Antena LIVE

Curs valutar

Video

Hari Bucur Marcu, despre cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina: NATO nu ar permite niciodată anihilarea unui stat european

PODCASTURILE OBSERVATOR. Hari Bucur Marcu, expert în securitate, apărare și alianțe militare, a vorbit la Podcastul Observator, cu Marius Pancu, despre situația actuală de pe frontul din Ucraina, o posibilă catastrofă nucleară, dar și modul în care ar gestiona România o astfel de situație.

De la 02.09.2022, 17:43
WhatsApp
Vezi și:

Pe fronturile din Ucraina au început din nou tensiunile majore, după ce o contraofensivă venită din partea armatei ucrainene, în Sud.

Hari Bucur Marcu a vorbit despre situaţia din Ucraina şi evenimentele din ultimele zile.

Despre moartea lui Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, fostul și ultimul lider al Uniunii Sovietice, între anii 1985 și 1991, a murit la vârsta de 91 de ani. Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Pe acelaşi subiect

Hari Bucur Marcu: “Gorbaciov a fost instrumental în două elemente esențiale. Primul a fost că a oprit participarea Uniunii Sovietice la războiul din Afganistan. Și-a asumat oprirea unui război care ar fi arătat exact ca cel din Siria, care e din 2015 și nu are nicio șansă să se termine vreodată. Iar a doua cea mai important chestie, el a fost instrumental în negocierile privind reunificarea Germaniei. El n-a avut vreo inițiativă legată de reunificarea Germaniei, nu lui i se datorează căderea zidului Berlinului, dar participarea la negocieri și mandatul pe care l-a dat negociatorilor din partea Uniunilor Sovietice a arătat această predispoziție de găsire de soluții de cooperare, de integrare, de apropiere de Occident, ceea ce era oarecum în concordanță cu cele două direcții ideologice pe care le promova el. El a improvizat foarte mult, nu a avut studii clare, n-a avut nici timp și a venit istoria pest el. A înțeles că trebuie să coopereze cu vestul.”

Propaganda de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov este percepută ca eliminarea din conștiința rușilor a ultimului element de democrație. Hari Marcu consideră că unul dintre obiectivele neoficiale asumate de Putin este „refacerea sub o altă formă a Uniunii Sovietice, cu participarea estică foarte puternică, acea Eurasia” și că motivul pentru care Gorbaciov este atât de blamat este deoarece "orice introducere în discuție a numelui Gorbaciov este un pas înapoi ca refacerea Uniunii Sovietice să devină un ideal naţional.”

Cu toate acestea, expertul consideră că refacerea sub orice altă formă a Uniunii Sovietice „este doar o propunere venită din partea Kremlinului și a lui Putin. Puțin probabil să devină ideal naţional pentru că, în principiu, rușii nu au nevoie de un ideal naţional, au nevoie de un tătuc.”

Hari Bucur Marcu: “Important este cum încearcă să aibă argument istoric în momentul de față, mai ales cei de la Kremlin, pentru că ei sunt agresorii, cei care nu mai vor să recunoască toate aranjamentele astea de pace, în care chiar Brejnev a fost instrumental. Putin, în mometul în care a declanșat războiul acesta de agresiune împotriva Ucrainei, a zis clar că el nu crede că se mai respectă niciun fel de ordine mondială în momentul de față. Pe de-o parte pot să facă ei ce vor, agresiune, anihilarea unui popor, iar pe de cealaltă parte pot să propună ei o altă ordine internațională.”

Contraofensivele uncrainienilor în Sud

Hari Bucur Marcu: Este o regulă foarte clară, nu poți să le spui oamenilor „noi de fapt nu eliberăm un sat. Noi atacăm un sat, rușii fug și noi îl ocupăm.” Deci ăsta e tipul de luptă care se duce, dar nu poți s-o spui ca atare că n-are relevanță. Astea sunt elementele: primul este oprirea efectivă a ostilităților, după care separarea forțelor, după care negocierile de pace. Lucruri care vor dura luni de zile de acum înainte chiar dacă mâine s-ar opri ostilitățile. Singurii care pot să oprească ostilitățile sunt rușii, pentru că ucrainienii se pregătesc într-adevăr de contraofensivă, dar este foarte puțin probabil să aibă capacitatea militară să-și elibereze întregul teritoriu, fără să discutăm partea cu Crimeea.”

Potrivit expertului Hari Bucur, rușii își doresc ca refacerea Ucrainei în formă completă, la fel cum era înainte de primul atac de pe 24 februarie, să fie imposibilă. Susținerea internațională de care beneficiază Ucraina în acest moment nu va permite un astfel de lucru și vor fi luate sancțiuni și mai drastice în ceea ce privește izolarea Rusiei, după ce se vor găsi alternative la dependențele de Rusia de orice fel.

