Zeci de copii aflaţi în tabere de vară în Harghita şi Suceava au ajuns la spital (Video)
Distracţie întreruptă de sirenele ambulanţelor. Zeci de copii care se recreau în tabere de vară, în Harghita şi Suceava, au ajuns la spital, după ce au mâncat alimente alterate.
De Redactia Observator la 22.08.2019, 11:20Distracţie întreruptă de sirenele ambulanţelor. Zeci de copii care se recreau în tabere de vară, în Harghita şi Suceava, au ajuns la spital, după ce au mâncat alimente alterate. Din fericire, cei mai mulţi dintre ei nu au făcut complicaţii şi nu vor rămâne prea mult timp internaţi. Specialiştii atrag însă atenţia că toxiinfecţia alimentară poate avea şi consecinţe grave, tocmai de aceea trebuie să acordăm o atenţie sporită regulilor de igienă.
Vacanţa petrecută în tabăra de vară din satul Potiond a luat o întorsătură neaşteptată. La scurt timp după ce au luat masa, nouă copii şi profesoara care îi însoţea au început să se simtă rău. Îi durea stomacul, aveau febră şi stare de greaţă.
Kacso Jolan, medic sef UPU Smurd Miercurea Ciuc: Toti cu toxiinfectie alimentara, dar cu stare generala buna. Perfect stabili din punct de vedere hemodinamic. Toti au fost transferati la clinica de infectioase pentru tratament de specialitate.
La pensiune, inspectorii DSP nu au descoperit nereguli care să pună lacătul pe uşă. Au recoltat doar probe pentru analiză. Rezultatul ar urma să stabilească din ce cauză s-au îmbolnăvit copiii.
Tar Gyongyver, director DSP Harghita: DSP Harghita a pornit o investigatie. In cate zile o sa avem rezultatul anchetei. Au gasit totul in ordine, deci au autorizatii, conditii igienico-sanitare respectate, personal fara probleme.
Borbat Laszlo, administrator: Functionam din 2007 si, pana acum, nu am avut probleme. Nu s-a constatat nicio neregula, s-a constatat ca toate prevederile legale au fost efectuate.
Probleme au fost şi în judeţul Suceava, tot într-o tabără de vară, la Poiana Micului. Doisprezece copii au fost internaţi, după ce ar fi consumat alimente contaminate.
Liviu Cârlan, medic: Doar trei copii cu o stare usor mai deshidratata, iar restul sunt stabili hemodinamic si respirator. Primesc ingirjiri si vor primi tratament adecvat, fiecare in parte, conform starii pe care o au.
De această dată însă, copiii ar fi mâncat preparate din carne de pui congelată, adusă de acasă şi gătită în tabără.
Toxiinfecţia alimentară poate avea însă şi complicaţii, care să ducă la zile întregi de spitalizare. Prevenţia ne poate feri de probleme. Vorbim despre câteva reguli banale, pe care însă nu toată lumea le respectă.
Tar Gyongyver, director DSP Harghita: Spalatul pe maini atat in cazul copiilor, cat si a personalului, respectarea manevrarii, masurilor de biosiguranta ale alimentelor si de interrelationare a persoanelor.
Microbii se înmulţesc, mai ales, în lunile de vară, tocmai de aceea trebuie acordată o atenţie sporită igienei.
De asemenea, mâncarea trebuie gătită la o temperatură suficient de ridicată încât să distrugă bacteriile, iar alimentele să fie depozitate corect în frigider.