Victime colaterale într-un război nedorit: "Am lăsat tot. Am închis casa, am luat documentele şi gata"
Victime colaterale într-un război pe care nu şi l-au dorit, ucrainenii au început să ia calea exodului. Unii au auzit bombardamentele, alţii au fost treziţi din somn de rude şi prieteni. Speriaţi şi şocaţi, şi-au luat copiii din pat în toiul nopţii, au pus strictul necesar în bagaje şi au fugit. Îngrămădiţi în maşini sau pe jos, ucrainenii au trecut frontierele în ţara noastră, pe tot parcursul zilei până seara târziu.
De Redactia Observator la 25.02.2022, 08:24Situaţia critică din Ucraina a pus pe drumuri şi a despărţit mii de familii. Bărbatul din imagini şi-a aşteptat nora ore în şir la vama din Sighet. Fiul lui se afla în ţară când a izbucnit războiul. Cum toate notariatele au fost închise, soţia şi copilul său au stat cu teama că vameşii ucrainieni nu-i vor lăsa să treacă fără procură de la tată.
Bărbat: Nora plânge. Părinţii ei, sunt de acolo, la Lutsk. Trebuie să vină încoace, îi aşteaptă, nu ştie cum va trece graniţa. E problemă foarte complicată.
Bărbat: E o situaţie foarte tensionată, foarte tensionată. Familii pe care le avem pe acolo, prieteni. Primim telefoane, nu ştiu ce să facă, să vină către noi, să rămână.
Aglomeraţie a fost şi în Vama Siret. Zeci de voluntari i-au aşteptat pe refugiaţi pentru a le oferi cazare, mâncare sau transport. Drumul lor a continuat spre alte localităţi de la noi din ţară sau spre Vama Petea.
- Doi turiști au fugit pe jos din Ucraina, în România, din calea războiului: ”Oamenii sunt speriați, drumurile...
- Exodul ucrainenilor. Primii refugiaţi sosesc în România, de teama războiului au făcut cozi la granițele țării
- Exodul ucrainenilor din calea bombardamentelor. Volodimir Zelenski le-a cerut bogaților să nu scoată banii din țară
Victime colaterale într-un război nedorit
Aici, sute de mașini cu numere de Ucraina au ieşit din ţară, seara trecută. Mulţi dintre ei au intrat prin diferite puncte de la graniţă şi au traversat o bună parte din ţară cu un singur gând: să ajungă în occident.
Ucrainean-reporter: - Am lăsat tot. Am închis casa, am luat documentele şi gata.
- Aveţi de gând să vă întoarceţi în Ucraina?
- Nu ştim. Un an, nu. După... vedem.
Ucrainean: O să mergem cât se poate de departe de Rusia. F****k you, Putin!
Timpul de așteptare a fost de zeci de minute pe sensul de ieșire din țară. Cozile s-au întins, pe două benzi, pe kilometri buni.
Tot seara trecută, trei refugiaţi, doi bărbaţi şi o femeie, au fugit din Ucraina de frica bombardamentelor şi au ajuns în Munţii Maramureşului, izolaţi în mormanele de zăpadă. Iniţial s-a crezut că aceştia au trecut frauduros graniţa, dar după ce salvamontiştii au reuşit să-i salveze din nămeţi, au realizat că este vorba de o confuzie. Cei trei au trecut graniţa prin Vama Siret, pe bază de paşaport, şi au vrut să ajungă în Baia Mare... pe jos. GPS-ul i-ar fi băgat pe un drum montan, unde au rămas blocaţi în nămeţi.
Panică mare a fost şi în Vama Halmeu. De teama bombardamentelor ruseşti, fuga din ţară a fost singura soluţie pentru refugiaţi. Majoritatea aflaţi în tranzit.
Femeie: Noi suntem în tranzit în această ţară. Noi mergem în Londra, o să locuim acolo.
Reporter-cuplu: -Cât staţi în afară? Până se liniştesc treburile? Cum vreţi să faceţi?
-Nu ştim.
-Nu ştiţi, încă? Deci deocamdată în Ungaria mergeţi?
-Da.
Aglomeraţia a început în vămi încă de ieri. De frica bombardamentelor, mulţi nici nu au mai avut timp să proceseze şocul. Şi-au trezit copiii, au pus actele şi câteva haine în bagaj şi au fugit.
Clara Mihociu, reporter Observator: Deşi nu este graniţă directă cu Ucraina, zeci de cetăţeni ucraineni au ajuns astăzi în România pe aici, prin vama Rădăuţi-Prut, au străbătut practic Republica Moldova pentru a ajunge la noi în ţară şi spun că vor să ajungă cei mai mulţi dintre ei în statele din vestul Europei.
Această familie locuieşte aproape de Kiev. Trei bubuituri succesive i-a făcut să îşi urce copiii în maşină şi să plece.
Reporter-refugiat: - Unde mergeţi acum?
- În Italia.
- Stăm puţin şi sperăm să ne putem întoarce.
Daniel Lare, reporter Observator: La graniţa României cu Ucraina din Isaccea, judeţul Tulcea, în acest moment sunt zeci de maşini, după cum vedeţi în spatele meu, oameni cu copii în braţe, care încearcă să scape de războiul care tocmai a început în Ucraina.
Refugiat-reporter: -Plecăm din cauza războiului. Da!
-Din cauza războiului?
-Da
-De unde sunteţi?
-Din Odessa.
Împărţim o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina, dintre care 280 de kilometri sunt tereştri, 340 e frontieră fluvială şi 32 de kilometri de frontieră maritimă. Graniţa este discontinuă, la mijloc fiind Republica Moldova. Avem 20 de puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, dintre care 7 sunt pentru trafic internaţional şi 13 pentru mic trafic, adică doar pentru românii şi ucrainenii care au domiciliu în acele zone. Acum, potrivit site-ului MAE, sunt deschise punctele Halmeu, Sighetu Marmației, Siret și Isaccea pentru trecerea cu bacul.