"E nevoie de curaj". Simona și-a transformat un vis într-o realitate lângă București. A construit din nimic o grădină, care a devenit peste noapte afacere de familie
Să stai în grădina ta, să lucrezi, iar copiii să se joace liniştiţi în jurul tău. Este visul oricărei mame care, poate, ne urmăreşte acum dintr-un mic apartament de bloc. O mamă din Bucureşti a făcut din visul acesta un pariu. Şi a câştigat. Nu avea bani de grădină, dar a închiriat una. Nu a avut mulţi bani nici pentru amenajarea ei, dar a chemat rudele şi prietenii să o ajute. Astăzi, grădina este deschisă şi pentru alte mame şi copii fericiţi. Iar pentru ea, e micul business din care speră să trăiască liniştită într-o bună zi. Urmează o nouă poveste din seria Afaceri mici, visuri mari.
De Carmen Moise la 30.08.2023, 19:50Simona Rotaru: Stăteam la bloc. La Obor. Şi nu aveam balcon. Şi simteam ca nu mai am aer acolo. Mi se pare groaznic, sa stai într-un apartament cu un copil. Să nu ai încredere că poți să îl lași în fața blocului. Aşa a pornit ideea.
Simona a crezut cu tărie că poate avea un castel, chiar dacă bugetul ei era de Cenuşăreasă
Ideea de a avea un loc al ei, un petic de verde sub cerul liber. În care copilul să alerge în voie cu picioarele goale prin iarbă. Trei ani a stat la dospit ideea. Iar azi, Simona ne-a dat întâlnire undeva lângă Otopeni.
Simona Rotaru: Un colț de Rai spunem noi printre ziduri.
- După 9 ani de Italia, Andrei s-a întors în România și împreună cu soția lui au început o afacere cu buget...
- Afaceri mici, visuri mari - o nouă serie Observator despre românii care au construit afaceri din pasiune....
- Afacerea deschisă de Claudiu şi Andreea, lângă Bucureşti. Nici ei nu sperau la un asemenea succes: cum a prins...
Ea e Simona. Fata care a îndrăznit să viseze că poate avea un castel chiar dacă bugetul ei era de Cenuşăreasa. Nici vorbă de bani ca să poată cumpăra un teren.
Simona Rotaru: E un teren închiriat, are 4500 m pătrați. Când am plecat la drum ne-am dorit 10 mii de metri pătrați, să fie cât mai mare și mai frumos. Când am început investiția am zis că era bine și un teren mai mic.
Iar investiţia avea să se dovedească mult peste aşteptări.
Simona Rotaru: Având în vedere că aici era un fel de câmp, a trebuit să băgăm tractor, să arăm, să discuim, deci am luat-o de la zero, minus zero să spunem, nu am avut buget de o mie de lei pe om pe zi și atunci să sunăm prietenii, să apelăm la părinți.
Visul Simonei creştea văzând cu ochii. Şi odată cu el, şi familia ei se mărea.
Simona Rotaru: A fost locul în care David a crescut în burta mea, pentru că eram cu 2 zile înainte să nasc, vopseam leagănul. Eram , hai, David, mai stai puțin că trebuie să termin.
A reuşit să termine. Iar David a fost şi el prezent aici la prima petrecere.
Simona Rotaru: Eram eu cu David la o săptămână în brate pe aici. Da, deci se anunță un viitor strălucit pentru el. Sofie, nu mai spun, ea e eroina mea. A stat cu mine aici din momentul în care era câmp. Și era, mami, iar mergem acolo? Te rog, nu îmi place. Și îi spuneam, uite, îți promit că o să fie frumos.
Promisiunea a fost respectată. Iar grădina gândită iniţial ca refugiul familiei a devenit afacerea familiei.
La doi pași e grădina experimentelor. Copiii au ocazia să planteze, să îngrijească şi să şi culeagă roadele lor. Alături e livada - locul unde mamele pot veni să lucreze "de acasa" în timp ce copiii se joacă în voie şi în aer curat. În grădină se organizează şi petreceri, cursuri de yoga, ateliere de gătit sau de pictură. E ceva de care, s-a dovedit într-un final, toată comunitatea avea nevoie.
Simona Rotaru: E afacere de familie extinsă și prieteni pentru că toți ne-au susținut. Și comunitatea. Am avut și zile de voluntariat și au venit oamenii și ne-au ajutat.
Deocamdată, nu câştigă din afacere mulţi bani. Dar câştigă timp alături de copiii ei, ceea ce, spune Simona, e mult mai preţios. Într-o zi, ştie sigur că aceasta va fi, pentru familie, sursa de venit sigur si confortabil. Iar pentru ea, cel mai frumos job din lume.
Simona Rotaru: Nu am avut curaj să pun punct și sincer nu aș sfătui pe nimeni să puna punct de la început pentru că e o perioadă de tranziție și un business are nevoie de timp să se stabilizeze, să crească, ca să fii sigur că merge. Și mai ales când ai copii nu prea îți permiți așa să zici gata, îmi dau demisia și mă concentrez pe visele mele.
Simona rămâne cu picioarele pe pământ. Şi construieşte, încet, un business care, la noi, cel puţin, a apărut şi s-a dezvolat imediat după pandemie. Atunci când petrecerile în restaurante au fost interzise, oamenii au descoperit, de nevoie, farmecul grădinilor din spatele casei. În ultimii ani, peste tot în ţară, la marginea oraşelor, s-au dezvoltat astfel de mici afaceri de familie.
Simona Rotaru: E nevoie de curaj, de energie, dorință, se și merită, adică e și mulțumirea aia sufleteacă, uite, chiar am putut. Adică am plecat de aici, nu aveam nimic, aveam un vis, am ajuns aici, a fost greu dar sunt mândră cu ce am făcut.