Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 2 LIVE TEXT. Rușii și ucrainenii discută unde și când ar putea negocia, în timp ce capitala Kiev e atacată

Război Rusia - Ucraina, ziua 2. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina continuă. Potrivit autorităţilor ucrainene, aproape 3.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, o informaţie negată de Moscova. Capitala a fost atacată cu rachete balistice, a spus un consilier al Guvernului ucrainean, iar primarul oraşului a anunţat explozii lângă centrala electrică din Kiev. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a fost de părere că el este ţinta numărul 1 şi a acuzat comunitatea internaţională că ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara, dar s-a arătat deschis să negocieze cu Moscova, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Important: rușii și ucrainenii discută despre locația și data unor posibile negocieri - discuții în fază incipientă. NATO, între timp, a activat Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă" şi a cerut Rusiei să înceteze "imediat" operaţiunea militară din Ucraina. De asemenea, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au fost de acord să îl adauge pe Vladimir Putin pe lista persoanelor sancţionate direct.

de Redactia Observator

la 26.02.2022 , 13:36

  • Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina în ziua de sâmbătă, 26 februarie
  • Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi, după prima zi a invaziei bilanțul fiind unul tragic: cel puţin 137 de morţi şi peste 300 de răniţi. Ministerul Apărării ucrainean a afirmat vineri că aproape 3.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina, dar Moscova neagă orice pierderi umane.
  • Ucrainenii din capitală și din al doilea cel mai mare oraș, Harkov, s-au adăpostit din nou la metrou. Președintele țării, Volodimir Zelenski a anunțat mobilizare generală: "Ne apărăm singuri țara". 
  • Se duc lupte grele între ruși și forțele ucrainene, după ce Putin și-a trimis armata să atace din trei direcții. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Vineri seară, Joe Biden ar fi avertizat Congresul despre o posibilă cădere rapidă a Kievului. 
  • Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene au doborât un avion rusesc. Capitala Ucrainei a intrat, oficial, în "faza defensivă". Primarul oraşului prezice o noapte grea: trupele ruse sunt "foarte aproape" de Kiev.
  • Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin e pregătit să trimită o delegaţie la Minsk, pentru noi negocieri cu Ucraina. Între timp, preşedintele rus le-a cerut militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-l înlăture pe Volodmir Zelenski. Uniunea Europeană impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, îngheţând activele lui Putin şi Sergei Lavrov.
  • Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să oprească "imediat" operaţiunea militară în Ucraina, "cea mai gravă ameninţare de securitate din ultimele decenii", şi anunţă continuarea acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic. NATO activează Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă".
  • Vezi AICI cum s-au desfăşurat evenimentele în prima zi de război din Ucraina

UPDATE 01:05. Moscova și Kiev discută despre unde și când ar putea negocia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri, transmite MEDIAFAX.

Articolul continuă după reclamă

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse sunt implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele crede că următoarele ore vor fi cruciale pentru situaţia Ucrainei. "Această noapte va fi grea, foarte grea, dar va veni dimineaţa. În această noapte, inamicul va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a ne distruge rezistenţa. În această noapte vor lansa un asalt. Trebuie să perseverăm în această noapte, destinul Ucrainei este decis în această noapte", a declarat preşedintele Ucrainei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus. La rândul său, Preşedinţia Turciei a reiterat propunerea de organizare a negocierilor între Rusia şi Ucraina.

Departamentul de Stat de la Washington a minimizat propunerea Rusiei, considerând că Moscova doar "pretinde" că vrea negocieri.

UPDATE 00:20. Vladimir Putin a fost sancționat direct de UE, SUA, UK și Canada. Replica Moscovei

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat, vineri, că sancţiunile împotriva celor doi lideri ruşi, Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, au fost aprobate. Cei doi lideri au conturile îngheţate, dar nu li s-a impus şi o interdicţie de călătorie, relatează BBC. Astfel, liderul de la Kremlin a fost sancționat direct de către Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada, care a anunțat că se alătură și ea.

"Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Moscova, pentru televiziunea rusă.

UPDATE 22:50. SUA: Oferta lui Putin de a negocia cu Ucraina nu este "adevărată diplomaţie"

Departamentul de Stat al SUA consideră că oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina nu este "adevărată diplomaţie”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că diplomaţia nu poate avea loc "la ţeava puştii”. "Vedem că Moscova sugerează ca diplomaţia să aibă loc sub ameninţarea armelor, când bombele şi tirurile Moscovei au civili drept ţinte. Aceasta nu este adevărată diplomaţie", a spus Price.

Pentru ca diplomaţia să aibă loc, acţiunea militară rusă în Ucraina trebuie să se oprească şi forţele ruse trebuie retrase, a spus el. Până acum, a adăugat Price, SUA nu au văzut niciun indiciu că Putin ar fi dispus să lase diplomaţia să reuşească. 

