Un politician ungur a ameninţat o jurnalistă din Mureş: "Astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din comunitatea maghiară"
Un politician ungar a ameninţat o jurnalistă de la Radio Târgu Mureş numind-o "ticăloasă" şi spunând că "astfel de oameni ar trebui spânzuraţi”. Comentariile reprezintă un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, a reacţionat Societatea Română de Radiodifuziune. Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări. Premierul Nicolae Ciucă a condamnat public ameninţările.
De Redactia Observator la 04.11.2022, 19:48Politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, aflat la Sfântu Gheorghe, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o "ticăloasă" şi a afirmat că "astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare", potrivit siteului romania-actualitati.ro, citat de news.ro. Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări în acest caz, fiind vizată infracţiunea de ameninţare.
Partidul Patria Noastră este reprezentat în Parlamentul de la Budapesta. Societatea Română de Radiodifuziune a relatat despre derapajul politicianului maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România şi alte două etnii au fost ameninţate în discursul său. "...puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem", spune Barna Bartha în discursul său. Politicianul a mai adăugat: "Asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar".
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnire probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.
"Distruge secuimea, oamenii din secuime prin intermediul unor programe distructive, perturbatoare realizate cu mare fineţe de către evrei. Nivelul la care a decăzut starea sufletească a poporului secuiesc se datorează în fapt limbii maghiare, din cauza mizeriei cu care a fost hrănit prin intermediul televiziunii. Or, se poate eventual asculta o emisiune semnată de Parászka Boróka la Radio Tg. Mureş. Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina din rândul lor, atunci nu e de mirare că suntem unde suntem. Şi ea se mai şi declară de a fi de origine secuiască. Nu ştiu cine cunoaşte activitatea lui Parászka Boróka, dar nu am cuvinte pentru activitatea sa. Poporul ar trebui să îi să îi elimine pe cei ca ea. Secuii ar trebui să protesteze împotriva posibilităţii ca asemenea persoane să poată lucra la radio sau oriunde altundeva. Vorbim de o jurnalistă teribil de inteligentă, dar eu n-am mai văzut în viaţa mea aşa o lepădătură.", a spus Bartha Barna despre jurnalistă, contorm Active Watch.
- Discursul extremist al lui Viktor Orban provoacă îngrijorare. Consideră o "glumă plictisitoare" solicitarea PE de...
- Viktor Orban, comparat cu Nicolae Ceaușescu în Haaretz . "Spre deosebire de liderul de la Budapesta, dictatorul...
- Premierul maghiar Viktor Orban, reclamat la CNCD: Discursul de la Tuşnad, "rasist şi xenofob"
Societatea Română de Radiodifuziune: Un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei
Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept "un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă". Societatea Română de Radiodifuziune condamnă "în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare."
"Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României."
Poziţia SRR este semnată de Răzvan Ioan Dincă şi semnată în unanimitate, în spiritul valorilor democratice esenţiale, de toţi membrii Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune: Radu F. Alexandru, Annamaria Bodoczi, Alexandra Bogdan, Sorin Faur, Radu Herjeu, Milan Manyura, Dragoş Pătlăgeanu, Liviu Popescu, Oana Rusu, Ruxandra Săraru, Marius Dorian Tănase, Maria Ţoghină.
Poliţiştii au deschis dosar pentru ameninţare
Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări într-un dosar ce vizează infracţiunea de ameninţare. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat, vineri după-amiază, că poliţiştii s-au autosesizat "(...) Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului", a transmis IPJ Mureş.
Premierul Ciucă: Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public
Premierul Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj în care condamnă public ameninţările formulate la adresa jurnalistei, pe care le califică drept inacceptabile şi un atac grav la adresa valorilor democratice. Şeful Executivului a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare.
"Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie”, se arată în mesajul premierului. Şeful Executivului ”solicită instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare".
Reporteri fără Frontiere şi ActiveWatch: Instigarea publică la violenţă împotriva jurnaliştilor trebuie sancţionată penal
Organizaţia ActiveWatch condamnă discursul şi cere Parchetului General să se sesizeze oficial. "Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violenţă împotriva acestei jurnaliste şi de incitare la ură şi discriminare împotriva atât a jurnaliştilor, cât şi a minorităţilor etnice romă şi evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna.
Reamintim că discursul extremist de acest tip reprezintă o infracţiune şi solicităm Parchetului General să se sesizeze din oficiu pentru cercetarea faptelor de natură penală de instigare publică la comiterea de infracţiuni şi incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane, prevăzute de Codul penal (art. 368 şi 369). Salutăm comunicatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş prin care anunţă sesizarea din oficiu în cauză cu speranţa demarării unei anchete rapide şi efective de natură a sancţiona derapaje de o asemenea gravitate inclusiv prin mijloace de drept penal", notează ActiveWatch.
La rândul său, Reporteri fără Frontiere a publicat un mesaj pe Twitter în care condamnă ameninţările la adresa jurnalistei Parászka Boróka şi cere ca astfel de atacuri să fie investigate penal.