Vaccinarea reduce cu 90% riscul de a muri sau de a fi spitalizat cu Covid-19, arată rezultatele unui studiu efectuat pe 22,6 milioane de oameni
Vaccinarea împotriva Covid-19 reduce riscul de spitalizare şi de deces cu până la 90%, arată rezultatele unui studiu francez realizat pe 22,6 milioane de persoane cu vârsta peste 50 de ani. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în urmă cu câteza zile, a constatat că vaccinurile par să protejeze inclusiv împotriva celor mai grave tulpini ale coronavirusului, și anume varianta Delta.
De Ana Maria Ghiarasim la 13.10.2021, 09:24„Aceasta înseamnă că cei care sunt vaccinați sunt de nouă ori mai puțin expuși riscului de a fi spitalizați sau de a muri din cauza Covid-19 decât cei care nu au fost vaccinați”, a declarat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM), scrie The Guardian.
Studiul - cel mai mare de acest fel de până acum - a fost realizat de Epi-Phare, un grup științific înființat de sistemul de sănătate din Franța, fondul său național de asigurări de sănătate, l'Assurance Maladie (CNAM) și agenția de medicamente ANSM din țară.
Cercetătorii au comparat datele de la 11,3 milioane de persoane, toate peste 50 de ani și vaccinate, cu același număr de nevaccinați din aceeași grupă de vârstă, în perioada cuprinsă între 27 decembrie 2020, când au început vaccinările în Franța și 20 iulie anul acesta.
Vaccinurile anti-Covid au redus riscul de spitalizare cu 90% din a 14-a zi de la rapel
- Rusia, nou record de morți de Covid. A pierdut un milion de oameni într-un an. Reacția lui Vladimir Putin
- Moderna, în mijlocul unui scandal uriaş în SUA: compania e acuzată că urmăreşte doar profitul şi vinde...
- Nelu Tătaru, mesaj dur în ziua cea mai neagră pentru România: "E ca în război, viață contra moarte! Durere!...
Rezultatele studiului arată ”o reducere a riscului de spitalizare mai mare de 90%” din a 14-a zi după a doua doză și o reducere similară a numărului de decese din cauza Covid-19. Constatări similare au fost publicate anterior în Israel, Marea Britanie și SUA.
Eficacitatea vaccinurilor în combaterea celor mai grave simptome ale Covid nu a scăzut în perioada de cinci luni a studiului, au spus ei.
Rezultatele au fost aceleași, indiferent dacă pacientul a primit vaccinul Pfizer / BioNTech, Moderna sau Oxford / AstraZeneca.
Puterea cu o singură doză Janssen, autorizată ulterior în Franța, nu a fost inclusă, deoarece cercetătorii au considerat că nu au existat suficienți pacienți sau timp pentru a-i studia corect eficacitatea.
Eficiența vaccinului anti-Covid asupra variantei Delta
Cercetătorii au avut la dispoziție doar o lună între apariția variantei Delta în Franța și sfârșitul studiului, dar rezultatele au arătat că vaccinurile au redus riscul de simptome grave și deces cu 84% în rândul persoanelor cu vârsta peste 75 de ani și 92% în rândul celor 50-74 de ani grupă de vârstă.
„Aceasta este o perioadă foarte scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinării asupra acestei variante”, a spus Zureik, adăugând că cercetările continuă asupra efectului vaccinurilor asupra variantei Delta.
Studiul a analizat doar cele mai grave simptome ale infecției și nu a examinat dacă vaccinurile au oprit infectarea sau transmiterea virusului.