UPDATE 22:30. Trenuri speciale de evacuare din Kiev spre vestul Ucrainei

Compania ucraineană de căi ferate a anunțat vineri o serie de trenuri speciale de evacuare care vor circula de la Kiev către vestul Ucrainei. Trenurile suplimentare pleacă de la principala gară feroviară și suburbană din Kiev.

UPDATE 22:10. Noapte grea în Kiev. Trupele ruseşti, "foarte aproape de capitală"

Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, a anunţat, vineri, printr-o postare pe canalul său de Telegram, că trupele ruse sunt "foarte aproape de capitală" şi a prezis "o noapte grea" pentru oraş. "Situaţia de acum este ameninţătoare pentru Kiev, fără să exagerez. Noaptea şi dimineaţa vor fi dificile", a spus Kliciko în postarea publicată pe canalul Telegram.

"Trupele ruse sunt foarte aproape de capitală. Grupurile de sabotaj neutralizează armata şi organele de aplicare a legii din oraş. Podurile sunt sub protecţie şi control special în capitală. Echipamente militare şi soldaţi ai Forţelor Armate patrulează în zona lor", a mai precizat primarul Kievului. Spitalele din capitală funcţionează în regim de război, iar puncte de control la principalele intrări în oraş şi în apropierea facilităţilor strategice din capitală au fost instalate, a adăugat Klitciko.

UPDATE 21:50. Şi SUA ar urma să-l sancţioneze pe Vladimir Putin

Statele Unite ale Americii intenţionează să anunţe noi sancţiuni împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, susţin surse Bloomberg. În cursul serii de vineri, Uniunea Europeană a fost de acord să îi adauge pe Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 21:40. Rusia limitează parţial accesul la Facebook. Acuză reţeaua că cenzurează mass-media rusă

Rusia a declarat vineri că limitează parţial accesul la Facebook-ul Meta Platforms, acuzând-o că ”cenzurează” mass-media rusă, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de măsuri împotriva giganţilor media din SUA, transmite Reuters, potrivit news.ro. Moscova încearcă de ani de zile să exercite un control mai strâns asupra internetului şi tehnologiei mari, ceea ce criticii spun că ameninţă libertatea individuală şi corporativă şi face parte dintr-o represiune mai largă împotriva oponenţilor Kremlinului.

Vicepreşedintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, a afirmat într-o declaraţie pe Twitter: ”Ieri, autorităţile ruse ne-au ordonat să oprim verificarea independentă a faptelor şi etichetarea conţinutului postat pe Facebook de către patru organizaţii media de stat ruse. Am refuzat. Drept urmare, au anunţat că vom restricţiona utilizarea serviciilor noastre.” Nu a fost imediat clar ce vor implica restricţiile Rusiei asupra Facebook.

UPDATE 21:20. Primarul din Kiev: 5 explozii au zguduit capitala Ucrainei

Vitali Klitschko, primarul din Kiev, a declarat vineri seară că 5 explozii au zguduit capitala Ucrainei. Unele dintre acestea s-au petrecut în apropierea unei centrale electrice din nordul oraşului.

UPDATE 21:10. Primul ajutor militar recunoscut public sosește în Ucraina

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak. Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă", a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet, fără a descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

UPDATE 20:40. UE îl plasează pe Putin pe lista de sancţiuni

Uniunea Europeană a fost de acord să îi adauge pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat vineri şeful politicii Externe a UE, Josep Borrell. ''Permiteţi-mi să remarc faptul că singurii şefi de stat din lume sancţionaţi de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukaşenko din Belarus şi acum Putin din Rusia", a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor de externe din UE pentru a discuta detaliile sancţiunilor blocului, conform Reuters.

"Acesta este rezultatul final al discuţiei care nu se încheiase ieri, la Consiliul European, şi s-a decis astăzi de către ambasadori şi miniştrii de Externe. Deci, preşedintele Putin şi ministrul de Externe Lavrov sunt pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, alături de membrii Dumei de Stat care susţin această agresiune", a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de Mediafax, la finalul sesiunii Consiliului Uniunii Europene. Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a amintit că singurii lideri în funcţie care sunt deja vizaţi de sancţiuni sunt Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei, şi Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

UPDATE 20:30. NATO activează Forţa de reacţie pentru a riposta la orice situaţie de "urgenţă"

Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze "războiul fără sens" din Ucraina. "Ieri, statele membre NATO şi-au activat planurile de apărare şi, în consecinţă, mobilizăm elemente ale Forţei NATO de reacţie la nivel terestru, aerian şi maritim pentru a ne consolida şi mai mult poziţia şi a reacţiona rapid la orice urgenţă", a declarat Jens Stoltenberg, după summitul Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat prin videoconferinţă.

"Nu trebuie să existe niciun spaţiu pentru calcule greşite sau neînţelegeri. Vom face tot ce trebuie pentru a proteja şi a apăra fiecare stat membru şi fiecare centimetru de teritoriu NATO", a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit site-ului Politico.eu, citat de Mediafax.

