Antena Meniu Search
x

Moderna, în mijlocul unui scandal uriaş în SUA: compania e acuzată că urmăreşte doar profitul şi vinde vaccinul doar ţărilor bogate

Moderna, una dintre companiile farmaceutice care s-au implicat în lupta anti-covid, se află în mijlocul unui scandal uriaş în Statele Unite. Vaccinul Moderna este unul dintre cele mai eficiente seruri de pe piaţă, potrivit specialiştilor.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 16:10

Moderna, în mijlocul unui scandal uriaş în SUA: compania e acuzată că urmăreşte doar profitul şi vinde vaccinul doar ţărilor bogate
Moderna se apără şi spune că au o capacitate de producţie redusă - Profimedia

Totuşi, Moderna pare să urmărească doar profitul în această pandemie. Potrivit unei analize realizată de New York Times, Moderna şi-a trimis vaccinul aproape în exclusivitate doar ţărilor bogate. Conform jurnaliştilor de la New York Times, Moderna a trimis doar un milion de doze de vaccin ţărilor clasificate drept sărace de către Banca Mondială. Prin comparaţie, Pfizer a trimis 8,4 milioane de doze către aceste ţări, iar Johnson & Johnson a trimis 25 de milioane.

Situaţia nu arată pentru Moderna nici în ceea ce priveşte ţările cu venit mediu. Conform sursei citate, majoritatea dintre guvernele acestor ţări care au încheiat acorduri cu producătorul americani nu au primit încă nicio doză. Dintre cele care au primit, trei dintre ele s-au plâns că vaccinul le-a fost livrat la "suprapreţ", adică au plătit mai mult decât au plătit SUA sau anumite state din Uniunea Europeană.

Cum se apără Moderna

"Se comportă ca și cum nu ar avea absolut nicio altă responsabilitate în afară să-și recupereze la maximum investiția pe care au făcut-o", a declarat Tom Frieden, fost șef al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite.

Moderna se apără şi spune că au o capacitate de producţie redusă. Directorii companiei au declarat că fac tot posibilul pentru a produce cât mai multe doze, într-un timp cât mai scurt. De asemenea, aceştia au mai precizat că toate dozele care au fost şi vor fi produse în acest an sunt exclusiv pentru a putea onora comenzile pe care le au de la ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit New York Times, reprezentanţii companiei au anunţat că nu vor să-şi externalizeze producţia şi să facă astfel publică formula vaccinului, ci vor încercă pe cât posibil să mărească capacitatea de producţie. Moderna a mai precizat şi că intenţionează ca până în 2022 să livreze un miliard de doze de vaccin ţărilor sărace şi că are în plan să deschidă o fabrică în Africa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Moderna, în mijlocul unui scandal uriaş în SUA: compania e acuzată că urmăreşte doar profitul şi vinde vaccinul doar ţărilor bogate