Coronavirusul face victime din ce în ce mai tinere în România
Mai mult de jumătate dintre pacienţii infectaţi în ţara noastră cu coronavirus au sub 50 de ani. Moartea unui bărbat de 39 de ani ridică însă multe semne de întrebare. Omul s-a stins fulgerător, deşi nu avea nicio boală cunoscută, nu fusese în străinătate şi nici nu se întâlnise cu cineva din afară.
De Redactia Observator la 29.03.2020, 20:15- Coronavirusul face victime din ce în ce mai tinere în România
- Doar 8% dintre pacienții infectați cu coronavirus au peste 70 de ani
Mai mult de jumătate dintre pacienţii infectaţi în ţara noastră cu coronavirus au sub 50 de ani. Moartea unui bărbat de 39 de ani ridică însă multe semne de întrebare. Omul s-a stins fulgerător, deşi nu avea nicio boală cunoscută, nu fusese în străinătate şi nici nu se întâlnise cu cineva din afara ţării. Un alt caz şocant este al unei femei din Hunedoara care a pierdut lupta cu boala cu cinci zile înainte să afle diagnosticul fatal.
Coronavirusul a ucis 14 români numai în ultimele 48 de ore. Evoluţia bolii în ţara noastră îi îngrijorează şi pe medici, mai ales că victimele sunt din ce în ce mai tinere. Printre ultimii oameni care au pierdut lupta cu boala sunt o femeie de 27 de ani şi un bărbat de doar 39 de ani din Ialomiţa.
Cazul tânărului ridică multe semne de întrebare. Omul a ajuns la spitalul din Ţăndărei în urmă cu trei zile şi, pentru că prezenta simptomatologie, a fost testat pentru infecţia cu coronavirus. A murit în aceeaşi zi, deşi rezultatul analizelor a venit abia ieri.
Tonița Manea, prefect Ialomița: S-a constatat că nu a avut boli asociate cunoscute, nu a fost plecat din țară, nu s-a regăsit nici pe listele Poliției de Frontieră, pe nicio listă şi atunci cu siguranţă a intrat în contact cu o persoană purtătoare de Covid-19.
Tot mai mulţi pacienţi români sunt diagnosticaţi după moarte. La Spitalul Judeţean Deva, de exemplu, o femeie de 61 de ani, care suferea de boli cardiovasculare, s-a stins cu cinci zile înainte de rezultat. Cum se explică situaţia? În vestul ţării, de exemplu, singurul laborator care poate prelucra probele este în Timişoara, iar volumul de muncă este uriaş.
De la vest la est, pandemia COVID-19 doboară România. Cea mai gravă situaţie rămâne în continuare la Suceava, acolo unde inconştienţa depăşeşte orice imaginaţie. La spitalul-focar, medicii care erau în izolare şi în carantină instituţionalizată au fost chemaţi înapoi la muncă ca să suplinească lipsa de personal.
Medic din Suceava: Ce părere aveţi despre decizia aceasta? Sper ca procuratura să îşi facă treaba şi să se investigheze dacă se săvârşeste un abuz. Eu personal consider că e ilegal şi mă aflu în altă situaţie pentru că sunt pozitiv şi simptomatic, motiv pentru care nu voi merge la spital. Dar am colegi care au mers deja, au efectuat gărzi, deşi au fost în contact cu pacienţi pozitivi şi ar trebui să rămână în izolare 14 zile.
În grija acestui medic a fost un pacient de 43 de ani. Pentru că avea arsuri, doctorul a solicitat să fie transferat la Bucureşti. Abia aici, bărbatul a fost testat pentru COVID-19, iar rezultatul a fost pozitiv. Nici el nu a supravieţuit.
Medic din Suceava: Pacientul a fost transferat din Unitatea de Primiri Urgenţe, nu a fost internat. Există suspiciunea ca el să se fi infectat în Unitatea de Primiri Urgenţe, din moment ce personalul de la Bucureşti a considerat că şi pacientul trebuie testat. Înseamnă că şi ei s-au gândit la această posibilitate, având în vedere focarul epidemiologic existent în Suceava.
Doar la UPU Suceava, înainte de transfer, bolnavul a intrat în contact cu cel puţin 10 cadre medicale. Spitalul ar putea fi vizat nu doar de o anchetă epidemiologică, dar şi de una penală. Există suspiciuni că mai multe asistente ar fi furat dezinfectanţi, măşti şi mănuşi de protecţie.
Alexandru Moldovan, prefect Suceava: Eu am primit informaţia aceasta de la un cadru medical din spital şi atunci am dat-o în lucru la IPJ. Este de notorietate faptul că la nivel naţional au mai fost, din păcate, asemenea gesturi reprobabile şi atunci, pentru că noi ne confruntăm cu o criză acută, atât de personal, cât şi de materiale de dezinfecţie, de materiale de protecţie, vă daţi seama că un asemenea gest nu poate rămâne nepedepsit şi nesancţionat.
În România, vârsta medie a bolnavilor de COVID-19 este 46 de ani. Doar 8 la sută dintre pacienţi au peste 70 de ani.