Marea Britanie va restricționa vaccinul AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 30 de ani "dacă se modifică recomandările"
Marea Britanie este pregătită să restricționeze vaccinul Covid-19 al AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dacă autoritatea de reglementare își schimbă recomandarea, a declarat Nadhim Zahawi, şeful campaniei de vaccinare.
Îngrijorările legate de cheagurile de sânge pot determina autoritatea de reglementare a sănătății din Marea Britanie să recomande tinerilor alte vaccinuri, în loc de AstraZeneca, scrie The National.
Cheagurile rare de sânge continuă să strânească discuţii
Anunţul vine după ce presa britanică a anunţat că Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Marea Britanie (MHRA) a luat în considerare restricțiile pe fondul îngrijorărilor legate de cheagurile de sânge rare.
Directorul executiv al MHRA, dr. June Raine, a declarat că nu a fost luată nicio decizie și a îndemnat oamenii să se vaccineze în continuare. "Revizuirea noastră amănunțită și detaliată este în curs de raportare a unor tipuri foarte rare și specifice de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute în urma vaccinului Covid-19 AstraZeneca. Nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la vreo acțiune de reglementare", a spus ea.
Nadhim Zahawi a declarat că guvernul va urma orice sfaturi viitoare din partea autorității de reglementare. "Am făcut peste 20 de milioane de vaccinări folosind vaccinul Oxford-AstraZeneca, dar vom decide în funcţie de ceea ce autoritatea de reglementare și oamenii de știință spun că este cel mai bun lucru de făcut. Suntem pregătiți în ceea ce privește implementarea pentru a pune în aplicare tot ceea ce decid ei"
Agenția Europeană pentru Medicamente, care a spus că beneficiile depășesc riscurile, va furniza o evaluare actualizată săptămâna viitoare. Cheagurile de sânge observate la mai multe persoane vaccinate cu AstraZeneca sunt descrise de Agenția Franceză pentru Medicamente ca fiind "foarte atipice". "Această tromboză a venelor mari este neobișnuit localizată în creier și chiar mai rar în tractul digestiv", a spus agenția. De asemenea, este asociată cu o afecțiune caracterizată prin niveluri anormal de scăzute de trombocite, care sunt fragmente de celule mici din sânge, care la rândul lor formează cheaguri pentru a opri sau preveni sângerarea.
La mijlocul lunii martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, a fost prima autoritate națională de sănătate care a semnalat ceea ce au spus că este un număr aberant de mare de cazuri care implică cheaguri de sânge cerebrale rare, în special la femeile mai tinere și de vârstă mijlocie. Unii specialiști spun că aceste simptome au indicat coagulare intravasculară diseminată, în care se formează cheaguri de sânge în tot corpul.
De asemenea, observată în cazuri extreme de sepsis, această afecțiune implică „tromboză și hemoragie”, a declarat pentru AFP Odile Launay, un membru al organismului științific care consiliază guvernul francez cu privire la vaccinurile Covid-19. "O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă, iar analiza ulterioară continuă", a declarat agenția săptămâna trecută. Agenția este programată să se întâlnească pe această întrebare în perioada 6-9 aprilie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