Echipa Observator, martoră la momentul tainic al pogorârii Luminii Sfinte peste mormântul lui Iisus. Turist: "Cea mai fericită zi din viața mea"
E noaptea Sfântă în care minunile se întâmplă precum în cer aşa şi pe pământ. E noaptea în care lumina biruieşte întunericul şi credinţa învinge tot greul. În Ierusalim, echipa Observator a fost martor la momentul tainic al pogorârii luminii sfinte peste mormântul lui Iisus.
De Mădălina Iacob la 23.04.2022, 19:27Cerescul şi omenescul s-au împletit azi deopotrivă. Printr-o minune dumnezeiască, necuprinsă de mintea noastră, Sfânta lumină de la Ierusalim s-a aprins. O dovadă a credinţei, a triumfului Mântuitorului, în care tot ce e necurat e zdrobit, iar porţile Raiului se deschid.
Pelerini din toată lumea au împlinit azi tradiţia. După 40 de zile de post şi rugăciune, oamenii s-au adunat în jurul mormântului Sfânt.
Mădălina Iacob, reporter Observator: La ceremonia Învierii au fost admişi doar 1000 de oameni în interior. Pe lângă sute de forţe de ordine şi doar 20 de jurnalişti acreditaţi din toată lumea. Poliţia spune că a impus restricţii mai dure anul acesta, pentru siguranţa şi securitatea. În caz de pericol, uşa sfântului mormânt ar fi singurul loc de evacuare.
"Familia mea vine aici de 900 de ani"
- Reportaj Observator de la Piatra Ungerii din Ierusalim, unde mii de credincioşi se roagă şi aşteaptă miracolul...
- Reportaj Observator de kilometrul zero al creştinismului: martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din...
- Ceremonie specială la Sfântul Mormânt. Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi în Joia Mare
Enoriaș: Familia mea vine aici de 900 de ani. Este ceva special pentru mine, este ca şi casa mea.
Fiecare spaţiu din Biserica Sfântului Mormânt este foarte bine delimitat, iar fiecare confesiune are locul ei. Cei mai mulţi sunt ortodocşi, apoi catolicii, armenii şi copţii - creştinii Egiptului. Urmează o ceremonie prin care fiecare reprezentant vine şi îşi pune sigiliul pe mormântul Mântuitorului.
Începe, imediat, un ritual deosebit. Un spectacol al bucuriei, o exuberanţă pe care tinerii creştin ortodocşi o simt şi o trăiesc intens. După prânz, începe slujba luminii sfinte.
Mădălina Iacob, reporter Observator: În acest moment, Sfântul Mormânt a fost sigilat.
Potrivit rânduielii, se înconjoară de trei ori biserica, iar locul este verificat să nu existe nicio sursă de lumină înăuntru.
Patriarhul Ierusalimului, Teofil al Treilea, se schimbă de straie şi păşeşte în labirintul credinţei. În interior, Preafericirea Sa îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.
Minunea se repetă an de an
Nu durează mult şi pelerinii observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger care coboară prin cupola mare a mormântului și se aprinde. Patriarhul iese cu lumina Domnului şi o răspândeşte printre credincioşi.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Lumina sfântă s-a aprins la Ierusalim în acest moment. Patriarhul Ierusalimului o imparte tuturor credincioşilor şi delegaţiilor care o vor duce în lumea întreagă.
Turist român: Hristos a înviat! E cea mai frumoasă zi din viaţa mea!
În România, flacăra creştinătăţii a ajuns în jurul orei 19, iar apoi va fi trimisă în toate colţurile ţării. Dar şi Ucraina şi Republica Moldova.