Zeci de accidente pe pârtiile de schi, din cauza turiştilor care încalcă regulile de siguranţă
Zeci de accidente au loc pe pârtii din cauza turiştilor care distrug elementele de siguranţă. Salvamontiştii susţin că se confruntă tot mai des cu astfel de cazuri. În căutarea adrenalinei, schiorii încalcă intenţionat regulile de siguranţă de pe pârtii.
De Redactia Observator la 25.12.2018, 21:57Zeci de accidente au loc pe pârtii din cauza turiştilor care distrug elementele de siguranţă. Salvamontiştii susţin că se confruntă tot mai des cu astfel de cazuri. În căutarea adrenalinei, schiorii încalcă intenţionat regulile de siguranţă de pe pârtii.
Gestul unui turist de a muta plasa care delimitează pârtia poate pune în pericol schiorii sau snowboarderii. Salvamontiştii spun că se confruntă tot mai des cu astfel de cazuri.
SORIN PĂLTÂNEA - șef Salvamont Poiana Brașov: Noaptea, după amiază, când ce se închide programul cabinelor, există schiori şi snowborderi care dau jos gardurile de plasă puse de către administraţia pârtilor şi de către noi ca să îşi facă trambuline şi kickere şi să se distreze pe zonele pe care le-am blocat. Povestea asta duce la accidente foarte multe. Am avut accident cu copii.
Pentru ca echipajul SMURD să intervină cât mai rapid, ambulanţele sunt amplasate cât mai aproape de pârtie. La cât de dese sunt accidentele, paramedicii au puţine momente de respiro.
Pe pârtie, schiorii sunt obligaţi să respecte un set clar de reguli. Cei care nu ţin cont de ele, riscă să plătească amenzi la fel de mari ca valoarea excursiei.
Turiştii care distrug cu intenţie plasele de siguranţă sau elementele de semnalizare a pârtiilor riscă o amendă cuprinsă între 1.500 de lei şi 2.500 de lei.
Pe pârtie, sunt, de asemenea, interzise: animalele de companie, intrarea cu snowmobilul şi săniuţele. Totuşi, schiorii se plâng de altceva.
Pentru a evita accidentele, salvamontiştii le recomandă schiorilor şi să îşi aleagă pârtia în funcţie de nivelul de pregătire. Mare atenţie şi la avalanşe.
Sabin Cornoiu Președinte Salvamont România: Avem măsurători făcute în mai multe locuri din țară, avem prognozele ANM-ului pentru stațiile unde fac și astfel de măsurători și, într-adevăr, acest risc este foarte mare. Absolut în toți munții tării. Sunt scurgeri de pe versanți, sunt scurgeri de pe fețele munților, sunt ruperi de cornișe care angrenează această zăpadă.
Salvamontiştii spun că turiștii trebuie să își aleagă bine traseele și să încerce să evite zonele expuse acestui risc.