Un turist din Jupiter şi-a dat viaţa pentru a-şi salva fetiţa de la înec. "A strigat după ajutor"
Un tată şi-a dat viaţa, pe litoral, ca să o salveze pe fiica lui, care intrase în mare când era steag roşu. Fetiţa de şase ani a fost dusă la mal de un turist. Epuizat lupta cu valurile mari, părintele ei nu a mai putut să înoate, însă. Curenţii puternici l-au tras în adâncuri. Scafandrii îl caută de 24 de ore fără niciun rezultat.
De Cristina Niță la 15.08.2024, 20:12"A salvat-o şi s-a înecat el. A strigat după ajutor. Nu mai e de găsit!", spun martorii.
Fetiţa a fost luată de curenţii periculoşi într-un golf al staţiunii Jupiter unde salvamarii ridicaseră steagul roşu care interzice intrarea în mare. Când a văzut că nu putea să mai ajungă la mal, tatăl ei s-a aruncat în marea agitată. Efortul de a înota şi pentru el şi pentru copilă l-a lăsat rapid fără puteri.
Şi-a salvat fiica şi a fost învins de mare
"Ar fi luat-o valul şi la ceva timp nu a mai putut să o aducă şi a strigat după ajutor. A venit un om, s-ar fi băgat un om cu colacul, a adus fetiţa la mal şi când să se ducă şi după el nu l-a mai văzut", a declarat un tânăr.
- "Pe ea a salvat-o, el nu a mai ieșit". A intrat în mare să scoată o fetiță care se îneca, iar apoi a dispărut...
- Moarte tragică pentru un copil de doi ani din Marea Britanie. S-a înecat într-un canal, după ce a fost lăsat...
- Un copil de 13 ani s-a înecat în râul Buzău. Pompierii i-au căutat trupul mai bine de 4 ore
Salvamarii au intrat în acţiune după ce fetiţa a fost recuperată din valuri de un turist. Spre groaza oamenilor de pe plajă, tatăl nu a mai ieşit la mal.
"Nu mai e de găsit, zona fiind foarte periculoasă pentru că se poate observa că valurile nu numai că lovesc cu foarte mare putere dar lovesc şi pietrele. Deci săracul poate a fost nu numai pus sub apă, dar şi lovit de pietre", spune un alt tânăr.
În scurt timp, a început altă operaţiune dramatică, de căutare a tatălui. Un elicopter SMURD a survolat marea, în timp ce o ambarcaţiune de salvare brăzda apa în speranţa că îl va repera pe bărbatul de 35 de ani. Scafandrii chemaţi în ajutor au răscolit adâncurile ore în şir.
Misiunea celor 8 scafandri care îl caută în acest moment pe bărbat este foarte dificilă, marea este agitată, cu valuri ce depăşesc doi metri, iar vizibilitatea este zero.
12 oameni au murit în această vară
Vara aceasta, steagul roşu a fost ignorat frecvent de turişti, în ciuda pericolului pe care îl anunţă. Avertizează că în zonă acţionează temuţii curenţi numiţi RIP, vinovaţi de moartea multor oameni. Au între 15 și 60 de metri lățime și se întind pe o distanță de până la 120 de metri. Puterea lor este înspăimântătoare: pot duce un om în larg în doar 30 de secunde. Pericolul este şi mai mare acum la la Jupiter, unde se fac lucrări de lărgire a plajei. Turiştii se plâng că în apă au apărut gropi adânci, capcane şi pentru înotători experimentaţi.
"Paralel cu malul, la o distanţă de 40-50 de metri faţă de ţărm se află o groapă, la aproximativ la 5-6 metri, zonă pietroasă, viziblitate 0 că avem nisip cu apă", spune Marian Ciulei - şeful scafandrilor ISU Dobrogea.
Căutările sistate pe timpul nopţii au fost reluate la 8 dimineaţa, cu 10 scafandri. Rudele bărbatului au aşteptat o veste toată ziua, pe plajă. De aproximativ 24 de ore, bărbatul este căutat în continuare. Marea este agitată, curenţii sunt foarte puternici. Salvamarii au arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă că scăldatul e înterzis.
Chiar şi aşa, zeci de turişti făceau baie în mare, azi, la doi paşi de salvatorii care îl căutau pe bărbatul tras de curenţi în larg. Scafandrii atrag atenţia că pericolul este uriaş.
"Colegii mei i au fluierat pe toţi, mai ales pe cei cu saltele, colace, orice obiecte gonflabile. Oamenii se cred în siguranţă când au ceva plutitor. Ele se pot sparge, valurile ţi le pot scoate de pe tine şi atunci se produce înecul", a declarat Răzvan Viza, salvamar.
58 de oameni au fost scoşi din valuri, vara asta. 12 nu au mai putut fi salvaţi.