Zeci de percheziţii la mafia gunoaielor. Unul dintre lideri, săltat de pe aeroport. Cum funcţiona schema prin care România a ajuns tomberonul Europei
Curăţenie de toamnă. Procurorii Antimafia au făcut percheziţii în mai multe judeţe pentru a destructura o reţea uriaşă de firme şi transportatori care aducea ilegal din Italia şi Germania sute de tone de deşeuri. Unul dintre liderii grupării a fost săltat chiar din aeroport, imediat după aterizarea avionului. Iată schema prin care România a ajuns tomberonul Europei.
De Bianca Iacob la 01.10.2023, 19:27Au făcut curat. Peste 40 de percheziţii în şase judeţe şi zeci de suspecţi bănuiţi că au adus ilegal în ţară o mie cinci de tone de gunoaie din Europa, sub pretextul reciclării. Mascaţii au descins în Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, dar şi în Capitală. Unul dintre liderii mafiei gunoaielor a fost ridicat la 7 dimineaţa chiar când cobora din avionul abia aterizat din Turcia. Rând pe rând, suspecţii au fost duşi la audieri.
"Profitaţi de lipsa agenţilor de mediu din vămi ca să introduceţi deşeurile în ţară?"
"Mă umflă râsul la ce întrebări îmi puneţi."
"Asta spuneau anchetatorii."
- Descinderi în forţă la mafia deşeurilor. Cum acţionau firmele care importau gunoaie din vestul Europei, mai ales...
- Oază de linişte din Constanţa devenită focar de infecţie. Lebedele îşi fac drum printre gunoaie, sticle şi...
- Controale de amploare în Cluj, după ce localnicii s-au plâns de mirosul insuportabil. Autorităţile au ignorat...
Bianca Iacob, reporter Observator: "Ancheta a început în urmă cu 9 luni, după ce Garda de Mediu a sesizat Parchetul. Descoperise mai multe nereguli la firmele din Vestul ţării. Potrivit surselor Observator, la una dintre societăţile controlate nu exista o instalaţie pentru reciclare şi nici măcar curent electric."
Cum opera mafia gunoaielor?
Gruparea era structurată pe trei paliere bine definite, potrivit procurorilor DIICOT. Primii erau intermediarii, brokerii de deşeuri care se ocupau de importuri. Apoi, firmele de transport care mergeau în Germania şi Italia pentru a încărca deşeurile municipale, trecute în acte drept deşeuri pentru reciclare. Al treilea pion: societăţile din România care ar fi trebuit să se ocupe de reciclare.
Andrei Corlan, comisar general Garda Naţională de Mediu: "Categoriile de deşeuri care se regăseau în curtea acelor operatori nu făceau parte din categoria de deşeuri care să poată fi valorificate, vorbim în esenţă de deşeuri municipale care în mod normal ar trebui eliminate în ţara lor de provenienţă."
Bianca Iacob, reporter Observator: "La percheziţiile de azi, s-au mai găsit alte două transporturi de gunoaie care în acte figurau ca deşeuri de plastic şi cauciuc. În realitate, tirurile erau pline de încălţăminte uzată şi textile murdare şi aveau ca destinaţie o firmă din Neamţ. Doar că societatea nu este autorizată sa ardă astfel de deşeuri."
Prin campania "După noi, gunoiul", Observator a reuşit să schimbe legea şi să reducă punctele de trecere a frontierei pe unde pot intra importurile de deşeuri. Un nou pas pentru a opri fenomenul este actualizarea legislaţiei în ce priveşte obţinerea de cître firme a autorizaţiilor de mediu.