Zeci de mii de bucureşteni plătesc dublu la gunoi că să nu selecteze deşeurile: "E convenabil, să ştiţi"
Zeci de mii de bucureşteni nu au încheiat contracte noi cu firmele de salubrizare şi astfel plătesc dublu la gunoi. Sunt 60.000 doar în Sectorul 2. Principalul motiv e că o înţelegere nouă îi obligă să colecteze selectiv deşeurile şi e mai simplu să arunce resturile la grămadă.
De Andreea Milea la 16.03.2022, 20:16Locuitorii din sectorul 2 care au semnat contract cu firma de salubritate vor plăti din acest an pentru cît gunoi produc. Mult mai puitn decat cei care arunca la grămadă si au rămas pe vechile contracte. În medie, o familie cu 4 persoane produce lunar 120 kg de deşeuri. În cazul în care aleg să nu încheie un contract cu firma de salubritate, tarifele pe lună vor fi de aproape 90 de lei pentru ridicarea gunoiului. În cazul în care vor încheia un contract plătesc cât aruncă, adică mai putin de 1 leu pe tonă. Adică in jur de 11 lei de persoană.
Bucureştenii produc anual 1,1 milioane de tone de deşeuri
De exemplu, locatarii unui bloc din Sectorul 2 vor plăti doar 25 de lei de apartament pentru ridicarea gunoiului. "Plătim vreo 13 milioane vechi pe lună. La 52 de apartamente împărţiţi 1.300 nu vine mult, e convenabil să ştiţi", a declarat Iuliu Dan Burtea, preşedinte de bloc. Cei care locuiesc la case nu prea s au inghesuit să schimbe contractele.
În sectorul 2, din 2.500 de asociaţii de proprietari, peste 2.300 au contracte noi. În schimb 56.000 de proprietari care stau la curte nu au semnat acte noi. "Încă nu ştim de ce. Este posibil să existe şi o mică întârziere în încheierea contractelor şi raportarea acestora", a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Un alt motiv ar fi că cei care au contract nou sunt obligaţi să colecteze selectiv.
Operatorii de salubritate susţin că nu au mari beneficii din noile contracte. "Astea sunt tarifele, pe astea le respectăm. Nu prea ne convin, dar altă soluţie nu există în momentul de faţă", a declarat Teodor Conteanu, director firmă salubritate. Bucureştenii produc anual 1,1 milioane de tone de deşeuri.