Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator la kilometrul zero al creştinismului: martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din lume"

Este o zi încărcată de lacrimi şi emoţie la Ierusalim. O echipă Observator a ajuns pe pământul sfânt, locul unde, de Înviere, întreaga omenire este martora unei minuni. Iată care e atmosfera în Ţara Sfântă, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.04.2022, 14:47

Vezi și

Săptămâna Patimilor se simte cel mai intens în Ţara Sfântă, iar după pandemie, pelerinii sunt mai emoţionaţi ca niciodată. "Am văzut astăzi credincioşi cu lacrimi în ochi pentru că au păşit pentru prima oară aici, la Biserica Sfântului Mormânt, locul în care în Sâmbăta Mare se va produce miracolul Învierii. Este kilometrul zero al credinţei, locul cel mai special de pe Pământ. O spun preoţii, măicuţele şi credincioşii cu care am stat astăzi de vorbă", povesteşte Mădălina Iacob, trimis special la Ierusalim.

Este Săptămâna Mare şi fiecare zi are o semnificaţie aparte. Este săptămâna în care Dumnezeu salvează umanitatea şi face o lucrare imensă. Într-o săptămână la fel ca aceasta, Dumnezeu a luat asupra sa toate păcatele omenirii şi ne-a mântuit prin pătimirea sa.  

Credincioşii, pe drumul patimilor lui Iisus Hristos

"Este divin, nici n-ai cuvinte să spui ce simţi", mărturiseşte o bătrână. "Mii de credincioşi retrăiesc Joia Mare aşa cum a trăit-o şi Iisus Hristos acum mai bine de 2.000 de ani. Patriarhul Ierusalimului spală simbolic picioarele a 12 episcopi aşa cum a făcut şi Iisus Hristos cu cei 12 apostoli", arată Mădălina Iacob, trimis special la Ierusalim.

Pe acelaşi subiect

Joia Mare, ziua când a avut loc Cina cea de Taină

Joia Mare e ziua în care Iisus şi-a adunat apostolii pentru Cina cea de Taină şi le-a spălat picioarele, în semn de smerenie. Sute de români trăiesc emoţia acestei zile pe pământul sfânt. "Am regăsit aici şi o comunitate importantă de pelerini români. Dar nu contează de ce naţie eşti pentru că oamenii se unesc acum prin suflet şi prin credinţă", este de părere Carmen Dimitriu, româncă din Tel Aviv.

"Ne aducem aminte de cele mai frumoase şi mai minunate momente din viaţa Mântuitorului", spune maica Nectaria. "Sunt din Cornul Luncii, judeţul Suceava, vin a patra oară, dar niciodată nu a fost aşa de frumos", povesteşte o femeie. 

Minunile de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim

Echipa Observator se află la kilometrul zero al creştinismului, Biserica Mormântului Sfânt. Părintele Ioan Meiu ne călăuzeşte în acest loc sacru. Împreună, suntem martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din lume, în Sfântul Mormânt. Propriu-zis, ne aflăm în Capela Îngerului. Pe piatra aceasta vom putea vedea Sfânta Lumină aprinsă care se păstrează de anul trecut. Dacă veţi pune mâna, o să vedeţi că nu arde atât de tare ca o flacără normală. Ea este caldă. Cu curaj", îndeamnă Protosinghel Ioan Meiu, preot slujitor şi reprezentat al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Locul în care se pogoară Lumina Sfântă

În fiecare an, lumina Învierii se pogoară în Mormântul Sfânt şi, de aici, este împărţită lumii întregi. "În Sâmbăta Mare, de la ora 1, în timpul vecerniei, Patriarhul Ierusalimului va intra aici, în Sfântul Mormânt, iar acesta este locul în care Sfânta Lumină se va pogorî", arată Mădălina Iacob, trimis special la Ierusalim.

"Piatra aceasta de marmură este de protecţie. Cam la o distanţă de 30 de centimetri sub ea se află mormântul propriu-zis, exact stânca pe care a fost aşezat Mântuitorul Iisus Hristos. Pe această piatră, Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, va îngenunchea. Sfânta lumină se aprinde aici, pe Sfântul Mormânt, în această candelă", continuă Protosinghel Ioan Meiu.

Este al 14-lea an când candela Sfintei Lumini va ajunge de la Ierusalim în România. Arhimandritul Teofil, reprezentantul bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim, va fi cel care o va aduce. "Ea deja se află în Ierusalim. O avem în faţă, este pregătită, va fi aprinsă la sfântul Mormânt de la lumânarea cu care Patriarhul Ierusalimului va ieşi la ora prânzului, în Sâmbăta Mare.  Este cizelată aici, pe una dintre părţi, Biserica Sfântului Mormânt de unde se aprinde Sfânta Lumină, iar pe cealaăt parte catedala Patriarhală, locul unde ajunge şi unde părintele Patriarh o va fi primi", explică Arhimandritul Teofil.

Reportaje Observator din Ţara Sfântă

Cu toţii aşteptăm binecuvântarea de la Ierusalim. La Observator, veţi putea urmări în fiecare zi reportaje în exclusivitate din Ţara Sfântă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj Observator la kilometrul zero al creştinismului: martorii unei minuni. "Suntem în cel mai special loc din lume"