Antena Meniu Search
x

Şapte oameni au murit din cauza cheagurilor de sânge, după administrarea vaccinului AstraZeneca, în Marea Britanie

Șapte persoane au murit din cauza cheagurilor de sânge neobișnuite, după ce au primit vaccinul Oxford-AstraZeneca, în Marea Britanie. Acest lucru a fost confirmat de Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 03.04.2021, 13:58

Acest lucru a fost confirmat de Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor
Şapte oameni au murit din cauza cheagurilor de sânge, după administrarea vaccinului AstraZeneca, în Marea Britanie - Profimedia Images
  • Şapte oameni au murit din cauza cheagurilor de sânge, după administrarea vaccinului AstraZeneca, în Marea Britanie
  • Două probleme principale ridică suspiciuni în ceea ce priveşte serul

În total, este vorba despre 30 de persoane din 18 milioane vaccinate care au prezentat aceste cheaguri de sânge, până pe 24 martie. Încă nu este clar dacă este doar o coincidență sau un efect secundar al vaccinului.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale spune că beneficiile continuă să depășească orice risc. Cu toate acestea, îngrijorarea a dus ca alte țări, inclusiv Germania, Franța, Olanda și Canada, să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca. 

Agenţia a vorbit despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi alte opt cazuri de tromboză asociate cu lipsa de trombocite, potrivit BBC

Dr. June Raine, directorul executiv al MHRA, a declarat: ''Beneficiile în prevenirea Covid-19 și a complicațiilor sale continuă să depășească orice riscuri, iar publicul ar trebui să continue vaccinarea atunci când este invitat să facă acest lucru.''

Pe acelaşi subiect

Sunt în curs investigații pentru a determina dacă vaccinul AstraZeneca cauzează cheaguri de sânge foarte rare. La începutul acestei săptămâni, Agenția Europeană pentru Medicamente a spus că ''nu este dovedit, dar este posibil''.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că îşi continuă cercetările

Două probleme principale ridică suspiciuni. Prima este natura neobișnuită a cheagurilor care includ niveluri scăzute de trombocite și anticorpi rari în sânge, care au fost legate de alte tulburări de coagulare.

''Acest lucru ridică posibilitatea ca vaccinul să fie un factor cauzal în aceste cazuri rare și neobișnuite de CVST, deși nu știm încă acest lucru, așa că este nevoie urgentă de mai multe cercetări'', a declarat prof. David Werring, de la Institutul de Neurologie UCL.

Cealaltă problemă este diferența dintre vaccinurile Oxford-AstraZeneca și vaccinurile Pfizer-BioNTech. Au existat două cazuri de CVST după Pfizer în Marea Britanie, din peste 10 milioane vaccinate, dar persoanele nu au avut un nivel scăzut de trombocite.

Cu toate acestea, rămâne o incertitudine frecvența acestor cheaguri de sânge. Estimările variază de la două cazuri la un milion de oameni în fiecare an, la aproape 16 din fiecare milion în perioade normale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Şapte oameni au murit din cauza cheagurilor de sânge, după administrarea vaccinului AstraZeneca, în Marea Britanie