UPDATE 20:10. NATO cere Rusiei să înceteze "imediat" operaţiunea militară din Ucraina

"Ne-am reunit astăzi pentru a discuta despre cea mai gravă ameninţare de securitate în spaţiul euro-atlantic din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili invazia de amploare a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus. Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să se întoarcă de pe calea agresiunii", arată Declaraţia liderilor statelor NATO.

NATO consideră că Rusia poartă "întreaga responsabilitate pentru acest conflict", deoarece a "respins calea diplomaţiei", scrie Mediafax. "În contextul acţiunilor Rusiei, vom produce toate consecinţele necesare pentru postura NATO în sensul descurajării militare şi apărării. Aliaţii au avut astăzi consultări în virtutea Articolului 4 al Tratatului de la Washington. Vom continua să luăm măsurile şi deciziile necesare pentru garantarea securităţii şi apărării tuturor statelor membre. Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea de est a Alianţei, precum şi capabilităţi maritime. Am activat planurile NATO de apărare pentru a fi pregătiţi să răspundem la o serie de urgenţe şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin implicarea forţelor de reacţie. Acum, efectuăm transferuri suplimentare de forţe semnificative spre partea de est a Alianţei. (...) Măsurile noastre rămân preventive, proporţionate şi nu au rolul de a genera tensiuni. Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului de la Washington rămâne ferm. Suntem uniţi în protejarea şi apărarea tuturor statelor membre. Libertatea va câştiga întotdeauna în faţa opresiunii", subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE 20:00. Biden ar fi avertizat Congresul despre o posibilă cădere rapidă a Kievului

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a atenţionat Congresul că în Ucraina capitala Kiev ar putea cădea rapid în mâinile armatei ruse, au declarat vineri agenţiei EFE două surse la curent cu această informaţie. Membrii Congresului SUA, care săptămâna aceasta nu au activitate la Washington, au avut joi două reuniuni prin teleconferinţă cu secretarul american de stat, Antony Blinken, şi cu cel al apărării, Lloyd J. Austin, cu şeful Statului Major, Mark A. Milley, precum şi cu responsabila Trezoreriei, Janet Yellen.

În timpul acestor discuţii, reprezentanţii guvernamentali au atras atenţia că trupele ruse încercuiesc capitala ucraineană dinspre nord, sud şi est, astfel că aceasta ar putea fi cucerită rapid. Dincolo de situaţia de pe teren, oficialii americani au abordat şi următorii paşi ai răspunsului SUA în războiul din Ucraina. Congresmenii s-au arătat interesaţi în primul rând de modul în care administraţia americană va continuă să trimită Ucrainei echipamente militare în condiţiile în care părţi întregi ale acestei ţări cad sub controlul armatei ruse. În timpul acelor reuniuni s-a discutat şi despre cum ar putea SUA să ajute economic miile de refugiaţi care fug de războiul din Ucraina. Armata rusă se loveşte însă de o rezistenţă mai puternică decât se aştepta, inclusiv în înaintarea către capitala Kiev, şi pare că ofensiva ei a pierdut din impulsul iniţial, a declarat vineri pentru Reuters un responsabil militar american de rang înalt.

Rachete ruseşti au lovit vineri Kievul, unde au fost distribuite arme populaţiei, căreia i s-a cerut să pregătească inclusiv cockteiluri Molotov în aşteptarea asaltului forţelor ruse, iar în oraş au loc deja lupte, începute prin infiltrarea unor sabotori. Însă responsabilul militar american, ce a vorbit cu condiţia anonimatului, observă că ofensiva militară nu decurge tocmai aşa cum şi-a dorit Moscova. ''Evaluarea noastră este că ruşii întâmpină o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau'', iar în pofida atacurilor aeriene sistemul de comandă şi control al armatei ucrainene ''rămâne intact''. ''(Trupele ruse) nu înaintează către Kiev la fel de rapid pe cât credeam noi că ei anticipau că o pot face. Mai degrabă, în continuare încearcă să înainteze către Kiev'', remarcă oficialul american.

Pe de altă parte însă, mai constată acesta, Rusia încă nu şi-a mobilizat majoritatea forţelor strânse în jurul Ucrainei, estimarea sa fiind că în prezent doar circa o treime din acestea sunt efectiv angajate în invazia ordonată de preşedintele Vladimir Putin. SUA au de asemenea informaţii despre un asalt amfibiu rusesc la vest de oraşul-port Mariupol, cu un posibil desant de mii de soldaţi acolo, mai menţionează responsabilul militar american. De la începutul ofensivei, precizează acesta, SUA au observat circa 200 de lansări de rachete ruseşti asupra ţintelor militare ucrainene, unele căzând în zone rezidenţiale, scrie Agerpres.

