Vaccinul TBC ar putea fi un aliat în lupta împotriva coronavirusului
Descoperire care ne dă speranţe, mai ales nouă, românilor! Vaccinul anti TBC, care la noi e în schema obligatorie, ar putea fi un aliat în lupta împotriva coronavirus. Un studiu recent al cercetătorilor olandezi arată că există o corelaţie între acest ser de imunizare şi numărul redus al deceselor.
De Redactia Observator la 06.04.2020, 23:40- Vaccinul TBC ar putea fi un aliat în lupta împotriva coronavirusului
- Cercetătorii olandezi continuă testele în acest sens
Descoperire care ne dă speranţe, mai ales nouă, românilor! Vaccinul anti TBC, care la noi e în schema obligatorie, ar putea fi un aliat în lupta împotriva coronavirus. Un studiu recent al cercetătorilor olandezi arată că există o corelaţie între acest ser de imunizare şi numărul redus al deceselor provocate de coronavirus.
În doar cinci luni, coronavirusul a infectat peste 1 milion 300 de mii de oameni din toată lumea. În lupta cu un inamic invizibil, mulţi ar fi avut fără să ştie un aliat: vaccinul contra tuberculozei. În România, vaccinul este inclus acum în schema obligatorie şi se face bebeluşilor la externarea din maternitate. Până în anii 90, vaccinul se făcea în rapel până la 7 ani, iar cei mai mulţi oameni au rămas cu o cicatrice în formă de floare pe mâna stângă.
Beatrice Mahler, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta: În acest moment, există două tipuri de vaccin BCG, care sunt discutate ca fiind posibile variante de stimulare nespecifică a imunităţii. Vechiul vaccin BCG care ar produce o stimulare nespecifică. Adică, activa imunitatea, dar nu specific pentru coronavirus. Însă ar proteja organismul de a dezvolta forme de infecţie severe care să necesite asistenţă în terapie intensivă.
O echipă de cercetători olandezi, din care face parte şi un expert în boli infecţioase român, a asociat numărul mare de cazuri grave tocmai cu lipsa unui program naţional de vaccinare contra TBC. Este cazul Italiei, Olandei, Spaniei sau Statelor Unite ale Americii, ţări care nu au în schema obligatorie vaccinul BCG. Studiul este însă în desfăşurare şi la el participă
1.000 de profesionişti din sănătate - 500 primesc vaccinul, iar 500 un placebo.
Beatrice Mahler, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta: Noi trebuie să ne gândim la faptul că rapelul de vaccinare BCG nu s-a făcut la vârsta adultă, puteam să-l aplicăm şi persoanelor adulte, care nu erau infectate. Vom vedea dacă România va avea mai puţine cazuri severe şi decese mai puţine, pentru că formele severe înseamnă risc de deces mare.
Până la finalul studiului, experţii rămân prudenţi şi nu se pronunţă ferm asupra efectului de "scut" împotriva noului coronavirus.