Antena Meniu Search
x

Video Afacerea deschisă de Claudiu şi Andreea, lângă Bucureşti. Nici ei nu sperau la un asemenea succes: cum a prins aripi visul celor doi soţi: "Autoinvestiţie"

Totul a plecat de la dorinţa unor părinţi de a le oferi copiilor hrană sănătoasă. Aşa că au plantat câteva legume, într-o grădină de lângă Bucureşti. După un an, peste o sută de alţi părinţi erau pe lista lor de aşteptare, la coşurile cu legume organice. Şi aşa, dintr-o nevoie combinată cu pasiune şi multă muncă, a ieşit o afacere de familie la care nici ei nu visau. Azi, grădina lor din Bolintin e vis împlinit, sursă de venit şi dovada că orice e posibil când vrei. O poveste de succes din seria Afaceri mici, visuri mari.

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 20:58

Vezi și

"Bună ziua! Sunt Claudiu şi de puţin timp am început să cultiv legume în curtea mea". Timid, aproape stingher, Claudiu începea aşa, acum doi ani, într-o zi de aprilie, să arate lumii, pe internet, grădina lui din spatele casei, de la Bolintin. Nici el nu ştia atunci, nici măcar nu spera, că va face din asta o afacere. Până şi azi se fereşte să o numească aşa. Dar îşi prezintă cu mândrie echipa. 

O afacere crescută în grădină

Familia Dumitrescu. El e programator. Ea, învăţătoare. Amândoi născuţi şi crescuţi în Bucureşti. Şi amândoi convinşi că va veni o zi în care vor pleca din oraş şi vor avea casa lor cu grădină. Ziua asta a venit acum 6 ani. "Cel mic avea şi nişte alergii şi încercam să ne ferim de produse gen legume, fructe, mai ales cumpărate. Şi am început să punem pentru ei", povesteşte Andreea Dumitrescu, antreprenoare.

Într-o grădină cât o palmă de pământ, în spatele unei case moştenite de la părinţi, în Bolintin. Nu vă luaţi după limbajul de specialitate. Claudiu nu avea niciun dram de cunoştinţe în agricultură când a pornit la acest drum. A studiat însă mult, a învăţat de la alţii şi a făcut tot felul de experimente.  

Pe acelaşi subiect

"Acolo sunt nişte ardei care sunt în buruiană. Este iarăşi un alt experiement. Când eşti grădinar şi nu ai cunoştinţele necesare, experimentezi", arată Claudiu Dumitrescu, antreprenor.

Cum a prins aripi afacerea

Cele mai multe experimente au reuşit. Primii care au spus asta au fost copiii. Pe urmă rudele, prietenii, care au fost curioşi să guste. Vestea s-a răspândit. Odată cu ea, şi dorinţa lui Claudiu de a face grădina mai mare. Pe măsură ce producţia creştea, au decis să şi vândă legume, într-un grup restrâns.

"Am ajuns la nivelul la care postăm şi imediat, după 5 minute, să fim nevoiţi să anunţăm că nu mai avem pachete", spune Claudiu Dumitrescu, antreprenor. A fost momentul în care dorinţa lui Claudiu de a face grădina mai mare s-a transformat în nevoie. Nevoia altora de legumele lui organice. Chiar dacă asta a însemnat un efort imens pentru familie. 

"Sunt nişte ani de bancă, inclusiv achiziţia acestui teren pe care noi stăm acum. Totul a fost o autoinvestiţie, ceea ce am câştigat din vânzarea surplusului grădinii noastre am reinvestit tot în grădină", adaugă Claudiu Dumitrescu, antreprenor.

Cum li s-a schimbat viaţa din 2018

Aşa a construit tot ce se vede. Doar palmele lui pline de bătături pot spune cât de greu a fost. Din 2018 au decis să se mute aici. Iar viaţa lor s-a schimbat total. Acum trăiesc doar pentru mica lor fermă din spatele casei, dar încă nu au atins performanţa de a trăi doar din ce produc aici.

"Ceea ce facem, facem în paralel şi cu alte activităţi, dar la un moment dat există şi posibilitatea aceasta, ca să nu mai fim nevoiţi să mergem la un serviciu", mărturiseşte Claudiu Dumitrescu, antreprenor.

Totul se face în familie

În grădină lucrează doar ei. Inclusiv cei mici. Până şi îngrăşământul organic îl produc din gunoi, în spatele casei. Iar la irigat, folosesc apa de ploaie. "Noi apreciem fiecare mică bucurie a acestui loc şi a acestei familii pe care o avem împreună. Este un vis împlinit, avem cam tot ce ne trebuie. Suntem mulţumiţi cu ce avem", declară cei doi.

Şi speră ca povestea lor să fie inspiraţie si pentru alţii. "Să încercăm cumva să îi determinăm şi pe alţii să facă ceea ce facem noi, încercăm să arătăm că există un gram de succes într-un astfel de drum, să îi zic", adaugă  Claudiu Dumitrescu, antreprenor.

Un drum pe care aleg să meargă tot mai mulţi. Afacerile în domeniul agricol au devenit, în ultimii ani, extrem de profitabile şi la noi. În România sunt în jur de 850.000 de mici ferme de familie. Iar viitorul pare să fie al lor. Pentru că şi tendinţa oamenilor este să se îndrepte tot mai mult spre hrană naturală. În lume, 65% dintre locurile de muncă sunt în exploataţii familiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » Afacerea deschisă de Claudiu şi Andreea, lângă Bucureşti. Nici ei nu sperau la un asemenea succes: cum a prins aripi visul celor doi soţi: "Autoinvestiţie"