Concluzia sa este că armata ucraineană chiar luptă cu îndârjire şi ''pe ansamblu, ruşii au pierdut puţin din impulsul iniţial'' al ofensivei lansate în zorii zilei de joi, la început cu lovituri cu aviaţia şi rachete vizând obţinerea superiorităţii aeriene şi paralizarea centrelor de comandă ale armatei ucrainene, urmate de incursiuni terestre din mai multe direcţii.

UPDATE 19:45. Președintele Zelensky, mesaj filmat pe o stradă din Kiev

Președintele ucrainean s-a filmat pe o stradă din Kiev, transmițându-le oamenilor că rămâne acolo pentru a apăra independența. Volodimir Zelensky a înregistrat un mesaj video pe strada Bankova din Kiev, alături de alți oameni de stat din Ucraina. Astfel, Zelensky a infirmat zvonurile lansate de propagandiştii ruşi despre presupusa sa evadare din oraş. „Suntem cu toții aici să ne aparăm independența”, a spus președintele Ucrainei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 19:30. Rusia, exclusă de la Eurovision 2022

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anunţat vineri că niciun artist rus nu va participa la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest deoarece acest lucru ar "discredita competiţia", informează Reuters. Finlanda a declarat vineri că nu va trimite concurenţi la finala Eurovision 2022 în cazul în care Rusia va avea voie să participe, în timp ce alţi radiodifuzori publici europeni, inclusiv din Ucraina, au solicitat interzicerea participării Rusiei la concursul muzical.

UPDATE 19:00. Rusia amenință cu consecinţe "militare grave" dacă NATO acceptă Suedia și Finlanda

Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera "consecinţe militare şi politice grave", a avertizat vineri după-amiază Administraţia Vladimir Putin, conform BBC News. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică, acest lucru "va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate".

"Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei în sensul unei politici de nealiniere militară ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei", a subliniat Maria Zaharova.

UPDATE 18:55. ONU: Peste 50.000 de ucraineni au fugit din ţară

Peste 50.000 de refugiaţi ucraineni au părăsit ţara în mai puţin de 48 de ore, potrivit Înaltului Comisar ONU Filippo Grandi. Acesta susţine că majoritatea s-au adăpostit în Polonia şi Moldova. De asemenea, mulţi alţi cetăţeni ai ţării afectate de invazia Rusiei sunt pe drum spre graniţe, în speranţa că se vor putea refugia în zone ferite de pericol. "Le mulţumesc din inimă guvernanţilor şi oamenilor care şi-au deschis graniţele şi casele pentru a primi refugiaţii", mai spune Filippo Grandi pe Twitter.

Agenţia ONU care monitorizează situaţia refugiaţilor estimează că zeci de mii de ucraineni vor pleca din ţară în timpul invaziei. 

UPDATE 18:30. Polonia îşi închide spaţiul aerian pentru companiile ruse

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki le-a cerut serviciilor sale să pregătească o decizie care va închide spaţiul aerian al acestei ţări pentru zborurile companiilor aeriene ruse, a anunţat el vineri pe Facebook, relatează AFP şi Reuters. Acest plan urmează unei decizii similare, care a vizat compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie, în contextul atacului rus asupra Ucrainei. Rusia a reacţionat vineri interzicând survolul teritoriului său tuturor avioanelor cu legături cu Regatul Unit, inclusiv zborurile în tranzit.

"Am dispus pregătirea unei rezoluţii a consiliului de miniştri care va duce la închiderea spaţiului aerian al Poloniei pentru liniile aeriene ruse", a scris pe Facebook premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres. Un purtător de cuvânt al guvernului a precizat mai târziu pe Twitter că "interdicţia va intra în vigoare de la miezul nopţii".

UPDATE 18:25. Rusia, suspendată din Consiliul Europei

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, a anunţat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio, relatează Reuters. "Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi", a anunţat Di Maio într-un comunicat citat de Agerpres. "Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale", a adăugat el.

Consiliul Europei a fost format după al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului şi statul de drept pe întreg continentul şi este un organism separat de Uniunea Europeană.

UPDATE 18:10. Ministerul Apărării din Ucraina: Aproape 3.000 de soldaţi ruşi au murit

Ucraina susţine că aproape 3.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum, de la declanşarea conflictului militar cu Rusia. Ministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele ruseşti au înregistrat pierderi masive în cele două zile de invazie. 