Hari Bucur Marcu: „Rușii au tranformat obiectivele militare de-a lungul celor șase luni de zile, au făcut un fel de demonstrație de forță cu intrare pe teren în februarie anul acesta, ulterior și-au schimbat atitudinea într-un război din acesta de uzură și terminând în momentul de față cu partea asta de anihilare a statului. Ce-și propun ei este ca refacerea unei Ucraine cum a fost înainte de 24 februarie să fie practic imposibilă. Ea va fi posibilă, vă spun eu. Există susținere internațională fără precedent, nu s-a mai întâmplat vreodată așa ceva. Această susținere internațională tocmai asta vrea să demonstreze Moscovei: că degeaba mor ei cu zecile de mii pe teatrul de război, degeaba au pierderi materiale fantastice, degeaba suferă toate aceste sancțiuni internaționale care vor fi cotinuate de o izolare mult mai serioasă a Rusiei ca până acum, pe măsură ce se vor găsi alternative la dependențele de Rusia de orice fel, mai ales ceve energetice.”

Despre strategia militară folosită de ucrainieni în contraofensiva din Sud

Hari Bucur Marcu: “Ei sunt obligați să aplice ceea ce au învățat în săptămânile, poate lunile de antrenament, mai ales în Marea Britanie, unde au învățat un tip de război din acesta în care dai și fugi. Adică nu îți constitui o forță care să poată fi ușor identificată și lovită de către inamic, de către federația Rusă, nu-ți creezi centre de greutate care pot să fie la rândul lor ținte. Putin este obligat să arate că este în control, lasă de la Kremlin să se înțeleagă că autorizează ținte de pe teritoriul Ucrainei. Spre deosebire de ei, ucrainienii încearcă foarte mult să nu dea informații unde este centrul de greutate, să nu dea mură în gură inamicului așa ceva. La nivel de brigadă, nu vorbim de contraofensivă, vorbim de contraatac. Ne uităm la adâncimea loviturilor pregătitoare. Ar putea fi mai degrabă o pregătire pentru o contraofensivă decât o contraofensivă. Asta se poate dezvolta în funcție de ce rezistență îmtâmpină din parte militarilor ruși.”

Cum l-ar afecta pe Putin declararea oficială a războiului

Hari Bucur a menționat faptul că Putin nu declară oficial război și acționează în Ucraina pe fondul unei „operațiuni militare speciale” deoarece acesta speră că nu va fi tras la răspundere pentru daunele lăsate în urmă și că nu va ajunge niciodată la tribunalul pentru crime de război. Totodată, expertul este de părere că Putin „nu înțelege cum este cu partea militară”.

Hari Bucur Marcu: “E vorba de legislație. El a anunțat în 24 februarie o operație militară specială. El speră că nu va ajunge vreodată la tribunalul pentru crime de război. Ca urmare, nu poate să declare războiul, n-are niciun fel de justificare pentru declarare, nu a fost provocat niciodată pentru un război, de aceea i-a zis operațiune militară specială. Putin nu înțelege cum este cu partea militară. El uneori vorbește fără să știe despre ce e vorba.”

Centrala de la Zaporojie: Risc real sau monedă de schimb între cele două părți

Activitatea care se desfășoară în momentul actual la centrala de la Zaporojie nu este controlată la nivel strategic, iar potrivit expertului Hari Bucur, reprezintă o dezorganizare puternică, deoarece „chiar și un căpitan sau un colonel poate să provoace un incident fără să primească ordine mai de sus și fără să fie responsabil în fața cuiva.”

Hari Bucur Marcu: Riscul este, o impresie de partea mea, partea activă pe Zaporojie din partea rușilor nu este controlată de la nivel strategic, adică nu este Putin cel care controlează fiecare mișcare a fiecărui soldat din zonă, cum ar trebui să fie. El are responsabilitatea strategică că și-a trimis soldații acolo, dar mai departe chiar și un căpitan sau un colonel poate să provoace un incident fără să primească ordine mai de sus și fără să fie responsabil în fața cuiva.

Gestionarea situației de către autoritățile române, într-o posibilă catastrofă nucleară

Hari Bucur a catalogat comunicarea în situație de criză în România ca fiind „un dezastru” și este de părere că România nu a acționat în conformitate cu subiectul, încă de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Acesta blamează modul în care se desfășoară comunicarea la noi în țară și dă vina pe conducerea României pentru lipsa de inters care se manifestă la nivel național.

