Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare
Ziua de ieri a început cu temperaturi de foc. A fost cea mai caldă dimineaţă de iunie din istorie, cu recorduri de temperaturi la şase staţii meteo. Primul cod portocaliu de caniculă al anului a adus temperaturi de aproape 40 de grade în vestul ţării, iar vremea va continua să fie sufocantă şi în următoarele zile.
De Redactia Observator la 30.06.2022, 08:41Mă mănâncă pielea, îmi vine efectiv să mă bag într-un duş rece şi să arunc cu gheaţă pe mine.
Aşa se simte valul de aer cald venit din Africa de Nord care "coace" toată ţara noastră zilele acestea.
Cel mai cald este în vestul şi nordul ţării, 9 judeţe sunt până vineri sub cod portocaliu. Temperaturile resimţite au atins aici 40 de grade Celsius.
Un bărbat a murit pe stradă, din cauza caniculei
- Duş rece la spălătoria cu fise. Un bărbat din Timiş a găsit o metodă inedită de a-şi răcori calul
- Valul de aer din Africa a adus temperaturi record în România. În următoarele zile situația se înrăutățește
- România se topeşte. Viteza de circulaţie a trenurilor ar putea fi redusă dacă temperatura pe şine depăşeşte...
La Satu Mare s-a înregistrat şi primul deces din cauza caniculei. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a picat ca secerat pe stradă, în mijlocul zilei. Echipajul de pe Ambulanţă nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.
Aer sufocant pe străzi a fost şi la Oradea, ieri.
N-am aer. Dar nici în casă n-am aer, aşa că nu-mi fac eu probleme.
E irespirabil. Pot să spun că e irespirabil.
Și Bistriţa s-a aflat sub cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile foarte ridicate le-au dat bătăi de cap oamenilor. Puțini s-au încumetat să iasă din casă, iar cei ce au făcut-o s-au ascuns pe unde au putut pentru a scăpa de arşiţă.
Trebuie să ne ferim noi, căldură e foarte mare, nu avem ce face. Ori mergem undeva unde e răcoare, la o apă, sub o umbrelă.
Apă cu porția în Arad
În trei localităţi din Arad, oamenii trebuie să se descurce şi cu temperaturile ridicate, şi cu lipsa apei la robinet. Seceta a dus la raţionalizarea apei.
De când n-aţi mai întâlnit călduri din astea? De câţi ani?
Doamne... De mult timp! Sunt ani de zile de când n-a fost aşa căldură.
Un copil de nici 2 ani, rămas blocat în maşina încinsă, în Vaslui
În Vaslui, temperaturile caniculare şi neglijenţa părinţilor puteau să ucidă un copil de doar un an şi şapte luni care a rămas blocat în maşină pentru că sistemul de închidere centralizată s-a stricat. Pompierii au intervenit şi l-au scos la timp.
În Capitală, vremea extrem de caldă a pus autorităţile pe jar. Oficialii s-au întâlnit de urgenţă la prefectură şi au stabilit un plan de măsuri.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Trebuie să existe instalate, de către primăriile de sector, de către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă corturile acelea din locurile aglomerate în care trebuie să existe aer condiţionat, apă, un minim de aparatură ca să se ia o tensiune.
Cele mai mari temperaturi din ultimii 60 de ani
În plus, prefectura vrea ca primăriile să stropească drumurile cu apă pentru a mai răcori oraşul. O măsură controversată, mai ales că, spun experţii, o umiditate mai mare înseamnă temperaturi mai greu de suportat.
Mihai Timu, meteorolog ANM: Atunci când uzi asfaltul, această umezeală, apă se evaporă foarte repede şi practic creşte umezeala. Se întâmplă şi să plouă foarte puţin dintr-un nor şi să avem aceeaşi impresie, că ne simţim chiar mai rău decât a fost înainte. Este ca şi cum ai senzaţia că te afli într-o saună.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Disconfortul termic este posibil să fie un pic mai mare dar nu numai despre asta este vorba. Este vorba de faptul că peste tot în lume este recomandat să se spele pentru că se ridică praful.
În ultimele două zile, la 17 staţii meteo din ţară s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din ultimii 60 de ani. Ieri a fost, spun specialiştii, cea mai caldă dimineaţă de iunie din istorie. Iar de astăzi va fi şi mai cald.