"De la declanşarea invaziei la scară largă de către Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei, trupele ţării cotropitoare au suferit următoarele pierderi aproximative: 80 de tancuri, 516 vehicule blindate de diverse tipuri, 10 aeronave, 7 elicoptere, 2.800 de militari. Suntem puternici! Victoria va fi a noastră!", a scris ea pe Facebook. Cifrele anunţate de ambele tabere nu pot fi verificate independent, scrie Financial Times

UPDATE 17:50. Turcia ceartă NATO și UE pentru lipsa de acțiune împotriva invaziei rusești

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este stat membru NATO, reproşează vineri atât Alianţei Nord-Atlantice, cât şi Uniunii Europene (UE) lipsa unei ”acţiuni hotărâte” împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

”NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europa nu are hotărâre în abordarea sa. Tot ce fac ei e să dea sfaturi Ucrainei”, reproşează Erdogan în faţa presei. Aceasta "nu ar trebui să se transforme într-un val de condamnări. NATO ar trebui să facă un pas mai decisiv", a spus Erdogan după rugăciunea musulmană de vineri la Istanbul.

UPDATE 17:20. Putin cere armatei ucrainene ''să preia puterea'' la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept "neonazişti şi drogaţi", relatează AFP şi Reuters. "Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (...) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane", a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

"Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi", a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă "ca nişte terorişti" utilizând civili "ca scuturi umane". Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează "curajos, profesionist şi eroic", relatează Agerpres.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor UE, într-o conferință noaptea trecută, că "ar putea fi ultima dată când mă vedeți în viață", în timp ce armata rusă continuă ofensiva în Ucraina. Walla News din Israel a publicat informația, citând un diplomat european familiarizat cu apelul.

UPDATE 17:00. Rușii ar marca cu X clădirile pe care vor să le bombardeze. Haos în Kiev

Rușii ar marca cu litera "X" clădirile pe care ar urma să le bombardeze, anunță armata ucraineană, potrivit fostului corespondent The Guardian și Telegraph, Alec Luhn. Cetățenii sunt îndemnați să-și verifice acoperișurile.

De altfel, este haos pe străzile din Kiev, lovite de război. O arată imaginile revoltătoare cu o blindată înarmată cu lansatoare de rachete antiaeriene care a trecut în mod deliberat peste o maşină aflată în mers. Greutatea blindatului fără însemne, dar atribuit armatei ruse, a zdrobit, la propriu, vehiculul. Totuşi, ca prin minune, şoferul a reuşit să scape cu viaţă. În imaginile postate pe reţelele sociale se vede cum mai mulţi oameni adunaţi la faţa locului se chinuie să îl scoată pe bărbat dintre fiarele maşinii. Într-un final, reuşesc şi îi acordă rănitului primul ajutor.  

UPDATE 16:45. Ucraina adună dovezi ale "crimelor de război" rusești pentru a le trimite la Haga

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că Ucraina adună dovezi ale ”crimelor de război” rusești pentru a le trimite Curții Penale de la Haga. Oficialul ucrainean spune că forțele militare ruse au bombardat deja o grădiniță și un orfelinat. "Împreună cu Procuratura Generală colectăm aceste dovezi și alte fapte, pe care le vom trimite imediat la Haga”, a spus Dmitro Kuleba, făcând referire la Curtea Penală Internațională de la Haga. "Responsabilitatea este inevitabilă”, a mai spus el. 

De la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a insistat că armata atacă doar ținte legitime. ”Armata invalidează infrastructura militară, țintele de apărare aeriană, aerodromurile militare și forțele aeriene ale Ucrainei”, a spus ea, potrivit unei traduceri în engleză a presei ruse de stat. "Nu există nicio amenințare la adresa populației civile”, adaugă Zakharova.

UPDATE 16:25. Ucraina spune că peste 1.000 de soldaţi ruşi au murit. Moscova neagă pierderile umane

Ministerul Apărării ucrainean a afirmat vineri că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina, transmite Reuters. ''Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor'', a adăugat ministerul, potrivit Agerpres

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele ruse au reuşit să blocheze capitala ucraineană Kiev dinspre vest. Aerodromul Hostomel, situat la nord-vest de Kiev, a fost capturat, operaţiune în care au fost "neutralizaţi" 200 de ucraineni, ruşii neînregistrând pierderi, potrivit ministerului rus citat. Partea ucraineană nu a confirmat această informaţie.

Guvernul de la Kiev a anunţat anterior că atacurile asupra aerodromului Hostomel fuseseră respinse şi că forţele ruse au înregistrat pierderi grele. Potrivit Moscovei, trupele ruse au finalizat blocada asupra oraşului Cernigău, aflat în apropiere de frontiera cu Belarus. Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, a acuzat conducerea ucraineană de folosirea unor tactci teroriste şi de utilizarea civililor drept scuturi umane. 

UPDATE 16:10. Tancurile armatei ucrainene au intrat în Kiev, pentru a apăra capitala ţării

Armata ucraineană apără Kievul, după ce trupele ruse ar fi cucerit baza aeriană Hostomel, din apropierea capitalei. Ministrul de Interne a anunţat că vehiculele militare ucrainene au intrat deja în oraş, după ce cu puţin timp în urmă primarul Vitali Klitschko a declarat că a început "faza defensivă".

