Vreme frumoasă, sport şi aer de munte. Zeci de pasionaţi de escaladă au participat, cu mic, cu mare, la Reuniunea de Alpinism din Alba
Zeci de pasionaţi de escaladă au profitat de vremea frumoasă din weekend. Au mers în judeţul Alba, pentru Reuniunea de Alpinism și Escaladă din acest an. Cei mai încântaţi au fost copiii, care au avut parte de aventura vieţii lor.
De Dorin Gâldău la 04.10.2021, 17:05- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Zoe are 7 ani. De la 6 ani învaţă să escaladeze pereţii stâncoşi. La început, teama i-a fost cel mai mare duşman. Dar a învins-o repede. "A fost fain", povesteşte fetiţa. Traseele au fost unele accesibile atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. "Eu practic de aproximativ şase ani escaladă şi aceste trasee sunt foarte frumoase. Sunt tare bucuroase că sunt trasee reechipate şi noi. Este o zonă foarte faină", spune Brigitte Ujlaki, concurentă.
Concurent francez: "E mai periculos pe stradă, în România"
Sportivii au venit din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Gina este din Marea Britanie şi practică de câţiva ani buni acest sport. Dar peisajul românesc a fermecat-o complet: "Îmi place foarte mult. Stau în Londra, în oraş, deci ca să vin aici, în acest peisaj şi să pot să mă caţăr pe acest versant e minunat". Jean Paul are 65 de ani şi a venit tocmai din Franţa să facă escaladă la Ampoița: "Echilibru, flexibilitate, rezistenţă, putere, un pic de tot. Nu e un sport periculos. E mai periculos pe stradă, în România".
"Pentru mine, ieşirile în weekend, la escaladă, sunt echilibrul de care am nevoie pentru viaţa mea săptămânală, ca să zic aşa", spune Vlad, unul din alpinişti. "Poate fi practicat de oricine. Că eşti înalt, că eşti scund, poţi să faci într-o măsură. Dacă vrei să faci performanţă trebuie mobilitate, forţă specifică în anumite grupe de muşchi pe care nu ştii că le ai", crede Razvan Perta. Iar Dan Anghel, organizator, explică: "Am oferit concurenţilor 24 de trasee. Sunt 45 de concurenţi şi aproximativ 90 de participanţi". Concursul de escaladă s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar la final cei mai buni căţărători au fost premiaţi. Cu amintiri minunate au rămas, însă, toţi.