Antena LIVE

Curs valutar

Video

Imagini exclusive din submarinele NATO. Dynamic Monarch, cel mai mare exerciţiu militar subacvatic

Războiul se duce pe toate fronturile, pe pământ, în aer, dar şi în apă. Cel mai mare exerciţiu militar ... subacvatic s-a desfăşurat recent în apele teritoriale ale Norvegiei. Submarine de luptă, nave militare, submersibile medicale, bărci de viteză şi radare de ultimă generaţie au participat la o misiune sub tutela NATO. Provocarea principală: salvarea unui echipaj dintr-un submarin eşuat pe fundul mării, cu ajutorul unui submersibil medical. Observator a fost singurul program de ştiri din România invitat să participe la operaţiune.

De la 24.09.2024, 20:22
WhatsApp
Vezi și:

Arendal, Norvegia. Submarinele de luptă pleacă din port flancate de navele de război ale Germaniei, Franţei, Turciei şi Suediei. Începe Dynamic Monarch 2024. Un exerciţiu militar în care forţele NATO se aliniază pentru a interveni în urma unui atac în adâncuri. "În spatele meu, nava de recuperare şi salvare, Belos. O navă suedeză. Una dintre principalele forţe angrenate în acest exerciţiu de recuperare şi salvare de pe submarine din cadrul Dynamic Monarch 2024", transmite Sonia Simionov, reporter Observator.

Rusia nu a fost invitată la exerciţiu

Belos o are pe Dory. Un submersibil medical de 14 metri lungime, capabil să aducă la suprafaţă 35 de oameni odată, de la 460 de metri adâncime. "O avem din 1978. Deci, este o doamnă în vârstă. A fost recondiţionată de multe ori de atunci. Dar este cel mai mare submarin de salvare din lume", a declarat Joakim Classon, operator submarin medical. În lume sunt doar patru astfel de ambulanţe subacvatice. Aşa că, echipajele lor se cunosc foarte bine. Şi e loc şi de glume. Nemo este mai mic, dar se poate scufunda cu aproape 200 de metri mai mult decât Dory. Cu el am coborât în adâncuri.  

"Acesta este Nemo. Este un submarin de salvare şi evacuare deţinut de Norvegia, Franţa şi Marea Britanie. Putem să ne scufundăm şi să ne ataşăm de submarin pentru a prelua oamenii şi a-i transporta în camere speciale", a declarat Scott Christie, operator cameră de evacuare. Trebuie să ajungem la Uppland. Un submarin de luptă Suedez, cu 35 de marinari la bord, care, potrivit scenariului, tocmai ce a fost lovit de o torpilă. Marinarii trebuie salvaţi. Echipajul ne reperează, dar comunicaţiile sunt afectate. Pilotul încearcă să înţeleagă care este situaţia de la bord şi starea marinarilor. Pilotul reuşeşte să se ataşeze de trapa de urgenţă a submarinului. Oamenii sunt scoşi, pe rând. Suntem deja de patru ore sub apă şi oxigenul e limitat. Trebuie să urcăm.

Pe acelaşi subiect

"Timpul standard de scufundare este între 4 şi 6 ore, dar trebuie să avem un minimum necesar de urgenţă pentru 19 persoane, timp de 96 de ore", transmite Sonia Simionov, reporter Observator. Ajungem la suprafaţă în 30 de minute. Oamenii recuperaţi primesc îngrijiri medicale tot drumul. Apoi, sunt preluaţi de alţi medici şi duşi în camere hiperbare sau chiar în terapii intensive mobile. Toate operaţiunile de acest fel sunt coordonate din aer. La suprafaţă, sunt forţe impresionante. Dispozitivul este format din nave de luptă şi vase în care sunt mii de tone de echipament. De ultimă generaţie, este sistemul de scufundări atmosferice al turcilor care permite unui scafandru să stea la 365 de metri sub apă, fără nicio presiune, timp de opt ore. Este construit pentru a transporta în submarine hrană sau medicamente, în situaţii de urgenţă.

