Vlad Voiculescu, după scandalul de la Spitalul Foișor: Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării
Ministrul Sănătații Vlad Voiculescu a declarat că discuțiile despre includerea Spitalului Foișor în circuitul Covid-19 sunt de un an de zile, iar ministerul a dat deja avizul, și a sugerat că procedura de transfer a pacienților s-a blocat din cauza unor forțe ce își doreau să câștige capital politic.
De Ana Maria Ghiarasim la 11.04.2021, 16:43Iată principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:
Am vorbit cu toți acești pacienți externați, care sunt acum acasă. Împreună cu colegi din Ministerul Sănătății i-am sunat personal pe fiecare dintre cei externați. Fără excepție, cei cu care am vorbit si-au declarat solidaritatea cu cei care se luptă pentru propria viața.
Am fost impresionat de empatia si solidaritatea celor cu care am vorbit. Românii nu s-au schimbat, ce s-a schimbat e scena politică.
O parte dintre pacienții cu care am vorbit fuseseră deja operați, altii urmau să fie operați.
Toți cei externați au avut de ales dacă vor fi transferați cu o ambulanță ori cu o mașină a familiei.
Discuțiile sunt de un an de zile în urmă. MS a dat avizul ca Spitalul Foisor să devină spital Covid pentru că viața unor oameni depindea de asta. Da, s-a întârziat enorm de mult cu transferul pacienților.
Spitalul Foișor nu este în subordinea Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătăți nu poate decide pentru un manager de spital aflat în subordinea unei primării ori a unui Consiliu Local.
Este regretabil că acest lucru s-a întâmplat și este cât se poate de evident că de la un punct în colo s-a încercat folosirea unei situații de urgență pentru a câștiga capital politic.
Lucrurile pot fi blocate din inters politic sau din alte interese
Nu vreau să fac procese de conștiință, aș spune doar că este regretabil, de la un punct încolo s-a încercat folosirea capitalului politic
La momentul în care această decizie a fost luată, mai bine de jumătate din paturile de la Foisor erau libere. În acest moment, la Spitalul Foișor sunt patru pacienți intubați, 14 pe CEPAP, 16 pe secții și un pacient este instabil.
Despre gestionarea crizei Covid-19
Despre situația de astăzi a gestionării pandemiei Covid-19, am spus-o de multe ori că nu e o situație usoară. De trei luni de zile am început să căutăm soluții.
Zi de zi, însă, numărul celor infectați cu Covid a crescut, iar numărul celor care au nevie de ATI a crescut. La această oră, în spitale sunt internați 11.875 de pacienti adulti și 94 de pacienți copii.
În toată țara, în acest moment, mai sunt 6 paturi libere la terapie intensivă. Suntem într-o situație gravă, care cere măsuri responsabile, iar MS impreună cu DSU trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor, il pot primi.
Scandal la evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor
Pacienţii de la Spitalul Foişor din Capitală au fost scoşi vineri noaptea din spital, pe fugă, ca să facă loc bolnavilor de Covid. Oameni abia operaţi au fost trimişi acasă ca ultimă soluţie gândită de Guvern pentru a face rost de noi locuri la ATI şi de paturi cu oxigen.
Imaginile cu pacienții externați forțat, pe tărgi ori în scaune cu rotile, au stârnit un val de revoltă și mai multe voci din opoziție au cerut demisia ministrului Vlad Voiculescu.
În total, 12 pacienţi au fost transferaţi la alte spitale, inclusiv din ţară. Din ceilalţi 92 de pacienţi, 25 erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale, iar 67 erau pacienţi deja operaţi şi au fost trimişi acasă. Sâmbătă, la ora 10 dimineața, a fost externat ultimul pacient care era internat la Spitalul Foișor. Acesta a fost transportat cu o ambulanță la domiciliu.