Ţările G7, acord de plafonare a preţului petrolului rusesc. Kremlin: Pieţele petroliere se vor destabiliza
Miniștrii de Finanțe din G7 au convenit să impună un plafon de preț pentru țițeiul și produsele petroliere rusești în urma unor consultări care au avut loc vineri, pentru a reduce veniturile Moscovei în contextul războiului din Ucraina. Rusia a avertizat că nu va mai vinde petrol în țările care impun un astfel de plafon şi că măsura ar destabiliza piaţa globală.
![Ţările G7, acord de plafonare a preţului petrolului rusesc. Kremlin: Pieţele petroliere se vor destabiliza Ţările G7, acord de plafonare a preţului petrolului rusesc. Kremlin: Pieţele petroliere se vor destabiliza](https://img.observatornews.ro/0/2022/9/2/486691/rusia-petrol-plafon-e0541143.webp?w=430&f=2&v=2)
Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) intenţionează să implementeze o plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia, au confirmat oficialii vineri, într-o declaraţie comună, transmite Reuters.
Plafonul iniţial al preţurilor se va baza pe o serie de elemente tehnice iar nivelul preţurilor va fi revizuit dacă va fi necesar, au precizat miniştrii de Finanţe din G7. "Avem va obiectiv alinierea implementării cu calendarul măsurilor din cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE", au adăugat oficialii.
Miniştrii din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii) au reiterat vineri propunerea de a obţine sprijinul necesar pentru a impune un plafon pentru preţul petrolului rusesc. "Căutăm o coaliţie amplă pentru a maximiza eficienţa", se arată în documentul ce a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe din Germania, ţară care deţine în prezent preşedinţia grupului celor şapte ţări cele mai industrializate.
În acest fel, se urmăreşte "reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol", ce reprezintă o importantă sursă de finanţare a războiului dus în Ucraina şi, totodată, oprirea creşterii preţurilor mondiale ale energiei.
- Turcia şi-a dublat importurile de petrol din Rusia, ocupând locul lăsat liber de Uniunea Europeană
- Economia Rusiei a înregistrat o scădere de doar 0,4%. Prețurile tot mai mari la petrol au ajutat Kremlinul să...
- Rusia oferă țărilor din Asia petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%
- Un gigant petrolier anunţă că va concedia aproape 8.000 de angajaţi pentru a reduce cheltuielile
- Cum a evitat Putin colapsul producţiei de petrol. A rezistat în ciuda sancțiunilor și atacurilor ucrainene asupra...
Pieţele petroliere se vor destabiliza, avertizează Kremlinul
Decizia de plafonare va duce la o destabilizare semnificativă a pieţelor petroliere, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN. ”Un lucru pe care îl putem spune cu certitudine: luarea unei astfel de decizii va duce la o destabilizare semnificativă a pieţelor petroliere”, a spus Peskov pentru CNN într-o conferinţă telefonică, când a fost întrebat dacă un potenţial plafon al preţurilor va dăuna din punct de vedere financiar Rusiei.
Administraţia Biden a făcut presiuni astfel încât guvernele să introducă un plafon al preţului. ”Credem că acesta este cel mai eficient mod de a afecta veniturile lui Putin, iar acest lucru va duce nu numai la o scădere a veniturilor din petrol, ci şi a preţurilor globale ale energiei”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, la începutul acestei săptămâni.
Rusia: Nu vindem petrol ţărilor care sunt de acord cu plafonarea
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat, joi, reporterilor că, dacă vor fi impuse astfel de restricţii, Rusia va suspenda aprovizionarea cu petrol şi ţiţei către statele care plafonează preţul petrolului rusesc. Peskov a confirmat vineri declaraţia lui Novak, spunând că Rusia nu va face comerţ cu petrol cu ţările care se vor asocia acestor restricţii.
”Acele ţări care se alătură unei potenţiale plafonări a preţului nu vor fi printre beneficiarii petrolului rusesc”, a subliniat el, adăugând că petrolul rusesc va merge în ”alte direcţii”. Peskov a refuzat să numească partenerii care ar putea beneficia de petrolul rusesc, intenţionează să dar a spus că ”sunt mai numeroşi decât înainte”.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