a Medicamentului a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-Covid-19, produs de AstraZeneca și cheagurile de sânge. Șeful vaccinurilor în cadrul EMA, Marco Cavaleri, a declarat pentru ziarul italian Il Messaggero că „în opinia mea, putem spune asta acum, este clar că există o legătură cu vaccinul”, deși nu este clar ce a cauzat o asemenea reacție. El a sugerat că legătura va fi confirmată de agenție în următoarele ore.
Agenția Europeană a Medicamentului neagă informația. Va anunța concluziile miercuri sau joi
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a negat că a stabilit deja o legătură cauzală între vaccinul Oxford / AstraZeneca și tromboze, după ce Marco Cavaleri a spus că există o legătură clară. Într-o declarație dată Agenției France-Presse, EMA a explicat că „nu a ajuns încă la o concluzie și că investigația este în curs de desfășurare”, adăugând că își va anunța rezultatele miercuri sau joi.
- Marea Britanie va restricționa vaccinul AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 30 de ani "dacă se modifică...
- Vaccinul AstraZeneca oprit de la producţie, în SUA. Controlul fabricii care producea serul, preluat de Johnson&Johnson
- Şapte oameni au murit din cauza cheagurilor de sânge, după administrarea vaccinului AstraZeneca, în Marea Britanie
În martie mai multe țări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca, după mai multe raportări care evidențiau apariția de cheaguri de sânge la cei vaccinați. Organizația Mondială a Sănătății, EMA și Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate (MHRA) au recomandat continuarea vaccinării cu serul AstraZeneca deoarece beneficiile depășesc riscurile. Majoritatea țărilor au reluat de imunizarea cu AstraZeneca, dar câteva state - inclusiv Franța, Germania, Italia, Franța, Spania, Olanda și Canada, au suspendat administrarea pentru anumite categorii de vârstă.
EMA analizează 14 decese în rândul persoanelor vaccinate, raportate până la 22 martie, și care sunt legate de cheaguri de sânge neobișnuite în creier, cunoscute sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST), însoțite de un număr scăzut de trombocite. Cele mai predispuse ar fi femeile tinere și de vârstă mijlocie.
Potrivit Financial Times, simptomele de tromboză la cei vaccinați în UE sunt de aproximativ trei ori mai frecvente la femei decât la bărbați, iar vârsta medie a celor afectați este de 33 de ani. Europa a administrat vaccinul AstraZeneca mai multor persoane sub vârsta de 60 de ani decât Marea Britanie, care a vaccinat mai întâi lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă, împărțind egal dozele de Pfizer și AstraZeneca. Marea Britanie a raportat 30 de cazuri de coagulare a sângelui și 7 decese din cauza trombozelor la persoanele vaccinate cu AstraZeneca după ce au fost administrate populației 18,1 milioane de doze din acest vaccin.
În acest context, Marea Britanie este pregătită să restricționeze vaccinul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dacă autoritatea de reglementare își schimbă recomandarea, a declarat Nadhim Zahawi, şeful campaniei de vaccinare.
Pe fondul acestor probleme, Universitatea Oxford a anunțat, luni seară, că a întrerupt administrarea vaccinului AstraZeneca la copii, în cadrul unui studiu clinic la care participă în jur de 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.