"Importanţa acestui exerciţiu este să demonstrăm, atât Alianţei NATO cât şi comunităţii internaţionale a submarinelor, capabilităţile noastre de salvare din adâncuri", a declarat Bret Grabbe, comandantul submarinelor NATO. În toată lumea, sunt doar patru astfel de submarine medicale. În afară de Dory şi Nemo, Statele Unite şi Australia mai deţin submersibile similare. Toate fac parte dintr-o organizaţie mondială de salvare din adâncuri, numită ISMERLO, în care sunt 40 de state, printre care şi Rusia. "Rusia nu participă la acest exerciţiu, din motive destul de clare. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat multe. Sunt nori negri pe cer. Nu ne uităm la un viitor prea strălucit. Suedia investeşte în forţele armate şi noi încercăm să ne întărim flancul cu rapiditate", a declarat Paula Wallenburg, comandantul flotei de submarine.

Paula Wallenburg este comandantul flotilei de submarine în cadrul Dynamic Monarch. Pe 12 august 2000, când în submarinul rusesc Kursk s-a produs implozia unei torpile care a rupt uriaşul vas în două, flotila ei putea interveni. Dar ruşii au refuzat ajutorul pentru salvarea echipajului. "Au fost supravieţuitori pe Kursk. Nu ştiu dacă puteau fi salvaţi, dar noi eram pregătiţi să mergem. Suedia şi Norvegia. Chiar mai mulţi. Dar acceptul a venit după cinci zile. Deci, prea târziu", a declarat Paula Wallenburg, comandantul flotei de submarine. Motivul: ruşii au vrut să recupereze întâi tehnologia nucleară de pe submarin. 118 oameni au murit atunci. Tot echipajul. Scopul exerciţiului Dynamic Monarch 2024 este ca în situaţii de urgenţă, oriunde în lume, forţele să intervină în maximum 96 de ore. La misiunile din Marea Nordului au participat, anul acesta, zece state aliate.

Sonia Simionov

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc. ...

submarin nato suedia norvegia
Întrebarea zilei
Preferaţi podcasturile şi cărţile de dezvoltare personală, în locul unui psiholog?

Prefer cărţile/podcasturile

Prefer să merg la psiholog

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Județele din România din care oamenii vor să plece. Nu găsesc deloc de muncă...
Fanatik.ro
Publicat 24.09.2024
Amenzi de până la 50.000 de euro sau expulzare pentru cei care-i încurajează...
spotmedia.ro
Publicat 24.09.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în...
Gandul
Publicat 24.09.2024
Tradiția care a provocat bătaia din Pantelimon. Sociolog: „Se întâmplă de...
Adevărul
Publicat 24.09.2024
Cu ce se ocupă Vlad Condurache, fostul concurent de la Asia Express. Nu mulți...
A1
Publicat 23.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2024. Săgetătorii vor mai mult de la viitorul...
CaTine
Publicat 24.09.2024
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem...
spynews.ro
Publicat 24.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Povestea de film a româncei care a fost dată de mamă unei familii din Turcia...
Click.ro
Publicat 24.09.2024
Barajul Celor 3 Defileuri din China afectează rotația Pământului. Cum e posibil
Useit
Publicat 24.09.2024
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redacţia.ro
Publicat 24.09.2024
„Lumea imaginară și înfricoșătoare a lui Donald Trump”, sperietoare...
libertatea.ro
Publicat 24.09.2024
IU a intrat în istorie ca prima cântăreață care a susținut un concert solo...
ZU
Publicat 24.09.2024
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Hello taste
Publicat 24.09.2024
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Deparinti
Publicat 24.09.2024
”N-am primit nicio informare". Scuza premierului Ciolacu în...
ziare.com
Publicat 24.09.2024
Motivul pentru care Thalia a ajuns la Paris. Celebra artistă a întors toate...
Happy
Publicat 24.09.2024
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Medicool
Publicat 24.09.2024
"Nimeni nu mă crede!". Patronul milionar care circulă doar cu metroul în...
orangesport.ro
Publicat 24.09.2024