Zi neagră pentru lumea interlopă. Procurorii antimafia au răscolit ţara în lung şi-n lat în "Ziua Z": au fost percheziţii până şi în penitenciare
A fost ziua Z pentru lumea interlopă, după cum au denumit operaţiunea procurorii antimafia. Anchetatorii încearcă să pună frână traficului de droguri şi au răscolit ţara în lung şi în lat. Au fost percheziţii inclusiv în penitenciare: ofiţerii DIICOT au date că în închisorile din Brăila, Galaţi şi Focşani traficul cu stupefiante e un fenomen. Reţeaua ar fi coordonată chiar din spatele gratiilor, iar drogurile erau impregnate în foi de hârtie ce ajungeau la deţinuţi prin rude.
De Cristina Filip la 25.05.2023, 19:40Operaţiunea procurorilor antimafia s-a desfăşurat de la nord la sud şi de la est la vest. Au început în Arad şi Timişoara şi continuă în toată ţara. Am putea spune că este ziua Z a percheziţiilor. Structurile DIICOT din toată ţara fac percheziţii la peste 300 de adrese. Procurorii antimafia destructurează astfel grupări specializate în trafic de persoane, trafic de migranţi, proxenetism sau trafic de droguri.
Cele mai multe descinderi au vizat traficul de droguri de mare risc
Cele mai multe descinderi au vizat traficul de droguri de mare risc. La Craiova, traficanţii vindeau drogurile prin intermediul unei aplicaţii de comunicare criptate - aveau un grup cu 4000 de utilizatori activi - printre ei şi minori. La Bistriţa Năsăud şi Cluj Napoca a fost destructurată ă o grupare care vindea canabis cu 50 de lei gramul şi substanţe psihoactive de două ori mai scump. Au fost confiscate zeci de kilograme de droguri, dar şi zeci de mii de euro şi sute de mii de lei şi forinţi.
22 din cele 58 de acţiuni îndreptate împotriva drogurilor au vizat, însă, traficanţi aflaţi, deja, în spatele gratiilor. Percheziţii au fost în penitenciarele Galaţi, Focşani şi Brăila. Capii reţelei se află chiar în penitenciarul Galaţi. Primeau drogurile impregnate pe foi la vizite şi de aici erau transportate chiar de ei către alte penitenciare, în momentul în care erau transferaţi la alte instanţe din ţară. "Impregnarea se face printr-un proces fizico-chimic, iar apoi fie erau extrase printr-un proces reversibil, sau erau pur şi simplu consumate: bucăţelele de hârtie se introduceau în gură, se dizolvau în salivă, apoi, odată înghiţite, îşi făceau efectul", a declarat Cătălin Ţone, fost ofiţer antidrog.
- "Ziua Z a percheziţiilor". Peste 300 de descinderi ale DIICOT în toată ţara: de la trafic de droguri în...
- 19 angajaţi de la CNCIR au dat "un tun" de 10 milioane de lei. Printre cei vizaţi de anchetă este şi directoarea...
- Un condamnat pe viaţă distribuia droguri în trei penitenciare: stupefiantele, impregnate în hârtie. Percheziţii...
"Sesizarea a fost realizată de către Penitenciarul Galaţi şi a avut drept obiect introducerea în spaţiile de deţinere a unor substanţe susceptibile de a produce efecte psiho-active", a declarat Nicu Cosmin Cara, purtător de cuvânt Penitenciarul Galați. 35 de persoane au ajuns la audieri. La sediul DIICOT au fost aduşi mai mulţi deţinuţi, dar şi alţi suspecţi aflaţi în libertate sau chiar în arest la domiciliu. Anul trecut, mai mulţi angajaţi din sistemul penitenciar au fost cercetaţi pentru implicare în reţele de trafic de droguri. Şi chiar dacă de această dată nu mai există suspiciuni de complicitate, numărul niciodată suficient de paznici, neplata orelor suplimentare şi lipsa instrumentelor care să îi ajute pe gardieni să identifice drogurile rămân probelemele pe care le reclamă angajaţii din sistem.
"Penitenciarele sunt subfinanţate şi nu avem încă materiale şi nici ustensile cu care să detectăm prezenţa drogurilor în aceste produse disimulate. Am solicitat ANP să ia scannere antidrog, să ia detectoare antidrog, dar acestea costă foarte mult", a declarat Cosmin Dorobantu, preşedinte sindicat penitenciare. Anchettaorii au descins astăzi şi la un salon de masaj din Arad - folosit drept paravan pentru prostituţie. Mai multe persoane sunt cercetate pentru proxenetism, dar procurorii spun că unii clienţi primeau, la cerere şi droguri sintetice.