Guvernul ucrainean îndeamnă oamenii să facă tot ce le stă în putinţă pentru a proteja Kievul, inclusiv confecţionând bombe artizanale, aşa-numitele "cocktailuri Molotov". În plus, administraţia oraşului le-a cerut locuitorilor să închidă şi să dezafecteze camerele de supraveghere video pentru a se asigura că ruşii nu vor obţine imagini despre poziţiile forţelor ucrainene. Peste 18.000 de arme au fost distribuite voluntarilor din capitala ţării aflate sub asediul trupelor ruse, relatează BBC.

UPDATE 15:45. Putin, pregătit să trimită o delegaţie la Minsk. Negocieri cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să trimită o delegaţie la Minsk, în Belarus, pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit AFP. ”Vladimir Putin este dispus să trimită la Minsk o delegaţie rusă - la nivel de miniştri ai Apărării, de Externe şi de administraţie prezidenţială - la negocieri cu o delegaţie ucraineană”, anunţă Dmitri Peskov.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis, vineri, într-o convorbire telefonică, preşedintelui rus Vladimir Putin că statul chinez sprijină Rusia în demersurile de a rezolva criza din Ucraina prin intermediul dialogului, relatează televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit BBC.

UPDATE 15:20. UE îngheaţă activele lui Vladimir Putin şi Sergei Lavrov

Uniunea Europeană se pregăteşte să îngheţe activele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului de Externe Sergei Lavrov. Oficialii UE implementează astfel un al treilea set de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce cu o zi în urmă Kremlinul a început invazia Ucrainei. Autorităţile europene intenţionează să aprobe noile măsuri în cursul zilei de vineri, ţintind inclusiv marile companii şi bănci ruseşti. 

Putin şi Lavrov nu vor primi interdicţii de circulaţie, relatează Financial Times, fapt ce subliniază intenţia Europei de a păstra deschise posibilităţile de negociere cu Rusia. Sub anonimat, un oficial UE a declarat pentru Reuters că "ne mişcăm cât de repede putem", precizând că blocul comunitar ar putea ţinti mai mulţi oligarhi ruşi.

UPDATE 15.05. Ruşii susţin că au cucerit baza aerienă Hostomel

Rusia spune că 200 de ucraineni au fost "eliminați" în asediul bazei aeriene Hostomel, lângă Kiev.  Aproximativ 200 de elicoptere rusești au fost implicate în operațiunea de pe aerodromul cunoscut și sub numele de Aeroportul Antonov, spune Ministerul rus al Apărării.

"Succesul a fost asigurat prin suprimarea tuturor sistemelor de apărare aeriană din apropierea locului de aterizare, izolarea completă a zonei de acțiune militară de aer și războiul radio electronic activ", spun oficialii ruşi. Partea ucraineană nu a confirmat încă informaţiile.

UPDATE 14:45. Zelenski îi îndeamnă pe europenii care au o experienţă de luptă să vină în Ucraina să oprească Rusia

"Dacă aveţi o experienţă de luptă, puteţi veni în Ucraina pentru a apăra Europa", declară Zelenski. El  îndeamnă "să se pună totul pe masă" pentru a opri Rusia. "Este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa", a subliniat el.

Liderul de la Kiev a catalogat drept prea "lent" răspunsul dat de europeni invaziei ruse şi a cerut ca toate măsurile de represalii să fie puse "pe masă".

"Cum vă veţi apăra voi înşivă dacă sunteţi atât de lenţi în ajutarea Ucrainei?", declară Volodimir Zelenski într-o nouă alocuţiune. "Anulând vizele ruşilor? Deconectându-i de la (reţeaua interbancară) SWIFT? Izolând total Rusia? Rechemând ambasadorii? Punând petrolul în embargo? Azi totul trebuie pus pe masă, pentru că este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa", a subliniat el.

UPDATE 14:05. Momentul în care un MiG ucrainean doboară cu o rachetă un avion de vânătoare al Rusiei

Este a doua zi de război dintre Rusia şi Ucraina. Se duc lupte grele între ruși și forțele ucrainene, după ce Putin și-a trimis armata să atace din trei direcții. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa.

În încercarea de a-i ţine la distanță pe pro-ruşi un MiG ucrainean a distrus un avion de luptă rus Su-35 modern. Momentul a fost filmat şi a apărut în presa din Ucraina. 

UPDATE 13:50. Armata ucraineană, bătălie finală pentru controlul asupra capitalei Kiev

Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev.

Făcând referire la două zone de la nord-vest de capitală, un purtător de cuvânt al armatei, Olexii Arestovici, le-a spus jurnaliştilor că "acolo au deja loc lupte", informează Agerpres. Oficialul a precizat că pregătirile pentru apărarea centrului capitalei Kiev sunt în desfăşurare.

Armata ucraineană a distrus "unele" elicoptere şi echipamente militare ruse, a mai spus el.

UPDATE 13:45. Adrian Cioroianu: "Se vrea transformarea Ucrainei în al doilea Belarus".

