Video Imaginile umilinței: Zeci de pacienți au fost externați forțat din Spitalul Foișor, noaptea, pentru a face loc bolnavilor Covid. ”Plecăm vai de capul nostru”
Bâlbele mai marilor responsabili de gestionarea pandemiei ating o nouă limită inacceptabilă. Pacienţii de la Spitalul Foişor din Capitală au fost scoşi noaptea din spital, ca să facă loc bolnavilor de COVID. Oameni abia operaţi au fost trimişi acasă ca ultimă soluţie gândită de Guvern pentru a face rost de noi locuri la ATI şi de paturi cu oxigen. În timp ce pe noi imaginile ne revoltă, decidenţii ne liniştesc: e doar un disconfort pentru bolnavii externaţi forţat şi, până la urmă, un cost acceptabil în criza sanitară.
- Sănătatea pacienţilor de la Spitalul de Ortopedie Foișor a fost sacrificată în numele sănătăţii bolnavilor cu COVID-19.
Pacientă: ”Nu mă simt bine deloc Nu mă simt bine. Ieri m-au adus la Terapie Intensivă. Acum merg la Târgoviște. Își bat joc de noi”.
Vineri, ora 21:00. Spitalul de Ortopedie Foişor, abia operată, cu dureri puternice, o pacientă care abia se ţine pe picioare este externată. Cu chiu cu vai, femeia este urcată în portbagajul maşinii familiei, care a venit să o ia tocmai din Târgovişte.
Pacienți pe tărgi, ori în scaune cu rotile, scoși în frig să fie preluați de rude ori ambulanțe
Alţi zeci de pacienţi din spital trec prin aceeaşi umilinţă. Într-un haos generalizat, oameni pe tărgi sau în cărucioare cu rotile, sunt scoşi în frig pentru a fi evacuaţi din spital.
Tânăr operat: ”M-am operat ieri după amiază. Am ieşit de la ATI azi. Eu plec acasă. Trebuia să stau cel puţin 3-4 zile în spital. Domnule arafat, vă cer demisia”.
Pacientă în scaun cu rotile: ”Venim să ne facem bine şi plecăm vai de capul nostru”.
Sănătatea pacienţilor de la Spitalul de Ortopedie e sacrificată în numele sănătăţii bolnavilor cu COVID.
Raed Arafat, şeful DSU: ”Ne pare rău, știu că este un disconfort. Orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo”.
Suferinţa bolnavilor, exploatată de protestatarii veniți în fața spitalului
Şirul umilinţelor continuă pentru cei externaţi forţat. Suferinţa bolnavilor este exploatată fără scrupule de protestatarii adunaţi în faţa spitalului.
Fără să respecte normele de protecţie sanitară, zeci de protestatari bruiază evacuarea suferinzilor. Tot mai agitaţi, se împing cu jandarmii.
Georgian Enache, Jandarmeria Bucureşti: ”Până în acest moment au fost aplicate 17 sancţiuni în valoare de 11.500 de lei”.
În toată degringolada, ministrul Sănătăţii are alte preocupări. Îşi schimbă fotografia de copertă de la pagina de Facebook. Sutele de comentarii în care i se cer explicaţii pentru situaţia de la Spitalul Foişor rămân fără răspuns.
801 pacienţi infectaţi cu Covid, în așteptarea unui pat de spital
Autorităţile au fost luate din nou prin surprindere. Nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă în Bucureşti. Iar 801 pacienţi infectaţi cu Sars-CoV-2 aşteaptă în unităţile de primiri-urgenţe din ţară eliberarea unui pat de spital. 35 dintre aceştia sunt intubaţi şi ventilaţi şi au nevoie urgentă de un loc într-o secţie ATI.
Spitalul Foişor ar fi o gură de oxigen: are o secție de terapie intensivă cu 21 de paturi și alte 200 de paturi pe oxigen. Aşa că Raed Arafat a emis, vineri dimineaţă, un ordin CAPTURĂ prin care spitalul de ortopedie devine spital COVID. Ordin contrasemnat de Vlad Voiculescu.
Raed Arafat, şeful DSU: ”Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe. Aici nu există chiar o planificare de 3-4 zile în aceste situații”.
Autoritățile au așteptat până în ultimul moment să ia o decizie pentru bolnavii Covid-19
Criza locurilor de la ATI şi aglomeraţia de la urgenţe nu este de ieri de azi.
În 31 martie, 769 de pacienţi cu COVID erau în aşteptare în UPU. În 4 aprilie, numărul ajunsese la 824. O săptămână şi jumătate nu s-a făcut nimic, ca mai apoi cei 105 pacienţi internaţi la Spitalul Foişor să fie externaţi. Peste noapte, totul a devenit foarte urgent.
Raed Arafat, şeful DSU: ”Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după-amiază”.
Ministerul Sănătăţii dă vina pe managerul Spitalului Foişor
Scuze şi explicaţii are din plin şi Ministerul Sănătăţii. Într-un comunicat, cataloghează umilinţele suferite de pacienţi drept "o situaţie regretabilă" şi dă vina pe managerul spitalului Foişor. Deşi cei de la DSP au ajuns la spital de la ora 11 dimineaţa ca să înceapă evacuarea, la ora 19 managerul încă nu întocmise documentele necesare, susţine ministerul.
Managerul spitalului nu a fost de găsit pentru explicaţii. Spitalul Foişor este în subordinea Primăriei Capitalei.
Horia Tomescu, viceprimar PMB: ”Au fost discuţii între manager şi DSP în cursul după-amiezii care au trenat câteva ore şi asta este cauza întârzierii”.
Ultimul pacient internat la Foișor a fost trimis acasă sâmbătă, la ora 10.00, cu o ambulanță
Evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor a continuat şi astăzi. În total, 12 pacienţi au fost transferaţi la alte spitale, inclusiv din ţară. Din ceilalţi 92 de pacienţi, 25 erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale, iar 67 erau pacienţi deja operaţi şi au fost trimişi acasă.
Sâmbătă, la ora 10 dimineața, a fost externat ultimul pacient internat la Spitalul Foișor. Acesta este transportat cu o ambulanță la domiciliu. Inspectorii DSP se aflau în spital şi pregăteau unitatea pentru bolnavii de COVID-19.
La 14.30 au ajuns primii pacienţi COVID la spitalul Foişor. Cât despre sănătatea celor zeci de pacienţi externaţi înainte de termen, pe care nu îi mai supraveghează niciun medic, vicepremierul Dan Barna ne spune, sec, că supărarea lor şi riscurile de sănătate reprezintă un "cost acceptabil".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