Hari Bucur Marcu: „Dacă e să folosesc un singur cuvânt cum apreciez comunicarea de criză și de dezastru în România e: dezastru. E un dezastru. În momentrul în care a început asta, pe 24 februarie, în România ar fi trebuit să se activeze un centru de comunicare de criză, în care orice cetățean, orive reporter, oricine are o întrebare de pus, o poate pune, la orice oră din zi și din noapte. Nu există întrebări proaste, dar dacă n-ai cui să pui întrebări. La noi se merge pe declarații de presă, la noi nu se merge pe purtător de cuvânt care să aibă briefing zilnic. La noi vine câte unul d-ăsta care vrea să iasă şi el în față să-l vadă lumea că este ditamai ministru, sau char mai sus decât ministru și spune ceva și după fuge, cum a fost Ministrul Sănătății. Nu se face așa ceva, este ridicol. Sunt soluții de toate felurile, obișnuiești omul să recunoască un anumit semnal. Nu poți să lași să se întâmple evenimentul și de abia atunci să iei măsuri, când aceste măsuri presupun implicarea publicului.”

Bombardarea facilităților militare ale rușilor, din Crimeea

După bombardarea din Crimeea, mai multe facilități militare ale rușilor au fost distruse. Expertul a fost întrebat cum crede că a fost posibilă distrugerea acestora, având în vedere că rachetele de pe Himars nu au o rază atât de mare de acțiune, după ce au fost mai multe declarații în care armata ucraineană dădea de înțeles că ar fi autoarea acestor atacuri.

Hari Bucur Marcu: „Nu știu să fie asumate de către Kiev. Nu se știe dacă sunt lovituri din aer sau sunt lovituri ale unor grupuri de cercetare de diversiune, care vin cu bomba în sacoșe și o pun acolo. Crimeea nu are soluție militară. Rușii nu au putut să cucerească militar Crimeea, au folosit un război hibrid. Au lăsat publicul într-o derută informativă intenționată. I-au scos pe cazaci de acolo ca să poată să controleze reacția, pentru că cazacii aveau un tip de reacție care nu convenea. Ei bine, toate astea la un loc ne arată că și răspunsul din partea Ucrainei este similar, adică tot un fel de hibrid va fi. Crimeea se poate discuta foarte serios la o masă de tratative.”

Care sunt elementele necesare de pe front care ar putea duce la o posibilă negociere

Un prim mod în care rușii ar putea opri ostilitățile ar fi cel în care aceștia ar fi convinși că și-au atins obiectivele, ceea ce, potrivit expertului, este un lucru foarte greu de realizat. Cealaltă modalitate de oprire a atacurilor asupra Ucrainei ar fi cea în care aceștia ar realiza că indiferent de modalitățile, resursele și strategiile folosite, aceștia nu vor reuși să anihileze acest stat, deoarece Ucraina are susținerea NATO, care nu ar permite niciodată anihilarea unui stat european.

Hari Bucur Marcu: „În primul rând, ar trebui oprite ostilitățile. Rușii de câteva luni folosesc acest conflict pentru a încerca să anihileze statul ucrainean dar și națiunea ucraineană, prin dizlocare de milioane de locuitori. Ei bine, ei s-ar opri dintr-o asemenea acțiune doar dacă ar fi convinși că și-au atins obiectivul, ceea ce este foarte greu. Sau dacă sunt la fel de convinși că orice ar face, oricâte bombe ar arunca, oricâți soldați de ai lor și-ar pierde viața, niciodată nu vor ajunge să anihileze acest stat, pentru că în spatele ucrainenilor suntem noi, comunitatea internațională, care nu suntem de acord cu anihilarea unui stat european. În asemenea condiții, ucrainienii nu au prea multe de făcut, decât să demonstreze că sunt rezilienți, că nu s-au răzgândit, că nu vor să se predea de dragul de a rămâne în viață, că nu vor să de devină o anexă a Federației Ruse și în asemenea condiții asta e cam tot ce au ei de făcut, dar asta nu se face militar, asta se face prin atitudine.”

Hari Bucur consideră că obiectivele de declanșare a războiului au fost iraționale încă de la început și că, prin urmare, nici sfârșitul războiului nu va fi unul rațional. De asemenea, rușii nu au luat în calcul o potențială pierdere a acestui război.

Hari Bucur Marcu: „Ar trebui ca la Kremlin să existe raționalitate, chiar războiul ca atare a fost irațional din primul moment. În momentul în care ai obiective iraționale pentru declanșarea unui război, n-ai cu să te aștepți să ai o pace rațională la sfârșitul războiului. Ei trebuie să intre întâi într-un proces de raționalizare, de obiectivare a situației, să-și dea seama că pierderile pe care le au ei nu se justifică față de eventualele câstiguri pe care le au și care nu sunt câștiguri de pace. Era clar că nu vor câștiga acest război, dar nu înțelegeau că o să-l piardă."

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

podcast hari marcu bucur razboi ucraina rusia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024