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a intrat în ziua a doua. Potrivit autorităţilor ucrainene până în prezent sunt 137 de morţi şi 316 de răniţi. Capitala Kiev a fost atacată cu rachete balistice susţine un consilier al Guvernului ucrainean.

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, a realizat o analiză a situaţiei din Ucraina după mai bine de 30 de ore de război. "Nu-mi dau seama cât de mare este pericolul de la Cernobîl pentru că vin informaţii contradictorii şi fragmentate de acolo. Înţeleg că forţele ruse au luat centrala sub control, dar nu vor s-o folosească în calitate de armă. E limpede că se intenţionează schimbarea conducerii Ucrainei cu nişte autorităţi ale căror fire să fie trase de la Moscova.

UPDATE 13:25. Un soldat ucrainean s-a aruncat în aer cu tot cu un pod pentru a opri înaintarea tancurilor ruseşti

Războiul din Ucraina dezvăluie povești cutremurătoare. Un militar ucrainean, Vitaliy Skakun, din cadrul unui batalion de pușcași marini, s-a oferit voluntar să arunce în aer podul Henichesky, din regiunea Herson, în apropiere de peninsula Crimeea, pentru a opri o coloană de blindate ruseşti să înainteze spre Kiev.

UPDATE 13:20. Rusia spune că "nimeni nu plănuieşte să ocupe Ucraina"

"Nimeni nu plănuieşte să ocupe Ucraina", spune ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă independente rusă Interfax. Lavrov spune că Rusia încă nu recunoaște actualul guvern din Ucraina ca fiind democratic și că președintele Zelenski "minte când spune că este gata să discute despre statutul neutru al Ucrainei".

Separat, Reuters raportează că Lavrov a spus că Rusia este pregătită pentru discuții odată ce armata Ucrainei încetează lupta și că nimeni nu intenționează să atace poporul ucrainean. "Nu vrem ca neonaziştii să conducă Ucraina", a spus el

UPDATE 13:05. Imagini dramatice surprinse în Kiev. Un tanc rusesc a trecut intenţionat peste o maşină în mers

Este haos pe străzile din Kiev. Un tanc rusesc a intrat, în mod deliberat, într-o maşină care se afla în mers. Dintr-o singură lovitură, vehiculul a fost zdrobit la propriu de inamicii ruşi şi lăsat de izbelişte. Bărbatul care conducea autoturismul a rămas blocat între fiarele maşinii.

UPDATE 12:40. 18.000 de arme date rezerviștilor din regiunea Kiev de autorităţile ucrainene

Aproximativ 18.000 de arme cu muniție aferentă au fost distribuite rezerviștilor din regiunea Kiev de la începerea invaziei ruse, anunţă autoritățile ucrainene.

Într-o declarație comună, ministrul apărării Oleksiy Reznikov și Valeri Zaluzhniy, șeful de stat major al Forțelor Armate, au declarat că "vor veni mai multe arme". "În curând vom primi sprijin suplimentar cu arme moderne și alte resurse de la partenerii noștri", au spus aceștia.

Ieri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat o mobilizare militară generală.

UPDATE 12:25. Zelenski cere mai multe sancţiuni pentru Rusia: "Presiunea trebuie să crească"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de sancţiuni. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească", a scris Zelenski pe Twitter după o discuţie cu preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii Celor 27 de state membre ale UE au decis joi seara înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în sectoarele energetic, financiar şi transporturi, dar nu s-a mers până la excluderea acesteia din sistemul de schimburi bancare internaţionale Swift.

Kievul îndemnase ţările occidentale să ia această ultimă măsură, prezentată de experţi drept o "armă atomică" financiară, dar susceptibilă să-i afecteze şi pe actorii economici europeni.

UPDATE 11:45. Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul

Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters.

"Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe", a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.

Conform Statului Major, trupele ruse avansează spre Kiev din mai multe direcţii, în timp ce forţele ucrainene se luptă în jurul oraşului Mariupol, în sud, şi la Harkov, în nord-estul ţării.

În paralel, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev. "Sabotori" ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Apărării ucrainean le-a cerut localnicilor să pregătească cockteiluri Molotov şi să anunţe apariţia echipamentelor armatei ruse. Totodată, au fost raportate focuri de armă în cartierul guvernamental din Kiev, a relatat RIA, care citează Associated Press.

UPDATE 11:40. Rușii, acuzați că trag în civili. Ucrainenii sunt îndemnați să atace dușmanii cu bombe cu benzină

O clădire rezidențială de la periferia capitalei Ucrainei a fost lovită de bombardamente joi dimineață. Au fost distruse mai multe etaje. Serviciile de Urgență ucrainene au evacuat 150 de locuitori și au anunțat 8 răniți, dar nicio victimă. Străzile din Kiev erau ciudat de pustii la primele ore ale zilei.

