EXCLUSIV. Mărturii cutremurătoare ale aparţinătorilor pacienţilor de la "Pantelimon". "Mi s-a spus că era bine. După o oră, mi-au zis că e la morgă"
Medicul de la spitalul Pantelimon, supranumit "Doamna cu coasa", ar fi scăzut pacienţilor dozele de noradrenalină pentru a elibera paturile. Spera astfel să intre în graţiile conducerii, spun martorii din dosar, care au fost testaţi cu detectorul de minciuni. Între timp, aparţinătorii unor pacienţi, care au murit la Terapie Intensivă, povestesc, în exclusivitate pentru Observator, cât de inuman au fost trataţi bolnavii în ultimele lor clipe de viaţă.
De Bianca Iacob la 10.08.2024, 19:23Aparţinătorii pacienţilor din Pantelimon încep să vorbească. Practicile doctoriţei poreclite "doamna cu coasa", mărturiile despre saloanele morţii şi discuţiile cinice despre bolnavii "de lăsat" scot la iveală şi alte situaţii sinistre.
Mărturiile aparţinătorilor pacienţilor care au murit la Pantelimon
"Discutau foarte mult despre mortăciuni. Închide-le uşa şi până mâine nu mai dai prin salon, că n-ai de ce. Totuşi te duci la spital pentru a avea o şansă la viaţă, nu pentru a fi chinuit efectiv. Ce fac ei acolo e tortură", spune aparţinătoarea unui pacient.
Sunt declaraţiile amare ale unui aparţinător care a pierdut o rudă apropiată.
"Mi se spusese cu o oră înainte că tocmai era scoasă de la reanimare şi era bine. Am întrebat la ce salon este, mi-au spus că nu ştiu. După ce au mai căutat-o câteva ore, mi-au spus că este la morgă", mai spune aparţinătoarea unui pacient.
Scandalul de la Pantelimon aruncă în aer sistemul de sănătate. Procurorii arată că triajul pacienţilor fi devenit o practică în spital, în cazul celor două doctoriţe arestate.
"Martora a arătat că în mod cert toți colegii săi care au lucrat cu inculpatele M. M. sau P. M. au trecut prin cazuri asemănătoare. Bănuiește că motivul pentru care inculpatele procedau în acest mod de a "elibera paturi" de pe secția ATI și a aduce alți pacienți de pe secțiile spitalului este acela de a se pune bine cu conducerea (secției, spitalului) prin detensionarea situației existente între ATI și UPU."
Conversaţie cutremurătoare între doctoriţa poreclită "doamna cu coasa" şi iubitul ei
Discuţiile dintre doctoriţa poreclită "doamna cu coasa" şi iubitul ei arată cât de puţin preţuia viaţa bolnavilor.
Medic: Uite, poți să te inspiri din ce a scris că e chiar foarte drăguț ... ea nu tratează nimic. Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.
Medic acuzat de omor calificat: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu...suferință?
Medic: Păi nu, da' ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferința?
Medic acuzat de omor: Da.
Medic: Tre' să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.
Medic acuzat de omor: Da, Cel de Sus. Frumos.
Din 17 morţi suspecte, anchetatorii au putut proba doar una, cheia fiind datele înregistrate de injectomate. Chiar dacă medicii legişti au făcut legătura între scăderea dozei de noradrenalină şi decese, medicii ATI spun că e imposibil de demonstrat.
"Pacientul respectiv era medical mort, un pacient care are nevoie de un suport vasopresor in dozele care sunt vehiculate", spune Torje Iuliu, medic anestezist român la GNH Klinikum Kassel, Germania.
În cazul de la Pantelimon au fost 3 anchete, în afară de cea a procurorilor. Una internă, alta a corpului de control al Ministrului Sănătăţii şi o a treia a Colegiului Medicilor. Niciuna nu a arătat vreo neregulă.
Acum, Colegiul Medicilor propune modificarea legii malpraxisului. Şi anume - ca în anchetele de malpraxis să existe, în mod obligatoriu, şi o opinie a unui expert medical independent. Mai ales pentru restabilirea încrederii pacienţilor în sistemul medical. Propunerea a fost înaintată Parlamentului încă de anul trecut.