Rușii au încercat toată noaptea să intre masiv în capitala Kiev. Mai multe explozii au răsunat în zori la Kiev, în timp ce liderii occidentali programau o întâlnire de urgență, iar președintele Ucrainei a pledat pentru ajutor internațional.

UPDATE 10:20. Armata ucraineană luptă cu forțele ruse care au intrat într-un district din Kiev

Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă locală.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministerul Apărării al Ucrainei le cere oamenilor să nu părăsească locuințele. Districtul Obolon se află la aproximativ 10 kilometri de centrul Kievului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata ucraineană spune că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dymer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate rusești.

UPDATE 08:30. Curtea Penală Internațională ar putea ancheta crime de război în Ucraina

Procurorul Karim Khan și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la invazia rusă a Ucrainei și a declarat că instanța ar putea investiga posibile crime de război din țară.

"Reamintesc tuturor părților care desfășoară ostilități pe teritoriul Ucrainei că biroul meu își poate exercita jurisdicția și poate investiga orice act de genocid, crimă împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina", spune oficialul.

Procuratura Curții Penale Internaționale va continua să monitorizeze îndeaproape situația din Ucraina și poate investiga orice crimă împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina.

UPDATE 08:10. Armata ucraineană a aruncat în aer un pot pentru a-i împiedica pe ruși să avanseze spre Kiev

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele de asalt aeropurtate au aruncat în aer un pod din Ivankiv, peste râul Teteriv, la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, într-un efort de a împiedica o coloană de forțe ruse să avanseze spre capitală.

Ministerul a spus că avansul rusesc a fost oprit.

Vineri dimineață, înalți oficiali americani au estimat că forțele ruse care au intrat în Ucraina pe la granița cu Belarus se aflau la doar 30 de kilometri de Kiev.

UPDATE 7:19 Ucraina susţine că a doborât un avion inamic, deasupra Kievului

Forțele ucrainene au doborât vineri la primele ore ale dimineții un aparat de zbor inamic deasupra Kievului, care s-a prăbușit apoi peste o clădire rezidențială pe care a incendiat-o, a declarat Anton Herashchenko, un consilier al ministrului de interne, citat de Reuters. Nu a fost clar dacă aeronava era cu echipaj uman sau dacă ar putea fi vorba de o rachetă. Autoritățile municipale din Kiev au declarat că cel puțin opt persoane au fost rănite când obiectul s-a prăbușit peste un bloc de apartamente. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Kievul a fost atacat cu o rachetă.

UPDATE 6:28 Ministrul de Externe al Franţei, răspuns pentru Vladimir Putin

Ministrul de externe al Franței a declarat că președintele rus Vladimir Putin, atunci când amenință cu utilizarea armelor nucleare, trebuie să înțeleagă că și NATO este o alianță nucleară, dar a exclus o intervenție militară condusă de NATO pentru apărarea Ucraine. Întrebat dacă amenințarea lui Putin cu "astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră" înseamnă posibilitatea folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian a spus că, într-adevăr, a fost înțeleasă ca atare.

UPDATE 6:00 Desfăşurarea evenimentelor de joi noapte: Kievul, bombardat

Rusia continuă bombardamentele asupra oraşelor importante din Ucraina şi în ziua a doua declanşarea invaziei. Trei oraşe importante au fost atacate în această noapte. Odessa, un punct de importanţă strategică uriaşă, Harkov - al doilea cel mai mare oraş din Ucraina şi capitala Kiev.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat că bilanţul celor două zile de război este unul negru: 137 de morţi şi peste 300 de răniţi. Preşedintele ucrainean a mai precizat că este sigur că în Kiev au pătruns echipe bine antrenate care pregătesc înlocuirea sa şi acuză Occidentul că l-a lăsat singur în faţa ruşilor. "Astăzi i-am intrebat pe cei 27 de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi în NATO, i-am întrebat direct. Tuturor le e teamă. Nu răspund", a declarat preşedintele ucrainean, conform CNN.

Au fost reluate eforturile diplomatice

Antony Blinken, secretarul de stat american, spune şi el că din informaţiile pe care le are Rusia va încerca să schimbe guvernul de la Kiev. De asemenea, Blinken a punctat şi că dacă Rusia va ataca un stat membru NATO, atunci ruşii vor avea parte de un răspuns militar puternic şi coordonat al membrilor Alianţei.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a reluat eforturile diplomatice şi a discutat joi noapte atât cu Vladimir Putin, cât şi cu Volodimir Zelenski. Preşedinţia Rusiei a confirmat că Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică "serioasă şi directă" cu Emmanuel Macron. "I-a oferit explicaţii detaliate despre motivele pentru care a lansat operaţiunea în Ucraina", a precizat Kremlinul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 2 LIVE TEXT. Rușii și ucrainenii discută unde și când ar putea negocia, în timp ce capitala Kiev e atacată